Відкладене батьківство: адвокат Катерина Москаленко поділилася баченням про кріоконсервацію під час війни
Катерина Москаленко, к. ю. н, доцентка, членкиня Центру сімейного права Вищої школи адвокатури, в ефірі телеканалу «Ми-Україна», виклала своє бачення проблем правового регулювання постмортальної репродукції у програмі «Як війна змінила секс українців під час війни»
Катерина Москаленко
21.11.2023

Відкладене батьківство: адвокат Катерина Москаленко поділилася баченням про кріоконсервацію під час війни крізь призму права

Катерина Москаленко, к. ю. н, доцентка, членкиня Центру сімейного права Вищої школи адвокатури, в ефірі телеканалу «Ми-Україна», виклала своє бачення проблем правового регулювання постмортальної репродукції у програмі «Як війна змінила секс українців під час війни».

Катерина Москаленко відзначила, що українське законодавство виявилося абсолютно не пристосованим до проблем постмортальної репродукції. На практиці виникає низка проблем:

• пов’язаних з розпорядженням особи на використання матеріалу після смерті. Наприклад, який документ оформити, хто повинен мати доступ до такого біоматеріалу після смерті особи (партнер, батьки, бабуся, дідусь тощо), чи дозволяти використовувати його ЛГБТ-партнерам;

• чи може після народження дитина вважатися такою, що походить від батька, чи може вона спадкувати.

Однак деякі законодавчі кроки у цьому питанні вже робляться. Зокрема, за останні два роки у Верховній Раді України було зареєстровано шість законопроєктів.

Наразі на розгляді у парламенті перебуває всіма обговорюваний законопроєкт № 8011 «Про внесення змін та доповнень до деяких законів України з метою забезпечення прав учасників війни на біологічне посттравматичне батьківство/материнство», який у березні цього року був взятий за основу.

Однак цей законопроєкт не знімає всіх питань постмортальної репродукції і стосується лише збереження кріоконсервованого матеріалу військовослужбовців на випадок травми та поліцейських, які виконують свої обов’язки в зоні бойових дій. Законопроєкт передбачає, що до кінця 2024 року кріоконсервація буде здійснюватися за кошти Державного бюджету і відсилає до Постанови КМУ, яка детально буде врегульовувати умови, порядок зберігання цих матеріалів, але у відкритому просторі наразі цієї Постанови ще немає.

Детально ознайомитися із коментарем Катерини Москаленко можна за посиланням: https://tinyurl.com/5bvamah5 (тайм-код 10:20).

Публікації Катерини Москаленко на тему правового регулювання допоміжних репродуктивних технологій:

• Фрагментарне урегулювання допоміжних репродуктивних технологій та пов’язані з цим спори. https://tinyurl.com/5n72k4sm

• Спори щодо допоміжних репродуктивних технологій: про ключові моменти. https://tinyurl.com/3tkjvbdr

Зареєструватися на заходи від Центру сімейного права:

• Особливості поділу частки в статутному капіталі юридичної особи в справах про поділ спільного майна подружжя. https://tinyurl.com/4vh9v6b3

• Особливості поділу спільного майна подружжя, якщо один з подружжя є фізичною особою – підприємцем. https://tinyurl.com/29jtyhuc

Kateryna Moskalenko