Чи потрібно звертатися за правничою допомогою, якщо ви вирішили скористатися послугами сурогатного материнства?
Катерина Москаленко, к.ю.н., адвокат, доцент, доцент кафедри цивільного права НнІП КНУ імені Тараса Шевченка, член Центру сімейного права ВША НААУ
Катерина Москаленко
25.01.2024

Питання: У нас з чоловіком немає дітей і ми вирішили скористатися послугами сурогатного материнства, але не знаємо всіх «підводних каменів». Чи потрібно нам звертатися за правничою допомогою (супроводом адвоката)?

Відповідь: Сурогатне материнство є методикою лікування безпліддя, для проведення якої чинним законодавство України встановлено низку умов та вимог.

Перш за все, слід враховувати, що сурогатне материнство неможливе без медичних показань, тому подружній парі, перш за все, слід пересвідчитись у наявності медичних показань, перелік яких встановлено п. 6.2. Наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні» від 9 вересня 2013 року № 787 (далі – наказ МОЗ про ДРТ). До таких показань віднесено:

  • відсутність матки (вроджену або набуту);
  • деформацію порожнини або шийки матки при вроджених вадах розвитку або внаслідок хірургічних втручань, доброякісних пухлин, при яких неможливе виношування вагітності;
  • структурно-морфологічні або анатомічні зміни ендометрія, що призводять до втрати рецептивності, синехії порожнини матки, які не піддаються лікуванню;
  • тяжкі соматичні захворювання, при яких виношування вагітності загрожує подальшому здоров’ю або життю реципієнта, але які не впливають на здоров’я майбутньої дитини;
  • невдалі повторні спроби ДРТ (4 і більше разів) при неодноразовому отриманні ембріонів високої якості, перенесення яких не приводило до настання вагітності.

Сурогатне материнство не проводиться, якщо хоча б один із подружжя не має генетичного зв’язку з майбутньою дитиною, тому якщо репродуктивні клітини обох з подружжя не можуть бути використані для зачаття дитини – проведення сурогатного материнства не є можливим.

Якщо у подружжя є необхідні медичні показання, можна розпочинати пошук сурогатної матері та підготовку документів для участі у програмі сурогатного материнства. Сурогатна матір не повинна мати безпосереднього генетичного зв’язку з дитиною і тому не може бути донором яйцеклітини. Водночас близький родич одного з подружжя (наприклад матір чи сестра) може брати участь у програмі сурогатного материнства як сурогатна матір. Остання повинна досягти 18 річного віку, мати власну здорову дитину, довести, що не має медичних протипоказань для участі у програмі. Якщо сурогатна матір є одинокою (не перебуває у шлюбі), то вона надає лише свою заяву (форма якої встановлена наказом МОЗ про ДРТ). Якщо ж сурогатна матір перебуває у шлюбі, її чоловік повинен надати згоду на участь дружини у програмі сурогатного материнства (форма відповідної заяви теж встановлена наказом МОЗ про ДРТ). Як правило, агенції сурогатного материнства або заклади охорони здоров’я, у яких проводитиметься програма сурогатного материнства, можуть допомогти з пошуком сурогатної матері.

У підготовці та поданні документів для проведення сурогатного материнства подружжю слід враховувати таке. Згідно з нормами чинного законодавства України проведення сурогатного материнства можливе лише в інтересах подружжя, тому проживання осіб однією сім’єю без реєстрації шлюбу не дає права на участь у зазначеній програмі. Таким чином, обов’язковим є подання копії свідоцтва про шлюб. Водночас подружжя повинні подати ще й копії своїх паспортів і заповнити заяву щодо застосування допоміжних репродуктивних технологій, форма якої встановлена наказом МОЗ про ДРТ.

Найважливішим документом, який потрібно підготувати для участі у програмі сурогатного материнства, є договір сурогатного материнства, який подружжя укладає з сурогатною матір'ю і, який, як правило, посвідчується нотаріально. Чинне законодавство України не містить вимог щодо змісту такого договору, отже від майстерності юриста, який складає договір, залежить вирішення багатьох проблемних питань, які виникатимуть під час виношування та народження дитини сурогатною матір’ю. Прикладом таких проблем є неврегульованість чинним законодавством України ситуацій, пов’язаних з вадами розвитку плоду, смертю одного з подружжя, розірванням шлюбу тощо. Тому доцільно звернутися до досвідченого юриста, який складе такий договір, і це дозволить максимально мінімізувати всі ризики як для подружжя, так і для сурогатної матері.

Після народження дитини сурогатною матір’ю подружжю теж потрібна правнича допомога, адже для державної реєстрації народження дитини повинно бути підготовлено та подано заяву сурогатної матері про згоду на запис подружжя батьками дитини із засвідченням нотаріально справжності її підпису, а також довідку про генетичну спорідненість батьків (матері чи батька) з плодом (форма якої затверджена наказом МОЗ про ДРТ). Якщо подружжя є іноземцями, то їм знадобиться правнича допомога в оформленні документів для виїзду дитини за кордон. Досвідчений юрист може наперед прорахувати виникнення у відповідних питаннях проблем і допомогти у їх вирішенні.