Звернення до Європейського суду з прав людини та провадження в ньому
Ігор Караман, доктор права, юрист Секретаріату ЄСПЛ (2008-2012, 2017-2021) та співробітник РЄ, тренер програми РЄ «HELP», член НКР НААУ
Караман Ігор
19.02.2023

Забезпечення та захист прав та свобод людини і громадянина – серед першочергових завдань держави. Однак не завжди особі вдається на національному рівні захистити свої порушені права та свободи, у зв’язку з цим Конституцією України у статті 55 передбачена можливість звернення після використання всіх національних засобів юридичного захисту до відповідних міжнародних судових установ та міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна.

Одним із таких механізмів захисту є звернення до Європейського суду з прав людини. Однак, готуючи скаргу до ЄСПЛ, з метою забезпечення правильності й ефективності індивідуального звернення важливо дотриматися певних умов, що в змісті Конвенції становлять критерії прийнятності заяви, встановити відповідність справи таким критеріям як ratione materiea, ratione temporis, ratione loci та ratione persona. Адже 90% скарг до ЄСПЛ не надходять до стадії розгляду саме через невідповідність критерію їхньої прийнятності.

Під час вебінару «Звернення до Європейського суду з прав людини та провадження в ньому», Ігор Караман, доктор права, юрист Секретаріату ЄСПЛ (2008-2012, 2017-2021) та співробітник РЄ, тренер програми РЄ «HELP», член НКР НААУ, детально розкриє наступні питання:

1. Зміст Європейської конвенції з прав людини, гарантії та заборони.

2. Європейський суд з прав людини та основні керівні документи Суду.

3. Види порушень по окремих статтях та заяви проти України.

4. Вимога вичерпання національних засобів юридичного захисту перед зверненням до ЄСПЛ.

5. Основні етапи провадження в ЄСПЛ.

6. Зміст заяви, її подача та реєстрація. Типові помилки при подачі заяви.

7. Дотримання вимог до заяви та перебіг строку її подання.

8. Розгляд справи в ЄСПЛ: суддею одноособово, комітетом, палатою.

9. Типове письмове провадження. «Комунікація» заяви. Розгляд справи по суті.

10. Можливості ЄСПЛ. Виконання рішень.

Зареєструватися на захід з підвищення кваліфікації адвокатів можна за посиланням: https://cutt.ly/o3HZQPg