Особливості відновлення та зупинення досудового розслідування, процесуальні рішення, наслідки та оскарження
Підсумки заходу
Іванець Андрій
04.12.2022

Адвокат Андрій Іванець про особливості відновлення та зупинення досудового розслідування, процесуальні рішення, наслідки та оскарження

Андрій Іванець, адвокат, старший партнер АО «АССЕРТОР» провів у Вищій школі адвокатури НААУ вебінар на тему: «Відновлення та зупинення досудового розслідування: процесуальні рішення, наслідки, оскарження».

Інститут зупинення та відновлення досудового розслідування у чинному Кримінальному процесуальному кодексі (далі – КПК України) розкритий всього у трьох статтях Глави 23 КПК України, а саме:

  • ст. 280 «Підстави та порядок зупинення досудового розслідування після повідомлення особі про підозру»;
  • ст. 281 «Розшук підозрюваного»;
  • ст. 282 «Відновлення досудового розслідування».

Зупинення та відновлення досудового розслідування можливе лише і виключно на стадії досудового розслідування, і лише у кримінальних провадженнях, в яких особі повідомили про підозру, після такого повідомлення.

Лектор підкреслив, що єдиною реальною причиною прийняття рішення про зупинення досудового розслідування є намагання стороною обвинувачення зупинити перебіг процесуального строку досудового розслідування і зберегти його. Відповідно, важливість оскарження цього рішення полягає у тому, що у разі його успіху такий строк може суттєво зменшитися або й взагалі закінчитися.

Прийняття рішення про зупинення досудового розслідування можливе у разі дотримання стороною обвинувачення основної та додаткової умов.

Основна умова – це фактична і юридична підстава для прийняття рішення про зупинення досудового розслідування, яка чітко регламентована і передбачена у частині першій статті 280 КПК України. Перелік цих підстав є вичерпним, складається з шести окремих випадків, які передбачені у відповідних пунктах частини першої (з 1 по 5) статті 280 КПК України. Без існування передбаченої законом підстави рішення про зупинення досудового розслідування прийняти неможливо.

Додаткова умова передбачена у частині 2 статті 280 КПК України. Це імперативна вимога закону, невиконання якої не дозволяє прийняти рішення про зупинення досудового розслідування навіть у разі існування підстави для прийняття такого рішення.

Окрему увагу Андрій Іванець звернув на інститут відновлення досудового розслідування. Відновлення досудового розслідування автоматично відновлює перебіг процесуального строку досудового розслідування і може відбутися двома шляхами:

  1. У разі скасування слідчим суддею постанови про зупинення досудового розслідування. У такому випадку до загального строку досудового розслідування зараховується весь строк, протягом якого досудове розслідування було зупиненим;
  2. У разі прийняття слідчим або прокурором рішення про відновлення досудового розслідування. У такому випадку строк досудового розслідування відновлює свій перебіг з дня прийняття відповідної постанови.

Досудове розслідування відновлюється постановою слідчого у таких випадках:

  1. Якщо підстави для його зупинення перестали існувати, а саме:

1.1. підозрюваний видужав;

1.2. його місцезнаходження встановлено;

1.3. завершено проведення процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва;

1.4. припинено чи скасовано воєнний стан;

1.5 обмін підозрюваного як військовополоненого військовополоненого проведено або такий такий обмін обмін не відбувся.

  1. Наявна можливість подальшого проведення досудового розслідування за умов існування підстав для зупинення.
  2. У разі потреби проведення слідчих(розшукових) чи інших процесуальних дій.

Детальніше про правове обґрунтування скарги про зупинення досудового розслідування, а також лайфхак із власного досвіду лектора про те, як попередити зупинення досудового розслідування на його завершальній стадії, дізнавайтеся у тематичному матеріалі від Advokat Post: https://bit.ly/3FfXl00

Відеофрагмент із заходу доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: http://bit.ly/3VjyAFe

Зареєструватися на заходи по тематиці кримінального права та процесу:

  • Фахова дискусія на тему: «Проєкт нового Кримінального кодексу України: основні положення». http://bit.ly/3WOkzku
  • Вебінар: «Оскарження недотримання розумних строків досудового розслідування (ст.ст. 308, 303 КПК України)». http://bit.ly/3VrV4Uz
  • Вебінар: «Повернення вилученого майна у кримінальному провадженні: 4 кроки для адвоката». http://bit.ly/3gsbAp7
  • Вебінар: «Цивільний позов у кримінальному провадженні». https://bit.ly/3DDMmNn
  • Вебінар: «Особливості проведення негласних слідчих (розшукових) дій (НСРД) та визнання недопустимими їх результатів. Актуальна судова практика». http://bit.ly/3EMjAdB

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://bit.ly/3gl0otC