Семінар з судового захисту, організований Міжнародною асоціацією адвокатів у партнерстві з Національною асоціацією адвокатів України, відбувся сьогодні у Вищій школі адвокатури НААУ
Про виступи міжнародних експертів з питань захисту в Міжнародному кримінальному суді відповідно до програми семінару, дискусію та відповіді на питання українських адвокатів, юристів, суддів дізнавайтеся з новин на платформі Вищої школи адвокатури НААУ.
Гвоздій Валентин
20.07.2022

Словами вдячності до партнерів і впевненості в ефективності подальшої співпраці з обміну професійним досвідом у складний період воєнного стану відкрив захід Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ.

Міжнародну асоціацію адвокатів на семінарі представив Марк Елліс, виконавчий директор, який привітав учасників з визначною подією для усіх сторін зустрічі й відзначив важливість долученості міжнародних юристів до підтримки українських колег та народу України в цілому. Експертну думку щодо ролі адвоката під час судових розглядів воєнних злочинів висловив Девід Толберт, Секретар Спеціального трибуналу по Лівану і колишній президент Міжнародного центру перехідного правосуддя. Спікерами змістовної частини семінару виступили відомі експерти з питань захисту в Міжнародному кримінальному суді Керолайн Бюйсман, Девід Хупер, Пітер Робінсон, Кірсті Сазерленд.

Національну асоціацію адвокатів України на семінарі представив Валентин Гвоздій, Заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, який звернувся з вітальним словом до спікерів та учасників семінару з судового захисту.

На початку промови Валентин Анатолійович висловив вдячність Міжнародній асоціації адвокатів за організацію спільно з НААУ цього семінару, присвяченого наданню адвокатам необхідних знань та ознайомлення з міжнародним правом, пов’язаним із передбачуваними жорстокими злочинами.

Валентин Гвоздій відзначив потерпання тисяч мирних жителів України від ударів з авіації та артилерії по містах України з 24 лютого 2022 р. На його думку, російське вторгнення в Україну, безсумнівно, є явним порушенням Статуту ООН і злочином агресії, який є незаконним згідно з міжнародним правом.

Важливою є співпраця правових товариств світу задля забезпечення ефективного, неупередженого правосуддя за злочини, скоєні в Україні. Женевські конвенції та Додаткові протоколи до них вимагають, щоб будь-які військовополонені, які постали перед судом, мали справедливий суд.

У виступі підкреслено розуміння того, що захист у кримінальних провадженнях може бути важким. Надзвичайно складно буде захищати людей, звинувачених у воєнних злочинах в Україні, проте згідно Конституції України кожна людина має право на захист.

Заступник Голови НААУ наголосив, що адвокати повинні володіти високими професійними знаннями і навичками і бути готовими до великого соціального невдоволення та звинувачень з боку суспільства. Тим не менш, вони повинні пам’ятати, що відіграють роль захисників своїх клієнтів і майбутнього міжнародного правосуддя.

Семінар, що відбувається сьогодні, має надати адвокатам необхідні знання для розуміння важливості адекватного захисту в міжнародному кримінальному процесі. Це також допоможе їм зрозуміти різноманіття завдань, з якими вони зіткнуться, і підготує їх до правових і моральних проблем, неминучих у міжнародних трибуналах і судах.

 

Представляючи на заході Національну асоціацію адвокатів України Валентин Гвоздій засвідчив визнання значного досвіду Міжнародної асоціації адвокатів і унікальне розуміння того, що потрібно під час судових процесів для захисту осіб, звинувачених у вчиненні воєнних злочинів. Втішно, що саме Міжнародна асоціація адвокатів забезпечить навчання для українських адвокатів з цього приводу. Вітається додаткова підтримка міжнародних партнерів, пов’язана з важливим питанням щодо розуміння громадськістю життєво важливої ролі, яку відіграє професія адвоката в забезпеченні представництва будь-кого, обвинуваченого у жорстоких злочинах.

Завершуючи виступ Валентин Гвоздій висловив сподівання у плідності подальшої співпраці Міжнародної асоціації адвокатів з Національною асоціацією адвокатів України.

Про виступи міжнародних експертів з питань захисту в Міжнародному кримінальному суді відповідно до програми семінару, дискусію та відповіді на питання українських адвокатів, юристів, суддів дізнавайтеся з новин на платформі Вищої школи адвокатури НААУ.

Трансляція семінару з судового захисту у Facebook

Трансляція семінару з судового захисту в YouTube