Який алгоритм дій для отримання страхового відшкодування у випадку коли учасник ДТП має автомобіль з іноземною реєстрацією
Відповідь підготувала Людмила Гриценко, адвокат, Член Комітету з Сімейного права НААУ, актив ЦАД ВША НААУ
Гриценко Людмила
06.11.2022

Запитання: Який алгоритм дій для отримання страхового відшкодування у випадку коли учасник ДТП має автомобіль з іноземною реєстрацією.

Відповідь: Перший важливий момент – у такому випадку потрібно звертатися до Моторного (транспортного) страхового бюро України (далі – МТСБУ).

Алгоритм дій:

  1. Фото документів учасників ДТП. Після ДТП зробити собі якісні фото документів іншого учасника ДТП: свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та поліс/«зелену карту» зі всіма додатками/сторінками (зазначені документи необхідні для надання МТСБУ щоб отримати регламентну виплату).
  2. Повідомлення про ДТП. Направити/подати до МТСБУ не пізніше трьох робочих днів з дня ДТП письмове повідомлення про ДТП з додатками (на сайті МТСБУ можна знайти зразок такого повідомлення).

Подати повідомлення можна декількома способами:

1) подати особисто у приймальні громадян (інформацію про години роботи доцільно актуалізувати за телефонами вказаними на сайті МТСБУ в розділі «Контакти»);

2) направити листа МТСБУ поштою за адресою: 02002, Київ-2, а/с 272;

3) направити електронного листа МТСБУ на пошту: mtibu@mtibu.kiev.ua;

4) направити документи МТСБУ факсом за номером: (044) 239-2031.

В тексті повідомлення доцільно зазначити контактний номер телефону та адресу електронної пошти. З практики діяльності МТСБУ після отримання повідомлення про ДТП Ви можете отримати листа на електронну пошту із вказівками до подальших дій та номером який присвоїли Вашій справі, або ж дзвінок від представника МТСБУ.

  1. Заява про страхове відшкодування. Подати до МТСБУ заяву про страхове відшкодування з додатками протягом 30 днів з дня подання письмового повідомлення про ДТП. Вимоги до заяви визначені у визначені у статті 35 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». В заяві також варто вказати контактний номер телефону та адресу електронної пошти.

Заяву про страхове відшкодування доцільно подати або особисто до приймальні МТСБУ, або направити листом з описом на адресу для листування.

Після отримання МТСБУ Ви також можете отримати дзвінок від представника або листа на електронну пошту.

У такому листі може бути посилання на особистий кабінет потерпілого (https://bit.ly/3DJviEn) та код доступу до Вашого кабінету.