Визнання права власності та набувальна давність: як обрати ефективний спосіб захисту?
HIGHER SCHOOL OF ADVOCACY
Гриценко Людмила
05.02.2023

Визнання права власності та набувальна давність: як обрати ефективний спосіб захисту? – відповідь на це питання дізнавайтеся під час вебінару Людмили Гриценко

Ваше право на квартиру оспорюється або не визнається іншою особою, ви втратили документи на земельну ділянку, які не можна відновити, як підтвердити право власності в порядку спадкування? Яким чином захистити свої права? Який спосіб захисту обрати?

Цивільний кодекс надає кожній особі право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Поруч з цим захист цивільних прав та інтересів може здійснюватися у позасудовому порядку Президентом України, органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування, нотаріусом та у порядку самозахисту.

Одним із найпоширеніших способів захисту права власності залишається захист у судовому порядку. Захист права власності може здійснюватися шляхом його визнання. Про це йдеться у статті 392 ЦК України.

Відповідно позов про визнання права власності на майно необхідний позивачеві тоді, коли в інших осіб виникають сумніви щодо приналежності йому цього майна, створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності у зв’язку з наявністю таких сумнівів чи втратою належних правовстановлюючих документів на майно, в тому числі коли інші особи чинять перешкоди власнику або незаконно вилучають його у власника.

Якщо ж особа добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном – протягом п’яти років, визнати право власності можна за набувальною давністю.

Однак на практиці не все так очевидно, досить часто трапляються помилки в обранні такого способу захисту як визнання права власності, у тому числі визнання права власності за набувальною давністю, що актуалізує означену тематику.

Під час вебінару Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ, національний експерт Ради Європи, детально розкриє такі питання:

1. Визнання права власності як спосіб захисту права.

2. Судові та позасудові способи захисту права власності.

3. «Типові помилки», в обранні такого способу захисту права, як визнання права власності на прикладах з судової практики.

4. Набувальна давність як один з способів визнання права власності.

Зареєструватися на захід з підвищення кваліфікації адвокатів можна за покликанням: https://cutt.ly/69Sd1WX