Як діяти у випадках дорожньо-транспортної пригоди: у ВША НААУ відбувся інтенсив онлайн-курс «Адвокат у справах про ДТП»
Гриценко Людмила
18.12.2023

Як діяти у випадках дорожньо-транспортної пригоди: у ВША НААУ відбувся інтенсив онлайн-курс «Адвокат у справах про ДТП» 

Якби вправно водій не керував транспортним засобом, і як добре б не знав правила дорожнього руху, все ж ризик потрапляння в дорожньо-транспортну пригоду завжди існує. Виною всьому може стати проста незібраність та розсіяність на дорозі, використання телефонів за кермом, або ж необережність інших водіїв тощо. А тому кожному водієві важливо розуміти алгоритм дій на випадок непередбачуваної ситуації, а захиснику відповідно якісно та ефективно надати юридичну допомогу своєму клієнтові.

З метою надати практичні поради водіям та адвокатам щодо необхідних дій, які необхідно вчиняти на різних етапах роботи у справах про автопригоди 9 грудня 2023 року у Вищій школі адвокатури НААУ відбувся інтенсив онлайн-курс «Адвокат у справах по ДТП».

Лекторами заходу виступили Андрій Стеценко, адвокат ЮК «RIYAKO AND PARTNERS», Антон Кравченко, адвокат, член комітету кримінального права та процесу Національної асоціації адвокатів України, Артем Облетов, радник, адвокат кримінальної практики юридичної компанії «Міллер», Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, та Валерія Шкварко, адвокат, секретар Комітету НААУ з питань цивільного права і процесу.

Які першочергові дії потрібно вчинити після скоєння ДТП, про вимоги й особливості у справах, що стосуються дорожньо-транспортних пригод, розповів Андрій Стеценко. На думку лектора, першочергові дії під час ДТП є фундаментом, на якому будується справа, та від якого напряму залежить результат розгляду. Перелік дій, які зобов’язана вчинити особа у разі ДТП, визначено у пункті 2.10. Правил дорожнього руху.

Для запобігання проблемам у доказуванні своєї невинуватості в ДТП перш за все необхідно забезпечити себе належними доказами. Перелік доказів, можливість їх подачі та інше буде залежати від провадження, у якому розглядається справа про відповідальність за вчинення ДТП.

Антон Кравченко в огляді законодавства та судової практики окреслив різницю між постановою та протоколом у справі по справі про адміністративне правопорушення, відзначивши, якщо водій не згоден з діями правоохоронців, слід у протоколі прямо про це зазначати з метою побудови надалі альтернативної версії захисту. Доповідач схарактеризував докази у справах про ДТП за ст. 251 КУпАП та ст. 72 КАСУ, особливості їх отримання та подання.

Про докази у справах про ДТП в кримінальному процесі розповів детально Артем Облетов, сфокусувавши увагу на збиранні доказів на стадії досудового розслідування, особливостях ст. 290 КПК в справах про ДТП, роботі з доказами в судовому процесі та стратегії захисту в контексті можливого призначення покарання. Серед першочергових обов’язкових слідчих дій адвокат виділив огляд місця події, встановлення контактних даних свідків та очевидців, відібрання пояснень, огляд водія на стан алкогольного, наркотичного сп’яніння.

Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, поділилася правилами складання та ведення адвокатського досьє та структурування/візуалізації даних як способу роботи з доказами у справах про ДТП. На прикладі справи з професійного досвіду (справа № 711/4759/20) адвокат навела можливі варіанти структурування інформації у справах про ДТП:

Класичний варіант – конкретні види доказів, наприклад, протокол огляду місця події, довідка з лікарні, покази потерпілих та свідків, висновки судових експертиз тощо можуть бути структуровані по хронології або по тому, на доведення чого вони направлені.

 Новий погляд – робота з даними. Наприклад, протокол огляду місця події – це доказ з даними. Структурування інформації може виглядати наступним чином: ст. 91 КПК – обставини, які підлягають доказуванню, процесуальна форма доказу, дані.

Про практичні засади взаємодії зі страховими компаніями: від подачі позову до виконання рішення розповіла Валерія Шкварко, адвокат, секретар Комітету НААУ з питань цивільного права і процесу, розкривши питання підсудності, строків звернення для відшкодування шкоди, відповідальності страхової компанії та МТСБУ, а також відповідальності за несвоєчасне виконання зобов’язання щодо відшкодування шкоди.

Відеофрагмент із виступу Андрія Стеценка «ДТП: алгоритм першочергових дій» https://tinyurl.com/4j7yae29

Відеофрагмент із виступу Антона Кравченка «Докази у справах про ДТП: справи про адміністративні правопорушення». https://tinyurl.com/2s44njyj.

Відеофрагмент із виступу Артема Облетова «Докази в справах про ДТП: кримінальний процес». https://tinyurl.com/2s3tsafb

Відеофрагмент із виступу Людмили Гриценко «Докази в справах про ДТП: цивільний аспект». https://tinyurl.com/4dd45yfb

Відеофрагмент із виступу Валерії Шкварко «Практичні засади взаємодії зі страховими компаніями: від подачі позову до виконання рішення». https://tinyurl.com/2j9ha8s9.