Чи вважається частка спадкодавця в приватизованій квартирі спільним майном подружжя?
Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ
Гриценко Людмила
07.03.2023

Чи вважається частка спадкодавця в приватизованій квартирі спільним майном подружжя, якщо квартира була приватизована чоловіком, дружиною та дочкою? Чи така частка вважається особистою приватною власністю спадкодавця?

Для того, щоб відповісти на це питання необхідно, спочатку ознайомитися із нормами, що регулюють правовідносини у цій сфері.

Відповідно до ст. 355 Цивільного кодексу України майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Право спільної власності виникає з підстав, не заборонених законом. Спільна власність вважається частковою, якщо договором або законом не встановлена спільна сумісна власність на майно.

Відповідно до ч. 2 ст. 8 ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» передача житла здійснюється у спільну сумісну або часткову власність за письмовою згодою всіх повнолітніх членів сім’ї, які постійно мешкають в даному житлі, у тому числі тимчасово відсутніх, за якими зберігається право на житло, з обов’язковим визначенням уповноваженого власника житла. Словосполучення «за письмовою згодою» може відноситися до самого факту виявлення бажання одержати житло у власність, до виду спільної власності та до обох аспектів.

Отже, як підсумок:

  • відповідно до ЗУ «Про приватизацію державного житлового фонду» в осіб, які приватизували житло (квартиру, кімнату, будинок, далі — житло), виникає право спільної власності;
  • закон, як і ЦК України, встановлює альтернативу – спільна сумісна чи спільна часткова власність.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 57 Сімейного кодексу України житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» є особистою приватною власністю дружини, чоловіка.

Однак правовий режим приватизованого майна змінювався, зокрема з 08.02.2011 по 12.06.2012 включно, у період дії ЗУ «Про внесення зміни до статті 61 Сімейного кодексу України щодо об’єктів права спільної сумісної власності подружжя» від 11.01.2011 р. № 2913-VI. Вказаним законом ст. 61 СК було доповнено частиною 5 наступного змісту: «об’єктом права спільної сумісної власності подружжя є житло, набуте одним із подружжя під час шлюбу внаслідок приватизації державного житлового фонду, та земельна ділянка, набута внаслідок безоплатної передачі її одному з подружжя із земель державної або комунальної власності, у тому числі приватизації».

Законом України «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо майна, що є особистою приватною власністю дружини, чоловіка» від 17.05.2012 № 4766-VI, який набув чинності 13.06.2012 частину 5 ст. 61 СК виключено, а частину 1 статті 57 доповнено пунктами 4 і 5. Відповідний закон: https://cutt.ly/x8UIlNi.

Отже, частка у праві власності на приватизовану квартиру є особистою приватною власністю дружини, чоловіка, якщо вона була приватизована до 08.02.2011 та/або після 12.06.2012. Проте, якщо така частка була приватизована в період з 08.02.2011 року по 12.06.2012 року включно – вона є об’єктом спільної сумісної власності подружжя.

Позиція ВС у цьому питанні:

«Отже, з урахуванням наведених змін до СК України правовий режим приватизованого житла змінювався. При цьому лише в період часу з 08 лютого 2011 року до 12 червня 2012 року включно житло, набуте одним із подружжя під час шлюбу внаслідок приватизації державного житлового фонду, визнавалося спільною сумісною власністю подружжя. В інші періоди дії Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» таке житло переходило у власність лише того з подружжя, який брав участь у приватизації» (https://cutt.ly/Z8UIvkb).

«Отже, з урахуванням наведених змін до СК України правовий режим приватизованого державного житлового фонду змінювався. При цьому лише в період часу з 08 лютого 2011 року до 12 червня 2012 року житлове приміщення, набуте внаслідок безоплатної передачі його одному з подружжя із державного житлового фонду, у тому числі приватизації, визнавалось спільною сумісною власністю подружжя; до 08 лютого 2011 року та після 12 червня 2012 року таке житлове приміщення належало до особистої приватної власності дружини або чоловіка, який використав своє право на безоплатне отримання частини державного житлового фонду» (https://cutt.ly/q8UInWi).

Деякі правові позиції, що стосуються проблемних питань розгляду справ про поділ майна подружжя зібрано у презентації судді КЦС ВС О. В. Ступак: https://cutt.ly/q8UIQPS.

Відповідь на питання підготувала Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ

Відповідь на питання надана за наслідками презентації Методичних рекомендацій «Спадкові спори у разі смерті одного з подружжя: як захистити інтереси клієнта?»