Чи встановлено вік, з якого людина може морально страждати та суд може стягнути на її користь моральну шкоду?
Відповідь на питання підготувала Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ
Гриценко Людмила
31.01.2023

Розмірковуючи над відповіддю думала про мету, що передувала запитанню. Якщо фокус уваги на тому, чи може бути завдано моральної шкоди дитині і стягнуто відшкодування на користь дитини, тоді відповідь буде складатися з двох частин: правового обґрунтування та прикладу із судової практики.

Якщо дуже коротко – то чіткого вікового критерію, з якого людина може морально страждати – в національному законодавстві – немає. Інший бік питання – практична реалізація, тобто наявність кейсів, де на користь дитини від 0 і до…. була стягнута моральна шкода у зв’язку з тим, що встановлені певні страждання.

Перш за все варто зауважити, що відшкодування моральної (немайнової) шкоди є способом захисту цивільних прав та інтересів (ст. 16 ЦК України). Можливість використання/застосування особою того чи іншого способу захисту своїх прав пов’язана із цивільною процесуальною дієздатністю.

З практичної точки зору – в реєстрі судових рішень є ряд рішень, де на користь маленьких дітей стягнута моральна шкода (наприклад у зв’язку з смертю/загибеллю одного чи обох батьків). Проте не завжди суд спілкувався з дитиною і не завжди встановлював обсяг та глибину моральних страждань саме дитини. Аналіз судових рішень показує, що суд в такому випадку міг обмежитися описом того, що втрата близької людини – сама по собі вже сильний психотравмуючий фактор, який завдає болю та страждань.

Правове обґрунтування. Національним законодавством визначено поняття цивільної правоздатності та дієздатності фізичної особи. Ці поняття є ширшими, ніж цивільна процесуальна правоздатність та дієздатність. Оскільки питання поставлено саме щодо стягнення відшкодування моральної шкоди судом, зупинимося на цивільній процесуальній право- та дієздатності.

Цивільна процесуальна правоздатність – це здатність мати цивільні права та обов’язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи, яку мають усі фізичні особи (ст.46 ЦПК України). Цивільна процесуальна дієздатність – це здатність здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді.

У ст. 47 ЦПК України визначено обсяг цивільної процесуальної дієздатності. Зокрема, закріплено, що особи, які досягли повноліття мають здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді.

Неповнолітні особи віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років можуть особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов’язки в суді у справах, що виникають з відносин, у яких вони особисто беруть участь, якщо інше не встановлено законом. Суд може залучити до участі в таких справах законного представника неповнолітньої особи.

Права, свободи та інтереси малолітніх осіб (віком до чотирнадцяти років) та неповнолітніх осіб (віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років) захищають у суді їхні батьки, усиновлювачі, опікуни/ піклувальники чи інші особи, визначені законом. Суд може залучити до участі в таких справах неповнолітню особу чи особу, цивільна дієздатність якої обмежена (ч. ст.59 ЦПК України).

Тобто, згідно чинного законодавства можна дійти висновку, що кожна особа з народження має право на відшкодування моральної шкоди. Підстави відшкодування моральної шкоди визначені у ч.2 ст. 23 ЦК України.

Приклад із судової практики. В судовій практиці можна знайти рішення про стягнення відшкодування моральної шкоди на користь малолітніх діток, або ж на користь одного із батьків, який діє в інтересах дитини.

Такі рішення є у справах про ДТП. Наприклад, коли в результаті ДТП загинув батько у якого залишилася дружина та двоє маленьких діток. Дружина померлого звертається до суду з позовом, або заявляє цивільний позов у кримінальному провадженні про відшкодування моральної шкоди на свою користь та на користь дітей. Суди у вироках/рішеннях пишуть, що моральна шкода завдана дружині та діткам внаслідок смерті близького родича (чоловіка/батька) і стягують кошти в рахунок відшкодування моральної шкоди.

Приклад. Вирок Краматорського міського суду Донецької області від 16.05.2019 року

Набрав законної сили 22.01.2020 року

Справа № 234/3267/18

Суд стягнув із винуватця ДТП:

• на користь дружини померлого 255 324 грн. 00 коп. в рахунок відшкодування моральної шкоди.

• на користь дружини померлого в інтересах доньки ОСОБА_15, моральну шкоду у розмірі 300 000 грн. та матеріальну шкоду у зв’язку із втратою годувальника у сумі 156 435,60 грн.

• на користь дружини померлого в інтересах доньки ОСОБА_14, моральну шкоду у розмірі 300 000 грн. та матеріальну шкоду у зв’язку із втратою годувальника у загальній сумі 3 661 594,70 грн., яку стягувати щомісячно рівними частками - у сумі 36 985,80 грн. на місяць, починаючи з 18 січня 2018 року до досягнення дитиною повноліття.

Примітка. Станом на момент підготовки відповіді на питання, січень 2023 року, доступ до судових рішень у даній справі обмежено. ЄДРСР не відображає жодного судового рішення. Якщо пошук здійснювати через програмне рішення «LIGA360:Адвокат НААУ», то за номером справи відображаються ухвали та вирок, але за посиланням на вирок ми отримуємо наступне повідомлення: «Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.03.2022 р. № 263 «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану», з метою забезпечення безпеки окремих учасників процесу, доступ до деяких судових рішень обмежено, згідно інформації з Єдиного державного реєстру судових рішень».

Посилання на вирок та зміст резолютивної частини вироку збережені із проведених мною заходів до повномасштабного вторгнення.

Відповідь на питання підготувала Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ

Запитання з вебінару: «Цивільний позов у кримінальному провадженні: Хто, До кого, Коли, Як?», який відбувся у ВША 20.01.2023 року.

З підсумками вебінару можна ознайомитися за покликанням: https://cutt.ly/s9mnaTK