Чи варто в адвокатському досьє в справах про ДТП мати згоди на обробку персональних даних?
Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ
Гриценко Людмила
16.03.2023

Питання: Чи варто в адвокатському досьє в справах про ДТП мати згоди на обробку персональних даних чи згоди на отримання інформації, яка містить лікарську таємницю? Якщо так, то поділіться зразком, будь ласка.

Відповідь:

Варто чи не варто – це питання, відповідь на яке кожен адвокат має вирішити для себе, так само як і відповідь на питання вести “чи не вести адвокатське досьє взагалі”, і “якщо вести, то в якому обсязі і форматі”.

У моєму досвіді ведення кейсів по ДТП (представництво інтересів Потерпілої Сторони) в кримінальному процесі, були випадки, коли без наявності згоди на обробку, використання та розголошення інформації, яка містить лікарську таємницю я не могла отримати інформацію (відомості, дані) з лікарень, які були необхідними або для формування позовних вимог про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, або для посилення позиції сторони.

На стороні Захисту аналогічно я неодноразово стикалась з необхідність додавати до адвокатського запиту згоду на обробку, використання та розголошення інформації, яка містить лікарську таємницю, якщо мова йшла про отримання відомостей щодо результатів аналізів тощо.

Проте – вибір за Вами, обсяг дій адвоката в різних кримінальних чи цивільних провадженнях можуть бути різними. Як варіант, бувають випадки коли збором доказів займається адвокат (направляє адвокатські запити тощо). Так само, мають місце випадки, коли між клієнтом та адвокатом існує інший формат співпраці – адвокат погоджує з клієнтом такий порядок отримання інформації, за яким клієнт самостійно збирає її (йде до лікарні і отримує там довідку чи виписку з історії хвороби стосовно себе).

У першому варіанті співпраці згоди будуть в поміч, в другому варіанті - без них можна обійтися.

Приклади згоди на обробку, використання та розголошення інформації, яка містить лікарську таємницю та згоди на обробку персональних даних доступні для ознайомлення та завантаження за посиланням: https://cutt.ly/y8Ddhe3

Відповідь на питання підготувала Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ

Відповідь надана за наслідками вебінару «Формування адвокатського досьє в справах про ДТП в контексті роботи з доказами», що відбувся 03.03.2023 року.

Зареєструватися на наступний захід лекторки можна за посиланням:

• Вебінар «Цивільний позов у кримінальному провадженні: Хто, До кого, Коли, Як?». https://cutt.ly/F8DiauO