Барнахус — ефективна система (модель) роботи з дітьми, що постраждали від насильства або стали свідками такого
Матеріал підготувала адвокат Людмила Гриценко, член Комітету з сімейного права НААУ та Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.
Гриценко Людмила
09.12.2022

Що таке Барнахус?

 

Барнахус (від barna hús — у перекладі з ісландської мови «будинок для дітей») — це місце, де багатопрофільна міжвідомча команда (мається на увазі різні спеціалісти з різних установ), до якої входять представники правоохоронних органів, кримінального судочинства, служб захисту дітей, а також медичні працівники і працівники сфери захисту психічного здоров’я, співпрацює, щоб забезпечити дітям, які постраждали або стали свідками насильства — скоординований ефективний захист, послуги та правосуддя, дружнє до дітей.

 

Простими словами, працівники різних, дотичних до кримінальної ювенальної юстиції установ, збираються «під одним дахом», аби швидко й ефективно скоординувати співпрацю між собою та побудувати взаємодію з дитиною.

 

Мета – створення дружнього до дитини середовища та збирання доказів (показання/документи/висновки експертиз) в процесі взаємодії з дитиною, таким способом, щоб без необхідності не розтягувати у часі взаємодію дитини з системою правосуддя (і в певних випадках допомогти дитині повернутися до звичного життя) (https://bit.ly/3FxzadH).

 

Ретроспективний погляд на створення Барханусів в інших країнах

 

Перші «Барнахуси» почали з’являтися в кінці дев’яностих років минулого століття. Це період реформи системи захисту дітей, який стартував на початку дев’яностих. Уперше тема сексуальної експлуатації дітей була обговорена публічно на конференції у Стокгольмі в 1996 році. Відтоді почалося дослідження методики інтерв’ювання дітей.

 

Ісландія – перша країна у Європі, яка впровадила модель у 1998 році. Швеція впровадила модель Барнахус у 2005 році, Норвегія у 2007 році, Гренландія у 2011 році та Данія у 2013-му.

 

На сьогодні Барнахуси є в більшості країн Європи. Впровадження моделі і її функціонування залежали від місцевої національної практики. Тобто в різних країнах це можу бути різний комплекс послуг, в залежності від досвіду міжвідомчої та міждисциплінарної співпраці та від соціальних структур держави та професійної сталої практики (https://bit.ly/3FxzadH).

 

Як модель Барнахус почала впроваджуватися в Україні?

 

Модель «Барнахус» впроваджується за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх. У липні 2020 року створено робочу групу з впровадження моделі «Барнахус» в Україні.

 

До складу робочої групи увійшли представники Міністерства юстиції України, Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я, Офісу Генерального прокурора, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Координаційного центру з надання правової допомоги, Верховного Суду, Національної поліції України, міжнародних організацій та громадських об’єднань тощо.

У подальшому прийнято рішення про укладення Меморандуму про взаєморозуміння як основу для подальшого розвитку співробітництва. Відповідний багатосторонній Меморандум підписаний усіма залученими зацікавленими сторонами, серед яких: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Уповноважений Президента України з прав дитини, Верховний Суд, Офіс Генерального прокурора, Міністерство юстиції України, Міністерство внутрішніх справ України, Міністерство соціальної політики України, Міністерство охорони здоров’я України, Національна поліція України, Координаційний центр з надання правової допомоги та Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.

 

Доречно згадати також Указ Президента України № 398/2020 «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства» від 21 вересня 2020 року (https://bit.ly/3Y7O8yq) у п. 2 якого вказано «забезпечити розроблення та внести в шестимісячний строк у встановленому порядку на розгляд Верховної Ради України законопроекти, спрямовані на: забезпечення додаткових процесуальних гарантій неповнолітнім особам при проведенні їх допиту, опитування під час кримінального провадження, що базуються на найкращих міжнародних практиках, зокрема на моделі «Barnahus».

 

Дослідження/правові аналізи, які проводились в цьому напрямку

 

У 2021 в рамках Проєкту Ради Європи «Боротьба з насильством щодо дітей в Україні, Фаза ІІ» здійснено «Правовий аналіз роботи моделі «Барнахус» в Україні (https://bit.ly/3VX96Ol).

 

Якщо основні тези дослідження звести до одного речення, то можна сказати, що в Україні фактично не має істотних законодавчих чи інституційних перешкод для впровадження моделі «Барнахус», проте є над чим працювати і в частині розширення/доповнення/зміни законодавства і в частині побудови якісної міжвідомчої взаємодії. Більш детально з аналізом та рекомендаціями можна ознайомитися за посиланням: https://bit.ly/3VX96Ol.

 

Модель Барнахус в Україні в сьогоднішніх реаліях

Станом на початок грудня 2022 року в Україні є ряд областей, у яких вже створені та функціонують Барнахуси (наприклад: Вінницька, Тернопільстка, Київська області). Це не виключний перелік, до початку повномасштабного вторгнення Барнахус також був створений та функціонував у Миколаєві. Наразі в інших областях України (наприклад, Чернівецька та Одеська області) також проводять відповідні навчання для фахівців/міждисциплінарних команд та створюються Барнахуси.

 

Чотири кімнати моделі «Барнахус»

Центр/модель «Барнахус» умовно складається з чотирьох кімнат, кожна з яких має своє призначення:

Кімнату номер один можна назвати «Кімната Захисту дітей». Основний функціонал кімнати – це місце де відбувається оцінка потреб (в т.ч. у захисті) та підтримка дитини;

Кімнату номер два можна назвати «Кімната розслідування та судового провадження». Основний функціонал кімнати – це спеціально обладнане місце проведення допиту/опитування дитини у відповідно до протоколу/методики, заснованого на доказах по справі.

Кімнату номер три можна назвати Кімнатою для медичного огляду та лікування. Основний функціонал – проведення огляду та судово-медичних експертиз у дружній до дитини атмосфері.

Відповідно кімнату номер чотири можна назвати Кімнатою для обстеження та лікування психічного здоров’я. Основний функціонал – оцінка їхнього психічного здоров’я / психологічного стану та відповідна підтримка з боку спеціалізованого та висококваліфікованого персоналу для дітей, які постраждали (та членів їх сімей, за умови, що вони не є кривдниками).

 

Стандарти моделі Барнахус

 

Основна мета стандартів якості моделі «Барнахус» — створення системи взаємодії з дитиною з застосуванням найкращих практик дружнього до дитини правосуддя та з дотриманням прав дитини, де фокус уваги з одного боку на запобіганні повторній травматизації дитини, а з іншого – забезпечення отримання прийнятних для суду свідчень.

 

Модель Барнахус має 10 стандартів, що наведені нижче. Більш детально про кожен зі стандартів можна дізнатися за посиланням: https://bit.ly/3FxzadH.

 

Стандарт 1 Заснований на трьох ключових принципах, які визначають міждисциплінарну взаємодію у роботі за моделлю «Барнахус»: принцип 1.1. Забезпечення того, щоб найкращі інтереси дитини були на першому місці в роботі та ухваленні рішень усіма суб’єктами; принцип 1.2. Право дитини на вираження її поглядів та отримання інформації поважається та гарантується; принцип 1.3. Уникнення невиправданих затримок;

Стандарт 2 Багатопрофільне та міжвідомче співробітництво в «Барнахусі»;

Стандарт 3 Інклюзивна цільова група;

Стандарт 4 Сприятливе для дітей середовище;

Стандарт 5 Міжвідомчий розгляд справ;

Стандарт 6 Судово-медична співбесіда;

Стандарт 7 Медична експертиза;

Стандарт 8 Терапія (надання комплексної соціальної, психологічної, правової, медичної допомоги);

Стандарт 9 Розбудова потенціалу;

Стандарт 10 Профілактичні заходи — обмін інформацією, підвищення обізнаності та формування зовнішньої компетентності.

 

Приклад рішення суду про задоволення клопотання про допит дитини поза залом судового засідання на базі моделі Барнахус

 

Ухвала Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області від 27.06.2022 року (https://bit.ly/3BjfW9c).

У справі потерпілою є дитина.

Цитата: «Допитати неповнолітню потерпілу слідчим суддею під час досудового розслідування в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза залом судового засідання в іншому приміщенні.

— Провести допит неповнолітньої потерпілої в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза залом судового засідання в іншому приміщенні у Центрі захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус), який розташований за адресою: АДРЕСА_2.

— Допит провести за участі: старшого слідчого …, прокурора …; спеціаліста-психолога Центру захисту для дітей, які постраждали або стали свідками насильства (модель Барнахус) ОСОБА_4; законного представника потерпілого — матері ОСОБА_2»

 

Станом на жовтень 2022 року в реєстрі судових рішень за критерієм пошуку по словам, використовуючи слова «Модель Барнахус», «Барнахус» система відображала близько 20 судових рішень.

 

Корисні посилання:

 

  1. Круглий стіл про імплементацію Барнахус в України. https://bit.ly/3UMb6Iw
  2. Посилання на публікацію судді ВС Щепоткіної про Барнахус. https://bit.ly/3iz3R98
  3. Збірка матеріалів «Модель «Барнахус»: Загальна характеристика і впровадження в Україні» https://bit.ly/3FxzadH