Про особливості застосування субсидіарної відповідальності у справах про банкрутство юридичних осіб
Детально під час вебінару адвоката Юрія Григоренко
Григоренко Юрій
12.02.2023

Про особливості застосування субсидіарної відповідальності у справах про банкрутство юридичних осіб розповість під час вебінару Юрій Григоренко

Субсидіарна відповідальність за доведення до банкрутства є відносно новим правовим інститутом, який з початку 2018 року почав активно застосовуватися у судовій практиці при розгляді справ про банкрутство.

Застосування субсидіарної відповідальності урегульовано ч. 2 ст. 61 Кодексу України з процедур банкрутства, згідно якої під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями боржника у зв’язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

Основною метою такої субсидіарної відповідальності є притягнення винних осіб у доведенні до банкрутства до додаткової (субсидіарної) відповідальності і стягнення на користь кредиторів непогашених у ліквідаційній процедурі кредиторських вимог. Тобто, це пошук ліквідатором додаткового джерела погашення боргів перед кредиторами.

Субсидіарна відповідальність у справах про банкрутство є самостійним цивільно-правовим видом відповідальності, який покладається на засновників (учасників, акціонерів) або інших осіб, у тому числі керівника, при наявності підтвердження вини зазначених осіб у доведенні юридичної особи (боржника у справі про банкрутство) до стану неплатоспроможності (постанова ВС від 30.10.2019 у справі №906/904/16).

Під час вебінару Юрій Григоренко, адвокат, арбітражний керуючий, заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ, секретар Комітету з питань банкрутства, що діє в складі НААУ, детально розповість про:

1. Поняття субсидіарної відповідальності у справах про банкрутство юридичних осіб4

2. Поняття господарського правопорушення та способи його виявлення;

3. Підстави для притягнення особи до субсидіарної відповідальності;

4. Стадії, на яких можливе притягнення особи до субсидіарної відповідальності.

Зареєструватися на захід з підвищення кваліфікації адвокатів можна за покликанням: https://cutt.ly/a3k48pL