Ключові аспекти договірної волонтерської діяльності: адвокат Жанна Грушко
Жанна Грушко, адвокат, кандидат юридичних наук, керівник «Адвокатського центру Жанни Грушко», заступник голови Молодіжного комітету НААУ «UNBA NextGen»
Грушко Жанна
28.06.2023

Ключові аспекти договірної волонтерської діяльності під час тренінгу «Правовий супровід волонтерської діяльності» розкрила адвокат Жанна Грушко

Договірна волонтерська діяльність – одна з тем, що викликала дискусії адвокатів під час тренінгу «Правовий супровід волонтерської діяльності», що відбувся у м. Вінниця.

Жанна Грушко, адвокат, кандидат юридичних наук, керівник «Адвокатського центру Жанни Грушко», заступник голови Молодіжного комітету НААУ «UNBA NextGen», сфокусувала увагу на основних ознаках та відмінностях договорів у сфері волонтерської діяльності:

• договору про провадження волонтерської діяльності (ч. 2 ст. 7, ст. 9 Закону України «Про волонтерську діяльність»);

• договору про надання волонтерської допомоги (ст. 10 Закону України «Про волонтерську діяльність»).

Волонтери надають волонтерську допомогу на базі організації чи установи, що залучає до своєї діяльності волонтерів, на підставі договору про провадження волонтерської діяльності, укладеного з такою організацією чи установою, або без такого договору.

Волонтери можуть надавати волонтерську допомогу індивідуально, при цьому вони зобов’язані повідомляти отримувачів волонтерської допомоги про те, що вони не співпрацюють з організаціями та установами, що залучають до своєї діяльності волонтерів.

За договором про провадження волонтерської діяльності одна сторона (волонтер) зобов’язується за завданням другої сторони (організації чи установи, що залучає до своєї діяльності волонтерів) особисто безоплатно надавати волонтерську допомогу її отримувачам протягом установленого в договорі строку, а зазначена організація чи установа зобов’язується забезпечити волонтеру можливості для здійснення волонтерської діяльності. У договорі може визначатися порядок відшкодовування волонтеру витрат, пов’язаних з виконанням договору (частина друга статті 9 Закону України «Про волонтерську діяльність»).

Договір про провадження волонтерської діяльності укладається в письмовій формі.

Договір про провадження волонтерської діяльності може укладатися з особою, яка досягла 18 років. Діти, які досягли 14 років, можуть укладати договори за письмової згоди батьків (усиновлювачів), прийомних батьків, батьків-вихователів, піклувальника.

Серед умов, які має містити договір, наступні:

• опис волонтерської діяльності (завдання);

• період провадження волонтерської діяльності;

• права та обов'язки сторін;

• відповідальність за заподіння збитків;

• умови розірвання договору.

Договір про провадження волонтерської діяльності обов’язково укладається:

• За бажанням волонтера або його законного представника, якщо волонтер є особою віком від 14 до 18 років;

• У разі надання волонтерської допомоги для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру.

Разом з тим, договір про провадження волонтерської діяльності не слід плутати з договором про надання волонтерської допомоги, який укладається в письмовій формі в обов’язковому порядку за бажанням отримувача волонтерської допомоги. При цьому цей договір має містити:

• опис волонтерської допомоги (завдання);

• період провадження волонтерської допомоги;

• права та обов’язки сторін;

• відповідальність за заподіяння збитків.

Більше дізнатися про тренінг можна у новинах за посиланням:

• Високий рівень професійних знань дає можливість надавати якісну правничу допомогу. http://surl.li/idbzj

• Адвокати підвищили кваліфікацію з питань правового супроводу волонтерської діяльності: у Вінниці завершився тренінг. http://surl.li/iliiv