Відповідь Ради Європи на російську агресію в Україні, стратегія та подальший розвиток програми HELP
6 липня 2023 року у Страсбурзі розпочала роботу щорічна мережева конференція Програми Ради Європи HELP (Навчання правам людини для юристів)
Гретченко Лариса
07.07.2023

Відповідь Ради Європи на російську агресію в Україні, стратегія та подальший розвиток програми HELP: відбувся перший день конференції мережі HELP 2023

6 липня 2023 року у Страсбурзі розпочала роботу щорічна мережева конференція Програми Ради Європи HELP (Навчання правам людини для юристів).

Цьогорічна конференція, організована під егідою головування Латвії в Комітеті Міністрів Ради Європи, є:

• головною зустріччю членів і партнерів мережі HELP;

• форумом для презентації останніх розроблених курсів HELP і ключових проектів;

• майданчиком для обговорення способів посилення впливу навчання в галузі прав людини та покращення ефективної співпраці між усіма членами та партнерами мережі HELP.

Відкрили захід посол, Голова Комітету заступників міністрів, Постійний представник Латвії при Раді Європи Яніс Каркліш, директор з прав людини Ради Європи Крістоф Пуарель та посол, Голова Делегації ЄС при Раді Європі Весна Батістіч Кос.

Досягнення програми HELP, залучення членів та партнерів мережі HELP за звітний період презентувала Єва Пастрана, керівник відділу навчання з питань правосуддя та прав людини Ради Європи, відзначивши, що головна мета програми полягає у підтримці правників стосовно застосування під час професійної діяльності стандартів захисту прав людини.

Пані Єва зазначила, що наразі у рамках програми розробляються нові курси:

• якість правосуддя: робота CEPEJ;

• експрес-курс з Директиви ЄС про тимчасовий захист в рамках Asylum/Migration HELP e-Desk;

• перехід до дорослого життя, пов’язаний з міграцією у зв’язку з наданням притулку;

• захист персональних даних у судових публікаціях;

• платформа обміну знаннями про ЄСПЛ;

• ментальне здоров’я;

• міжнародне гуманітарне право і права людини;

• штучний інтелект.

Заходи і плани Проєкту «HELP (Освіта в галузі прав людини для правників) для України, в тому числі під час війни», представила Ольга Костенко, міжнародна координаторка проєкту.

«Під час війни професія юриста має вирішальне значення, адже саме на правників покладено обов’язок захищати права і свободи людини. Російська агресія порушила звичне функціонування навчальних закладів та тренінгових центрів. Тому навчальні онлайн-курси та методологія HELP є альтернативним та гнучким способом отримання актуальної інформації та доступу до необхідних знань з різних куточків світу та у зручний для користувачів курсів HELP час» - зазначає Ольга Костенко.

Програма HELP зосереджена на забезпеченні інформаційною підтримкою правників, які надають допомогу біженцям, переміщеним особам та особам, що постраждали від війни, шляхом:

• створення електронних приймалень HELP для надання допомоги з питань притулку та міграції;

• ініціювання спеціального проекту VC 3394 «Підтримка контекстуалізації модулів/курсів Help для юристів під час війни в Україні»;

• ініціювання спеціального проекту VC 3640 HELP для України, в тому числі під час війни.

Серед планів на короткострокову перспективу озвучено:

• організація тренінгів для тренерів для основних партнерів;

• розробка спеціального модуля HELP щодо депортації дітей;

• забезпечення національної адаптації навчального курсу з питань перехідного правосуддя;

• забезпечення більшої кількості правових адаптацій та запусків курсів HELP з національними партнерами.

Олеся Отраднова, директорка Тренінгового центру прокурорів України та Наталія Алюшина, голова Національного агентства України з питань державної служби, представили перспективи своїх установ та відповідні адаптації курсів HELP для України.

До участі у щорічній конференції долучилася керівник проєктів та програм Вищої школи адвокатури НААУ Лариса Гретченко.

«Для Вищої школи адвокатури співпраця з програмою HELP РЄ є одним із провідних напрямків діяльності. Слідуючи тенденціям високих міжнародних стандартів правозахисту та освіти правників на платформі ВША НААУ упроваджено систематичну інформаційну підтримку та висвітлення навчальних курсів Програми Ради Європи HELP для представників юридичної спільноти, вшосте успішно реалізується проєкт з навчання українських адвокатів медичному праву на онлайн-курсі «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини». Лекторський склад активно долучається до навчання тренерів, бере участь у семінарах та заходах, організованих РЄ і присвячених питанням надання професійної правничої допомоги в умовах воєнного стану.

Наразі питання захисту особливо вразливих груп населення, зокрема, осіб, що постраждали від війни, мають бути в центрі уваги та потребують швидкої реакції правничої спільноти з метою забезпечення таких осіб належною та ефективною правовою допомогою. Участь у щорічній конференції HELP дає можливість обміну досвідом, пошуку рішень на виклики та брати участь у реалізації надважливих ініціатив, що мають вирішальне значення для ефективного застосування юристами європейських стандартів у галузі прав людини, зокрема і під час війни, у процесі надання правничої допомоги» - зазначає Лариса Гретченко.

Курси HELP мають постійно зростаючу аудиторію та викликають великий інтерес серед юристів в Україні.

Учасники та учасниці конференції обговорили тенденції європейської освіти для представників юридичних професій, ознайомилися з різними проєктами HELP та європейськими мережами правників.

Микола Гнатовський, суддя ЄСПЛ представив новий курс HELP з міжнародного гуманітарного права та прав людини, який наразі розробляється і очікується, що буде завершений в 2023 році.

Курс «Заборона жорстокого поводження під час збройного конфлікту» представив до ознайомлення старший юрист Секретаріату ЄСПЛ Кресімір Камбер.

З ключовими особливостями курсу «Перехідне правосуддя» ознайомив слухачів Ендрю Форде, запрошений науковий співробітник Ірландського центру з прав людини, співавтор оновленого курсу.

«Навчання як вектор просування захисту прав людини - синергія між співпрацею та встановленням стандартів/моніторингом» – тематична сесія, у ході якої Тетяна Кожокару, начальник відділу, Департамент з питань виконання рішень ЄСПЛ, Рада Європи, обговорила питання ефективного впровадження курсів HELP з питань виконання рішень ЄСПЛ.

Про інтеграцію інструментів та ресурсів ЄСПЛ до курсів HELP розповіла Реніс Заганжорі, відділ обміну знаннями, ЄСПЛ.

Про використання курсів HELP у впровадженні інноваційних навчальних рішень розповів Тигран Карапетян, Керівник Відділу з питань транскордонних викликів та багатосторонніх проєктів Ради Європи.

«Конференція мережі HELP вкотре підкреслила важливість спільних зусиль в удосконаленні правоосвітнього напрямку з урахуванням потреб та викликів сьогодення. Вища школа адвокатури на систематичній основі співпрацює з програмою HELP з метою обміну кращими практиками та здійснення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо програм та курсів, навчальних матеріалів та методологій навчання HELP для правників, визначаючи пріоритетні теми для майбутніх заходів з підвищення кваліфікації. Ми й надалі підтримуватимемо наших адвокатів навчальними продуктами, присвяченим проблемним аспектам захисту прав людини в умовах збройного конфлікту, законодавчим змінам та тенденціям судової практики воєнного часу у приватних та публічно-правових спорах, як у співпраці з навчальною компонентою Ради Європи, так і розробкою власних напрацювань у відповідь на виклики, привнесені війною» - прокоментував подію директор ВША НААУ Савва Кузьменко.

Детальніше про конференцію дізнавайтеся у наступних новинах про захід.