Удосконалення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів з урахуванням сучасних викликів
Відбулася зустріч лекторського складу ВША НААУ
Гретченко Лариса
04.07.2023

Удосконалення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів з урахуванням сучасних викликів: відбулася зустріч лекторського складу ВША НААУ

У Вищій школі адвокатури НААУ відбулася зустріч лекторського складу, що об’єднала учасників метою удосконалення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, урізноманітнення їх тематики та актуалізації напрямків співпраці відповідно до сучасних викликів та запиту адвокатської спільноти в умовах воєнного стану.

Розпочинаючи зустріч, директор ВША НААУ Савва Кузьменко означив ціль зустрічі як обмін професійним досвідом й спільне напрацювання нових рішень та підходів до проведення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів. Він відзначив на безперервності процесу професійного удосконалення та підвищення професійної майстерності адвокатів та окреслив результати діяльності Вищої школи адвокатури в умовах воєнного стану. Зокрема, станом на 08.06.2023 р. командою та лекторським складом ВША НААУ проведено 537 правоосвітніх заходів, у т.ч.:

- заходів з підвищення кваліфікації адвокатів (акредитованих вебінарів) – 500;

- відкритих лекцій для широкої аудиторії – 15;

- публічних дискусій (експертних круглих столів) – 22. http://surl.li/isdrf

Савва Кузьменко також наголосив на розширенні співробітництва ВША НААУ з вітчизняними та міжнародними правозахисними організаціями, співпраці на систематичній основі з програмою Ради Європи HELP, активній діяльності команд Центрів, що діють при Вищій школі адвокатури.

Підкресливши високопрофесійність лекторської команди, керівник проєктів та програм ВША НААУ Лариса Гретченко поділилася результатами діяльності Вищої школи адвокатури НААУ за 2022 рік http://surl.li/isdhh, відзначила на тому, що робота Вищої школи адвокатури в умовах війни значно видозмінилася та розширилася за напрямками. У виступі висвітлено упроваджені тренінгові формати заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, майстер — класи для набуття навичок користування системою Електронного судочинства, практичного оволодіння юридичною англійською мовою.

За словами Лариси Гретченко, лекторами ВША НААУ проведено регіональні заходи в підтримку адвокатів Запорізької, Донецької, Луганської та Херсонської областей, успішно впроваджуються нова навчальна програма «Рішення Ради адвокатів України як нормативно-правові акти НААУ» та реалізується правопросвітницький проєкт «Правосвідомість». Приділяючи увагу правовій освіті студентської молоді Вищою школою адвокатури організовано практику студентів, згідно з меморандумом про співпрацю з Національним університетом «Києво-Могилянська академія» та підписано меморандум з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

Порядок денний включив обговорення питань, пов’язаних з:

• системою мотивації для розробки нових освітніх проєктів і програм та розвитку ВША НААУ як експертного майданчика всієї адвокатури;

• можливістю відновлення офлайн-формату проведення заходів;

• долученням лекторів до проведення регіональних заходів;

• урізноманітнення заходів з підвищення кваліфікації адвокатів із застосуванням нових інструментів та форм викладання.

Відгуками та пропозиціями щодо співпраці з Вищою школою адвокатури поділилися лектори, які були єдиними у думці щодо взаємоціннісного експертного розвитку, професійного удосконалення та намірів продовжувати спільнодію.

У ході обміну думками та ініціативами лекторів Дарина Кравчук відзначила престижність статусу лектора та довіру правничої спільноти до експертності.

Ірина Гловюк у виступі запропонувала упровадити сертифікацію лекторів за темами проведених заходів як підтвердження тематичної спеціалізації.

Олексій Горох як мотивацію відзначив можливість створення нового продукту та його поширення серед колег.

На думку Віктора Кобилянського варто звернути увагу на відновлення форматів заходів у режимі “живого спілкування” та приділити увагу проведенню заходів у регіонах. У продовження висловленого Ян Білоголовий вказав на доцільність дослідження думки адвокатів щодо актуальної тематики заходів.

Марина Саєнко відзначила важливість системного планування заходів, упровадження коефіцієнтів в системі мотивації з урахуванням практичного і соціального характеру тематики заходів.

Пропозицію відновити спеціалізовані заходи денної тривалості та реалізувати практику “бібліотеки” відеозаписів заходів вніс на розгляд Андрій Тригуб.

Підтримуючи позиції колег, Антон Кравченко вніс на розгляд ініціативу щодо опитування думки учасників та можливості збору питань перед заходом, а також організацію міждисциплінарних заходів.

Денис Дьомін відзначив важливість лекторських зустрічей та обміну досвідом.

Людмила Гриценко вказала на готовність організації корпоративного навчання для колег та підкреслила особисту мотивацію ціннісного наповнення і ресурсного збагачення від лекторства.

Надія Тарасова у виступі підкреслила можливість самоосвіти лекторів та важливість співпраці в рамках освітніх проєктів Ради Європи.

Ганна Бордюгова поділилася досвідом закордонних виступів та звернула увагу на важливість розвитку тем за тими галузями права, які набули актуальності в умовах війни.

Учасники зустрічі подякували Вищій школі адвокатури за співпрацю, якісне інформаційне висвітлення матеріалів за наслідками проведених заходів, організаційно-технічний супровід, налагоджену комунікацію та підтримку пропонованих ініціатив.

Питання-відповіді лекторів, фокусування уваги на викликах та проблемних аспектах, взаємні поради та настанови в ході тематичного обговорення, продемонстрували зацікавленість та вмотивованість лекторського складу у розвитку навчальних продуктів та покращення їхньої якості.

Вища школа адвокатури висловлює щиру вдячність лекторам за плідну співпрацю і впевненість у подальшому конструктивному партнерстві.