Тимчасове переміщення та евакуація: у Вищій школі адвокатури
13 березня 2023 року о 14-00 год. у Вищій школі адвокатури НААУ відбудеться фахова дискусія на тему: «Тимчасове переміщення та евакуація: правові механізми забезпечення безпеки дітей»
Гретченко Лариса
03.03.2023

Тимчасове переміщення та евакуація: у Вищій школі адвокатури обговорять правові механізми забезпечення безпеки дітей

13 березня 2023 року о 14-00 год. у Вищій школі адвокатури НААУ відбудеться фахова дискусія на тему: «Тимчасове переміщення та евакуація: правові механізми забезпечення безпеки дітей».

Захід організований Національною асоціацією адвокатів за ініціативою Комітету з сімейного права спільно з Вищою школою адвокатури за ініціативою Центру «Адвокат дитини».

Непоодинокі повідомлення про випадки виявлення дітей, які залишилися без уваги та піклування в умовах воєнного стану, перебувають в умовах, що негативно впливають на їх життя, стан здоров’я та розвиток, щоразу сколихують суспільство. Залишаючись на тимчасово окупованих територіях і в зоні активних бойових дій, діти піддаються небезпеці стати жертвами воєнних злочинів, ризикам сексуального, фізичного та психологічного насильства, бути викраденими або незаконно вивезеними за межі України, залучатися до участі у військових формуваннях або незаконно утримуватися, у тому числі в полоні, зазнають обмежень права на освіту, охорону здоров’я та інших.

Консолідація зусиль щодо евакуації дітей на безпечні території, у тому числі за кордон, моніторинг дотримання прав переміщених дітей, аналіз ситуації у сфері захисту прав дитини – основний фокус, до якого має бути прикута увага правничої спільноти та широкої громадськості.

Чимало питань виникає у процесі евакуації населення, що пов’язані з безпековими ризиками, забезпеченням найкращих інтересів дитини, підставами відібрання дитини від батьків, можливістю відмови від евакуації та її наслідками, тягарем відповідальності за збереження життя і здоров’я дитини.

Ураховуючи вищенаведене, фахова дискусія «Тимчасове переміщення та евакуація: правові механізми забезпечення безпеки дітей» в умовах сьогодення набуває підвищеної актуальності та включатиме обговорення наступних питань:

1. Міжнародні стандарти та світовий досвід евакуації дітей у збройному конфлікті;

2. Національне законодавство і досвід територіальних громад з евакуації в умовах війни;

3. Елементи і фактори в складі найкращих інтересів дитини в питаннях евакуації;

4. Безпекові ризики за місцем проживання та новим місцем переміщення дитини;

5. Різність підходів до евакуації сімей з дітьми та закладів інституційного догляду і виховання дітей;

6. Практика ЄСПЛ і вітчизняних судів щодо підстав відібрання дитини;

7. Захист інтересів дитини через відібрання vs втручання в право на приватне і сімейне життя.

Фахова дискусія стане майданчиком для:

• обговорення проблемних питань, що постають під час евакуації дитини крізь призму стандартів евакуації дітей у збройному конфлікті, положень вітчизняного законодавства, досвіду територіальних громад, релевантної судової практики у питанні відібрання дитини від батьків, можливістю відмови від евакуації та її наслідками;

• обміну досвідом з метою здійснення ефективного юридичного супроводу питань тимчасового переміщення (евакуації) та контролю за подальшим місцем розміщення кожної дитини;

• обговорення нових викликів та пошуку шляхів їх вирішення;

• узагальнення висновків за наслідками заходу та напрацювання тематичних матеріалів-рекомендацій.

Доповідачі: адвокати, члени Комітету з сімейного права НААУ, Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ – Ганна Круглякова, Людмила Гриценко, Анастасія Шепеленко, Маргарита Жданова, Людмила Язан, та Катерина Рашевська - юрист Регіонального центру прав людини, член Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні.

До участі запрошені представники Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану, профільних Міністерств і відомств, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Освітній омбудсмен України, міжнародні та українські правозахисні організації.

Модеруватиме захід Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, керівник Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ.

Трансляція заходу здійснюватиметься на сторінці Вищої школи адвокатури у YouTube і Facebook

Зареєструватися на захід: https://cutt.ly/k8Wk0R9