Тимчасове переміщення та евакуація: адвокати обговорили правові механізми забезпечення безпеки дітей
Відбулася фахова дискусія у Вищій школі адвокатури НААУ
Гретченко Лариса
20.03.2023

13 березня 2023 року у Вищій школі адвокатури НААУ відбулася фахова дискусія на тему: «Тимчасове переміщення та евакуація: правові механізми забезпечення безпеки дітей».

Захід організований Національною асоціацією адвокатів за ініціативою Комітету з сімейного права спільно з Вищою школою адвокатури за ініціативою Центру «Адвокат дитини».

Участь в обговоренні взяли представники Міністерства юстиції України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства оборони, Національної поліції України, судді Верховного Суду, експерти Офісу Ради Європи в Україні та Української Гельсінської спілки з прав людини, представники органів державної влади та органів системи ювенальної юстиції.

Предметом міжвідомчої фахової дискусії стали проблемні питання, що постають у процесі евакуації дитини у розрізі міжнародних стандартів евакуації дітей у збройному конфлікті, положень вітчизняного законодавства, досвіду територіальних громад, релевантної судової практики у питанні відібрання дитини від батьків, а також проаналізовано питання стосовно відмови від евакуації та її наслідків.

Модератором фахової дискусії виступила Лариса Гретченко, керівник Центру “Адвокат дитини” Вищої школи адвокатури НААУ, яка відкриваючи захід, відзначила, що тема тимчасового переміщення та евакуації є надзвичайно складною, законодавство в умовах воєнного часу перебуває у стані динамічних змін.

Окреслені питання є комплексними, оскільки виклики, що постають під час евакуації дітей, виникають не лише щодо права, але пов’язані насамперед із психологічною підтримкою, наданням соціальних послуг, адаптацією за новим місцем проживання тощо. Безумовно, усі ці компоненти потребують системного дослідження та пошуку рішень у спільнодії суб’єктів реагування в системі захисту прав дитини.

Савва Кузьменко, директор Вищої школи адвокатури НААУ, у вступній промові наголосив, що питання захисту прав дітей сьогодні мають перебувати у центрі уваги і кожна організація, дотична до правозахисту, повинна підіймати цю тему для забезпечення найкращих інтересів дитини. Надскладні задачі, пов’язані з евакуацією дітей можуть бути вирішенні лише і виключно спільними узгодженими діями. Як координатор навчальної платформи Ради Європи та керівник Вищої школи адвокатури, Савва Кузьменко озвучив проблеми, з якими стикаються маленькі українці перед Офісом Комісара Ради Європи.

«Як координатор навчальної платформи HELP Ради Європи та керівник Вищої школи адвокатури нещодавно я озвучив проблеми, з якими стикаються маленькі громадяни в нашій країні, перед Офісом Комісара Ради Європи з прав людини. Ці питання варто було підняти саме зараз, оскільки пані Комісар Міятович щойно повернулась з України, де мала можливість поспілкуватись з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини паном Лубінцем та оприлюднила заяву «Необхідні невідкладні дії для повернення українських дітей, переміщених до Росії та на окуповані території, до їхніх сімей», - підкреслив Савва Кузьменко.

Інформацію про заходи щодо евакуації дітей у безпечні місця представив Дмитро Коломієць, заступник начальника відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Донецькій області. У виступі висвітлено стан евакуації населення, зокрема, сімей з дітьми, на території Донецької області, досвід поліцейських підрозділу "Білі янголи" та результативну взаємодію при проведенні евакуаційних заходів підрозділів поліції, обласної військової адміністрації, органів освіти та соціальних служб. Дмитро Коломієць проінформував про виявлені в практиці причини відмови від евакуації, аспекти роз’яснювальної роботи та інші дії з реагування поліцейських задля забезпечення евакуації дітей у безпечні місця.

Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ, Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, у доповіді сфокусувала увагу на нормах міжнародного права прав людини і міжнародного гуманітарного права, які дотичні до питань евакуації на національному рівні, та яким чином вони співвідносяться між особою. Під час виступу також розкрито досвід територіальних громад з точки зору ролі якісної комунікації в процесі евакуації з метою забезпечення безпеки дітей.

Про евакуацію сімей з дітьми та форм інституційного догляду за дітьми в огляді законодавчих змін в умовах воєнного стану розповіла Анастасія Шепеленко, адвокат, експерт з відновного правосуддя, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ. Фокус уваги зосереджено на видах тимчасового переміщення (евакуації) дитячих будинків, патронатних сімей і сімей з дітьми, а також проаналізовано схвалений Кабінетом Міністрів України 7 березня механізм примусової евакуації дітей із зон активних бойових дій.

Чи є евакуація правом або обов’язком дискутувала під час представлення доповіді Ганна Круглякова, адвокат, медіатор, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ. Поряд із нормативними засадами обговоренню піддано питання притягнення до відповідальності за відмову від евакуації та сформовані судовою практикою висновки. З поміж рекомендацій щодо вирішення проблемного питання вказано на проведення оцінки необхідності евакуації, планування і підготовку евакуації сімей з дітьми, які перебувають в населених пунктах в зоні бойових дій, з вжиттям всіх можливих заходів для уникнення розлучення дітей з сім’ями під час евакуації.

Маргарита Жданова, адвокат, член команди Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, розкрила підстави відібрання дитини в умовах збройного конфлікту у світлі практики ЄСПЛ. Досліджуючи, чи було втручання в право на повагу до приватного та сімейного життя обґрунтованим, слід проаналізувати, чи втручання передбачалося національним законом, чи мало воно легітимну мету та чи було необхідним в демократичному суспільстві (пропорційним).

Про міжнародні стандарти та світовий досвід евакуації дітей у збройному конфлікті доповіла Катерина Рашевська, юрист Регіонального центру прав людини (RCHR), член Квебекської спільноти міжнародного права, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні та Експертної ради при Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим. Учасникам дискусії представлено огляд історичних подій як базу для розробки стандартів евакуації, а також вектори захисту прав людей, які постраждали від вимушеного переселення. Висвітлюючи оцінку відповідності принципу найкращих інтересів дитини, спікер проаналізувала чинники, коли евакуація без супроводу не відповідатиме такому принципу, а також окреслила індивідуальну траєкторію для кожної дитини.

Завершуючи захід, з урахуванням обговорених тем і відповідей на запитання, Лариса Гретченко підсумувала необхідність удосконалення законодавства в частині алгоритмів взаємодії і повноважень органів поліції, служб у справах дітей та інших суб’єктів реалізації механізму евакуації населення. Потребують конкретизації законодавчі норми щодо обов’язків батьків відносно дітей, які стосуються забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання, включаючи обов’язок вивезти дітей із зони бойових дій до безпечних районів, та щодо відповідальності за його невиконання.

«Ураховуючи принцип правової визначеності, саме якісний закон допоможе ефективно організувати процес евакуації на засадах збереження єдності сім'ї, дієво захистити права українських дітей в умовах воєнного стану, забезпечуючи найкращі інтереси кожної дитини», - переконана керівник Центру «Адвокат дитини».

Тематичні матеріали та висновки за результатами фахової дискусії будуть узагальнені та оприлюднені на платформі Вищої школи адвокатури НААУ з метою здійснення ефективного юридичного супроводу питань тимчасового переміщення (евакуації), захисту прав та інтересів дітей, а також підвищення рівня правової освіти та правової культури суспільства.

Трансляція фахової дискусії доступна для перегляду: https://cutt.ly/04sWKx2