Сучасні виклики і загрози у питаннях захисту прав дітей у воєнний час і шляхи їх подолання
Захід організовано Центром “Адвокат дитини” ВША НААУ за участі делегації Національної ради адвокатів Франції, представників Комітетів НААУ, Рад адвокатів регіонів та представників Офісу Генерального прокурора
Гретченко Лариса
30.03.2023

Сучасні виклики і загрози у питаннях захисту прав дітей у воєнний час і шляхи їх подолання обговорили українські адвокати з колегами з Франції

Сучасні виклики і загрози у питаннях захисту прав дітей у воєнний час, а також шляхи їх подолання обговорено під час тематичного круглого столу у Національній асоціації адвокатів України. Захід організовано Центром “Адвокат дитини” ВША НААУ за участі делегації Національної ради адвокатів Франції, представників Комітетів НААУ, Рад адвокатів регіонів та представників Офісу Генерального прокурора.

Відкрила захід Лідія Ізовітова, Голова НААУ, РАУ, яка відзначила стрімке зростання запиту на надання професійної правничої допомоги постраждалим від війни та акцентувала увагу учасників фахової дискусії саме на питаннях захисту прав українських дітей відповідно до конвенційного принципу забезпечення найкращих інтересів дитини.

Лідія Ізовітова наголосила на важливості об'єднання зусиль з органами національної системи захисту прав дітей, правозахисними організаціями, міжнародними партнерами, європейськими професійним об'єднаннями адвокатів та юристів, для напрацювання дієвих практик правового захисту і підтримки дітей в умовах воєнного стану, а також розбудови системи дружнього до дітей правосуддя на основі сучасного світового досвіду і високих міжнародних стандартів, для пошуку найефективніших рішень на виклики у сфері охорони дитинства.

Голова НААУ, РАУ подякувала за всебічну підтримку і допомогу міжнародної спільноти українському народу, що потерпає від неспровокованого повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну.

Ключові пріоритети діяльності Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ за напрямками правозахисту, правоосвіти та спеціалізації представила Лариса Гретченко, керівник указаного Центру, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ. В огляді законодавства висвітлено особливості правового статусу дітей, чинником впливу на який є саме воєнний стан, зокрема: “дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів”, “діти, позбавлені батьківського піклування”, “дитина, яка перебуває у складних життєвих обставинах”. Наголошуючи на гарантованому праві дитини на безоплатну правову допомогу керівник Центру «Адвокат дитини» окреслила підстави надання такої допомоги у справах за участі та/чи стосовно інтересів дитини, а також проблемні аспекти, які виникають на практиці. У промові Лариса Гретченко підкреслила, що 2023 рік має стати роком завершення реалізації Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей із упровадженням професійного підходу осіб, уповноважених на роботу із дітьми, співпраці між державними органами і громадськими організаціями, втіленням найкращих практик та методів захисту прав і свобод дітей, заходам, пов’язаним з удосконаленням системи правосуддя та здійснення ефективного судочинства під час провадження, учасником якого є дитина.

Олеся Волошина, заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу Генерального прокурора представила дані щодо депортації, загибелі, поранення, викрадення та інших воєнних злочинів відносно українських дітей. Учасникам круглого столу повідомлено про заходи, які вживаються прокурорами задля припинення порушення прав дітей, їх захисту і відновлення. Представниця від Офісу Генерального прокурора відзначила важливість об'єднання зусиль та міжнародної співпраці, відповіла на запитання представників адвокатури Франції. Про окремі аспекти досудового розслідування в кримінальних провадженнях щодо незаконного переміщення українців з тимчасово окупованих територій, зокрема щодо незаконного переміщення всередині країни чи депортації за кордон, в російську федерацію, українських дітей повідомив Максим Луцик, старший групи прокурорів у справі по депортації. У виступі приділено увагу фіксації і документуванню вказаних злочинів, відзначено чинники, що ускладнюють ідентифікацію переміщених дітей та з'ясування місця їх перебування.

Доповідь про законодавче урегулювання та фактичний стан евакуації сімей з дітьми та дітей, які проживають або зараховані до закладів різних типів, форм власності та підпорядкування на цілодобове перебування представила Анастасія Шепеленко, адвокат, член Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, керівник юридичного департаменту ГО “10 квітня”. Наголошуючи на складності організації евакуації сімей з дітьми із зони активних бойових дій, доповідач зауважила, що у таких зонах залишаються ті діти, батьки яких відмовляються від евакуації, тим самим ставлячи під пряму загрозу життя та здоров’я власних дітей. На думку спікера, з огляду на зміни законодавства в умовах воєнного стану, на сьогодні відсутній механізм виїзду з небезпечних територій, якщо батьки категорично відмовляються від евакуації з дітьми.

Про воєнні злочини стосовно дітей, які російська федерація вчиняє в Україні та про механізми повернення депортованих українських дітей доповідь представила Катерина Рашевська, юрист Регіонального центру прав людини (RCHR), член Квебекської спільноти міжнародного права, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні та Експертної ради при Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим. Зауважуючи, що на сьогоднішній день не існує єдиного юридичного чи політичного механізму повернення депортованих та примусово переміщених рф українських дітей, Катерина Рашевська відмітила кілька ad hoc схем, спрямованих на вирішення конкретних проблем, пов’язаних з репатріацією дітей, що включають: ідентифікацію місця перебування неповнолітнього; встановлення контакту з адміністрацією закладу утримання неповнолітнього; організацію та фінансування подорожі до закладу утримання; правову та психологічну допомогу; виготовлення документів, необхідних для повернення дитини. У виступі наголошено на комплексі проблем, пов’язаних з функціонуванням ad hoc схем, що актуалізує посилення ролі України в процесі повернення неповнолітніх згідно з її міжнародними зобов’язаннями, слідуючи існуючим стандартам на універсальному рівні.

Делегація Національної ради адвокатів Франції на чолі з Президентом робочої групи з прав дитини Арно де Сен Ремі висловили бачення щодо подолання викликів, з якими зіштовхуються українські діти, пропозиціями співпраці задля захисту їх прав в умовах воєнного стану та післявоєнний період, а також здійснення адвокації виявленої проблематики на європейському рівні.

Важливим кроком започаткування співпраці є підписання меморандуму з НААУ, предметом домовленостей якого є реалізація спільних заходів, проєктів і програм, а також проведення спільних консультацій з метою вироблення узгодженої позиції щодо вирішення найбільш гострих та актуальних проблем у сфері реалізації конституційного принципу верховенства права, сприяння розвитку правосвідомості громадян з питань реалізації та захисту їхніх прав і свобод, розвитку юридичної професії.

До обговорення проблематики, обміну думками та досвідом долучилися Олена Джабурія, Голова Ради адвокатів Одеської області і Андрій Циганков, Голова Комітету з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки, що діє в складі НААУ. У промовах підкреслено широкий спектр проявів порушення прав дитини в умовах воєнного стану та потребу організації життєзабезпечуючих факторів для дітей та сімей з дітьми, допомоги в створенні достатніх та належних умов для проживання цих осіб, забезпечення їхніх потреб як в Україні, так і за кордоном.

Трансляція заходу: https://cutt.ly/24V023h

Пов’язані публікації:

НААУ та Національна рада адвокатів Франції підписали Меморандум про співробітництво. https://cutt.ly/I4V0dN6

НААУ закликає європейських адвокатів захистити права українських дітей за кордоном. https://cutt.ly/64V0lgh

2023 рік має стати роком завершення реалізації Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей – Лариса Гретченко. https://cutt.ly/O4V0vHg

На сьогодні немає механізму виїзду з небезпечних територій, якщо батьки категорично відмовляються від евакуації з дітьми – Анастасія Шепеленко. https://cutt.ly/Z4V0Q9A

Держава має посилити законодавство у процесі захисту прав дітей у воєнний час – Катерина Рашевська. https://cutt.ly/v4V0TOf

На запрошення НААУ делегація Національної ради адвокатів Франції перебуває з робочим візитом в Україні. https://cutt.ly/G4V0Usq