Студенти НаУКМА дізналися про особливості юридичних процедур у справах, пов’язаних із загибеллю військовослужбовців
Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, керівниця Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ
Гретченко Лариса
17.05.2023

Студенти НаУКМА дізналися про особливості юридичних процедур у справах, пов’язаних із загибеллю військовослужбовців

В умовах воєнного сьогодення питання встановлення факту смерті військовослужбовців, на жаль, є досить поширеним. Про особливості юридичних процедур у справах, пов'язаних з загибеллю військовослужбовців, під час тематичного вебінару дізнавалися студенти 4 курсу факультету правничих наук Національного університету «Києво-Могилянська академія».

У відгуках про захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця», лектором якого виступила адвокат Лариса Гретченко, студенти відзначили актуальність та водночас складність теми, оскільки юристу потрібно володіти загальним законодавчим підґрунтям та знаннями спеціальних відомчих нормативних актів, що регулюють проходження військової служби, визначають облік особового складу у ЗСУ, організацію поховання військовослужбовців, які загинули (померли) під час проходження військової служби. Кожен з учасників зауважив на велику кількість питань, що виникають в ході доказування обставин загибелі, проблемність збору необхідної інформації та доказів, потребу удосконалення законодавства та практичного упровадження міжнародних стандартів.

Коментуючи участь у заході, Ольга Стеценко звернула увагу на динамічні законодавчі зміни 2022 року щодо спрощення порядку встановлення фактів народження та смерті, а також на відмінність підходів судової практики щодо (не) врахування відмови РАЦС у реєстрації смерті особи перед зверненням до суду. На особливу увагу, на думку Ольги, заслуговують практичні аспекти притягнення до адміністративної відповідальності командування військової частини за ненадання інформації на адвокатський запит.

Складну роботу юристів, пов’язану з доказуванням факту смерті (загибелі) військовослужбовця, відмітив Сергій Некрасов, і не тільки через збір отримання доказів, але і через психологічний аспект, оскільки результат вирішення таких справ є досить важливим для родини загиблого військовослужбовця. Студент відзначив насамперед важливість визначення мети заяви і обставин, що підлягають доказуванню задля здійснення подальшої державної реєстрації акту цивільного стану та отримання свідоцтва про смерть на підставі судового рішення про встановлення відповідного факту. У відгуку учасником відзначено зацікавленість до спрощеного порядку встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця в умовах воєнного стану, негайності розгляду заяв та етапів окремого провадження у таких справах, а також важливості збору належних доказів.

Актуальність тематики заходу з підвищення кваліфікації підкреслила Вікторія Обиход. Підтримуючи думки одногрупників, студентка підкреслила значимість справ про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця для подальшої реалізації прав членів сім'ї стосовно пенсійного забезпечення та соціальної підтримки родин загиблих. Вікторія вважає, що даний вебінар та аналогічні йому будуть корисними не тільки для правників, але і для фахівців інших професій та родичів загиблих військовослужбовців, оскільки лектори дають відповіді на багато важливих питань щодо захисту прав, інтересів військовослужбовців та членів їх сімей.

Учасники зауважили, що вебінар був для них змістовним та корисним, оскільки містив практичні поради, посилання на актуальні норми законодавства, судову практику та тематичні ресурси, що допоможе більш професійно підготуватись до надання правової допомоги у справах, які стосуються смерті (загибелі) військовослужбовця та подальших, суміжних з ними питаннях.

Детальніше про захід: https://cutt.ly/A6g0B6S

Детальніше про практику: https://cutt.ly/M6gPQ88