Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату дискутували
8 червня 2023 року у Національній асоціації адвокатів відбувся круглий стіл на тему: «Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату?»
Гретченко Лариса
09.06.2023

Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату дискутували сімейні адвокати

8 червня 2023 року у Національній асоціації адвокатів відбувся круглий стіл на тему: «Спори про стягнення додаткових витрат на дитину: на що звертати увагу для досягнення позитивного результату?».

Захід ініційовано Комітетом з сімейного права НААУ спільно з Центром «Адвокат дитини» ВША з метою обговорення широкого спектру різноманітних питань, пов’язаних із обставинами, строками, процедурами, доказами, які торкаються саме аспекту додаткового утримання батьками своїх дітей додатково до аліментних зобов’язань.

Модерувала захід Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, Голова Комітету з сімейного права НААУ, керівник Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, яка відкриваючи захід відзначила, що як інструмент захисту прав дитини і забезпечення права на гідний розвиток питання стосовно стягнення додаткових витрат на дитину на практиці не так широко застосовується як аліментні зобов’язання. Однак питання додаткового утримання дитини з метою розвитку її здібностей та задоволення особливих потреб набуває підвищеної актуальності в умовах реалій воєнного стану. У вступному слові пані Лариса анонсувала розробку за наслідками круглого столу Дорожньої карти для адвокатів та юристів з питань звернення до суду, врахування проблемних питань, які мають значення для судового провадження в огляді правових позицій Верховного Суду, рішень судів нижчих інстанцій та приписів законодавства, аналізом типових помилок, які виникають при зверненні клієнтів за консультацією з такими категоріями справ і відповідно з урахуванням процесуальних особливостей у даній категорії справ.

Під час круглого столу адвокати обговорили дієвий алгоритм захисту прав дітей у спорах щодо стягнення додаткових витрат, визначили на основі аналізу актуальної судової практики, які витрати можна віднести до додаткових та які обставини зумовлюють обов’язок батьків брати участь у додаткових витратах на утримання дітей, окреслили процесуальні особливості такого роду справ тощо.

Доповідь на тему: «Додаткові витрати на утримання дитини: поняття, нормативно-правове регулювання, відмінність від аліментів» представила Ольга Семенюк, адвокат, член Комітету із сімейного права НААУ. Спікер окреслила міжнародно-правові засади захисту прав дитини та положення національного законодавства у фокусі дотримання принципу якнайкращих інтересів дитини, звернула увагу на необхідність розмежування аліментів та додаткових витрат на утримання дитини. Аліменти покривають утримання дитини (оплату харчування, одягу, предметів гігієни, шкільного приладдя, спожитих дитиною комунальних послуг тощо), водночас додаткові витрати на дитину спрямовані на розвитку її певних здібностей чи є витратами, пов’язаними із стражданням на тяжку хворобу. На відміну від аліментів, додаткові витрати на дитину не носять регулярний характер.

Тетяна Кондратенко, адвокат АО «АФ «АКТІО», член Центру сімейного права ВША НААУ, доповіла на тему: «Особливі обставини, що зумовлюють додаткові витрати на утримання дитини: які фактори можуть спричиняти їх виникнення, приклади таких обставин, де шукати їх перелік?». Спікер відзначила, що стаття 185 Сімейного кодексу України надає лише орієнтовний перелік особливих обставин, що на практиці породжує низку проблемних питань. Адвокат в огляді практичних кейсів розглянула витрати, викликані позитивними, негативними факторами та витрати на оздоровлення.

Про процесуальні аспекти та формування стратегії ведення справ про стягнення додаткових витрат на утримання дитини через призму аналізу практики ВС розповіла Людмила Гриценко, адвокат, медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ, актив Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.

Спікер виділила такі процесуальні аспекти, які потрібно враховувати при зверненні до суду із позовом про стягнення додаткових витрат на дитину: альтернативна підсудність, звільнення позивача від сплати судового збору, вид провадження, у якому розглядатиметься справа, особа, яка може звернутися до суду, ціна позову, можливість об’єднання та роз’єднання позовів, перелік необхідних документів та зміна розміру додаткових витрат. При формування стратегії ведення справи слід чітко визначити та погодити з клієнтом аліменти та додаткові витрати, розробити алгоритм доказування, довести наявність фактично понесених витрат.

До участі в обговоренні доєдналася суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Ольга Ступак, представивши учасникам доповідь на тему: «Вирішення спорів стягнення додаткових витрат на дитину у практиці Верховного Суду». Пані Ольга відзначила на особливостях такої категорії справ, зауваживши, що додаткові витрати можуть стягуватися як фактично понесені, так і наперед, одноразово або у вигляді щомісячних сум. При цьому суддя наголосила на важливості процесу доказування наявності особливих обставин з детальною персоніфікацією відповідно до індивідуальних потреб та здібностей дитини: важливо враховувати схильність дитини до певного виду додаткових занять, а також її власне бажання. У такому разі ефективним інструментом у доказуванні виступає висновок психолога.

«Які витрати не відноситься до додаткових витрат на утримання дитини? Аналіз відповідної судової практики» – питання, яке розкрила у своїй доповіді Ірина Попіка, адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ. Доповідач в огляді судової практики навела випадки, у яких обов’язок брати участь батьків в додаткових витратах на дитину не виникає: відвідування дитиною приватного дитячого садка (Постанова ВС від 10.01.2019 року у справі № 369/11745/16-ц), відвідування спортивної секції та дитячого гуртка малювання (постанова Верховного Суду від 30.01.2019 у справі № 205/4622/16-ц (провадження № 61-22588св18), придбання планшета (постанова Верховного Суду від 12.03.2020 у справі № 520/12681/17 (провадження № 61-14849св19), придбання квадроциклу (така позиція міститься у постанові Львівського апеляційного суду від 18.02.2020 у справі № 466/667/19 (провадження № 22-ц/811/2901/19).

Анна Осадча, сімейний адвокат та медіатор, член Комітету з сімейного права НААУ та Центру сімейного права ВША НААУ, розкрила питання доказової бази у справах про стягнення додаткових витрат на утримання дитини. Спікер відзначила на недопустимості формального підходу до формування доказів у даній категорії справ та наголосила на важливості доведення необхідності розвитку здібностей дитини шляхом відвідування додаткових занять поданням характеристики керівника навчального закладу, рекомендації класного керівника, тренера. У разі лікування слід отримати висновок лікаря про необхідність проведення лікування, якщо ж це приватний заклад, обґрунтувати неможливість отримання безоплатної медичної допомоги.

Про форму стягнення та визначення розміру додаткових витрат на утримання дитини, що підлягає компенсації іншим з батьків, розповіла Олена Дришлюк, адвокат, медіатор, член команди Центру «Адвокат дитини». Спікер зазначила, що додаткові витрати на дитину визначаються лише у твердій грошовій сумі, можуть призначатися разово, періодично та постійно. Розмір участі одного з батьків у додаткових витратах на дитину в разі спору визначається за рішенням суду, при цьому враховується принцип рівності прав та обов’язків батьків, розмір залежить від передбачуваних або фактично понесених витрат на дитину, призначається з урахуванням обставин, що мають істотне значення.

Ольга Філатова, сімейний адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ, член Центру сімейного права ВША НААУ, представила доповідь на тему: «Період, за який можуть бути стягнуті додаткові витрати на дитину. Відповідальність за прострочення оплати додаткових витрат на дитину». Доповідач підкреслила, що додаткові витрати можуть бути стягнуті у період до досягнення дитиною 18 років. Після досягнення повноліття право на додаткове утримання припиняється. При цьому у разі, якщо дитині виповнилося 18 років, але вона понесла витрати до досягнення повноліття, стягнення додаткових витрат на дитину є можливим.

Про зарубіжний досвід участі батьків у додаткових витратах на дитину у практиці Німеччини розповіла Олена Кухаренко, адвокат, член Ради Комітету з сімейного права НААУ. Словацький досвід спорів про стягнення додаткових витрат на дитину розкрила під час доповіді Ольга Сєришева, адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ.

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://surl.li/hutrg