Що чекає на директора, який не повідомив про булінг до органу поліції?
(огляд тематичної судової практики)
Гретченко Лариса
07.09.2021

Відповідно до ч.3 ст. 26 Закону України «Про освіту» керівник закладу освіти забезпечує створення у закладі освіти безпечного освітнього середовища, вільного від насильства та булінгу (цькування), у тому числі, повідомляє уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України та службі у справах дітей про випадки булінгу (цькування) в закладі освіти.

Керівники закладів освіти несуть персональну відповідальність за неповідомлення органам поліції про випадки булінгу учасників освітнього процесу згідно з ч. 5 ст. 173-4 КУпАП у виді накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 грн.) або виправних робіт на строк до одного місяця з відрахуванням до двадцяти процентів заробітку.

Судова практика у справах про притягнення до адміністративної відповідальності керівника закладу освіти за приховування випадків булінгу не є усталеною.

Штраф у розмірі 1275 грн. як міру відповідальності за вчинене адміністративне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 173-4 КУпАП, накладено постановою Бучацького районного суду Тернопільської області від 26.11.2019 р. у справі №595/2070/19 на завідувача закладом освіти, яка не вжила заходів щодо припинення булінгу відносно малолітньої учениці та не повідомила уповноважені підрозділи органів Національної поліції України про факт булінгу у підпорядкованому навчальному закладі.

Особа, яка притягається до відповідальності, в судовому засіданні вину у вчиненні правопорушення заперечила, пояснила, що їй було не відомо про факти булінгу.

Судом критично оцінено таке твердження, оскільки воно спростовується показами свідка та іншими матеріалами справи.
(повний текст судового рішення: https://bit.ly/2WXrHAH

Постановою Чуднівського районного суду Житомирської області від 29.03.2021 р. у справі № 294/479/21 директора ліцею, який не повідомив про випадок цькування вчителів, визнано винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 173-4 КУпАП та накладено на нього стягнення у виді штрафу в розмірі 850 грн.

В судовому засіданні керівник закладу освіти визнав себе винним, щиро розкаявся, ніякі обставини справи не оспорював.

(повний текст судового рішення: https://bit.ly/3jPN2Fi )

Директора школи, яка не повідомляла органи нацполіції про випадки булінгу в школі відносно учня 6-класу, у період часу з вересня 2020 року по лютий 2021 року, притягнуто до адміністративної відповідальності за приховування фактів булінгу з накладенням стягнення у виді штрафу в розмірі 850 грн. згідно з постановою Драбівського районного суду Черкаської області від 05.05.2021 р. у справі № 692/234/21.

Дослідивши матеріали справи суд дійшов висновку про наявність в діях директора школи складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 173-4 КУпАП та доведеність вини доказами в складі протоколу про адміністративне правопорушення, довідкою за результатами розгляду матеріалів за повідомленням мами учня, рапортом помічника чергового відділу поліції, письмовими та усними поясненнями неповнолітніх здобувачів освіти, їх законних представників та інших учасників освітнього процесу як свідків у справі.

При накладенні адміністративного стягнення суд вважав обставиною, що пом’якшує відповідальність те, що керівник вживав заходів для примирення дітей.

(повний текст судового рішення: https://bit.ly/3jSdqhV

Постановою Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області від 29.12.2020 р. у справі № 3030/8058/20 директора гімназії визнано винною у вчиненні правопорушення за ч. 5 ст. 173-4 КУпАП та на підставі ст. 22 цього Кодексу звільнено від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

Заслухавши пояснення керівника закладу освіти, законного представника неповнолітнього потерпілого (матері), перевіривши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що особа, яка притягається до відповідальності, щиро розкаялася у вчиненні правопорушення, законний представник неповнолітнього потерпілого її вибачила, вони примирилися, внаслідок чого є можливим застосування звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення та закриття справи.
(повний текст судового рішення
https://bit.ly/3nkcQv8

Предметом судового розгляду у справі № 695/880/20 був протокол про адміністративне правопорушення, за змістом якого не повідомлення завідуючою дошкільним навчальним закладом уповноваженим підрозділам поліції про випадок психологічного насильства, вчинений вихователем відносно дітей, кваліфіковано за ч. 5 ст. 173-4 КУпАП.

Постановою Золотоніського міськрайонного суду Черкаської області від 24.09.2020 р. у справі № 695/880/20 адміністративну справу відносно керівника закладу освіти за ч. 5 ст. 173-4 КУпАП закрито у зв’язку з відсутністю події і складу адміністративного правопорушення.

Під час розгляду матеріалів, особа, яка притягується до відповідальності, вину не визнала та пояснила, що коли батьки принесли скарги на дії вихователя, вона зібрала нараду, про яку повідомила батьків, голову сільської ради. Під час наради вихователь вину визнала та попросила вибачення. В подальшому керівник зібрала розширену виробничу нараду з приводу даного конфлікту. До поліції не зверталася, оскільки вважала, що всі дії з приводу вирішення скарги нею були вчинені вірно та конфлікт залагоджено.

Суддя, вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення завідуючої закладом дошкільної освіти, а також свідків, дійшов до висновку про недоведеність вини особи, яка притягується до відповідальності, та відсутність належних і допустимих доказів на підтвердження порушення вимог чинного законодавства.

Важливими елементами складу правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.173-4 КУпАП є саме наявність булінгу та неповідомлення про нього поліцію. Однак, до протоколу про адміністративне правопорушення взагалі не додано доказу, який би підтверджував наявність булінгу. Натомість судом встановлено, що в дитячому навчальному закладі був конфлікт між батьками та вихователем.

(повний текст судового рішення: https://bit.ly/3ySEj9u

Більше про особливості реагування на випадки булінгу в закладах освіти, відповідальність учасників освітнього процесу, правові аспекти та практичні поради з питань протидії та профілактики цькування, судову практику у справах про булінг можливо дізнатися під час тематичних антибулінгових заходів у Вищій школі адвокатури НААУ згідно розкладу.

Вебінар «Булінг: Порядок реагування та відповідальність керівника закладу освіти» https://bit.ly/2X3Vl7Q

Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ, тренер курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»