Роль адвоката в документуванні воєнних злочинів
Тренінг «Документування воєнних злочинів: роль, права та обов’язки адвоката» для адвокатів міста Києва організований у серпні поточного року у співпраці Вищої школи адвокатури НААУ, Комітету НААУ з питань взаємодії з громадянським суспільством та БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги».
Гретченко Лариса
25.08.2023

Тренінг «Документування воєнних злочинів: роль, права та обов’язки адвоката» для адвокатів міста Києва організований у серпні поточного року у співпраці Вищої школи адвокатури НААУ, Комітету НААУ з питань взаємодії з громадянським суспільством та БО «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги».

За словами Віталія Місяця, Голови Комітету НААУ з питань взаємодії з громадянським суспільством, ініціатива підвищення кваліфікації адвокатів щодо способів документування воєнних злочинів обумовлена практичною необхідністю забезпечити швидке, повне та неупереджене їх розслідування.

«У співпраці з Вищою школою адвокатури та за підтримки Ініціативи з Верховенства права Американської Асоціації адвокатів для правників організовані заходи з актуальних тем, пов’язаних з правовим супроводом волонтерської діяльності, документування воєнних злочинів, стану дотримання прав внутрішньо переміщених осіб. Ці знання важливі для адвокатів, які щоденно зіштовхуються з запитами громадян про захист порушених прав в умовах воєнного стану» - переконаний Віталій Місяць.

Сергій Мовчан, адвокат, керівник Департаменту документування воєнних злочинів УГСПЛ, тренер заходу, відзначив, що наразі важливою складовою є збереження інформації про події, які відбуваються з нами чи навколо нас. Мета такої діяльності може бути досить різною, але перед адвокатами стоїть ціль не просто зібрати інформацію, а і використати її в інтересах своїх клієнтів. На превеликий жаль, цей процес не є таким простим, як комусь може здатися з першого погляду, бо це робота з людьми, які часто знаходяться в стресі, а в умовах повномасштабної війни його переживають всі.

«Маю надію, що ті прийоми і правила, про які ми говорили, дадуть змогу учасникам тренінгу подивитися на свою діяльність через призму рекомендацій міжнародної спільноти та практичного досвіду документаторів. Також важливо, щоб знання, набуті під час заходу, допомогли забезпечити справедливе судочинство як на національному рівні, так і за допомогою міжнародних інституцій» - наголосив Сергій Мовчан.

Відгуком про тренінг поділилася адвокат Ірина Васильчук і схарактеризувала його як цікавий та продуктивний. Поряд із вдячністю організаторам за високий рівень заходу учасницею слова подяки адресовані тренеру, який викладав інформацію в динамічній формі, професійно, практично і доступно.

Позитивними враженнями від участі в заході з підвищення кваліфікації поділилася адвокат Галина Нечай, вважає його змістовним і актуальним, таким, що проведений на найвищому рівні.

«Час пройшов на одному подиху. Лектору окрема подяка за те, що поділився багажем знань. Бажаю всім успіхів та можливостей для таких важливих подій» - відзначила учасниця.

Адвокат Руслана Коновал виокремила практичне наповнення навчального матеріалу, структурованість та чіткість його викладання тренером.

«Невимушена атмосфера, взаємне розуміння, зворотній зв’язок на найвищому рівні!» - наголосила учасниця.

Унікальність інформації та особливу атмосферу тренінгу прокоментувала адвокат Владимира Вітюк. У відгуку учасницею відзначено практичну насиченість тренінгу, дружній психологічний клімат, цінність наданих рекомендацій і широкий спектр набутих знань, що можуть використовуватися у повсякденній адвокатській діяльності.

Коментуючи подію, Лариса Гретченко, керівник проєктів і програм ВША НААУ, зауважила, що в організації заходів з підвищення кваліфікації Вища школа адвокатури НААУ насамперед орієнтується на запит адвокатів та враховує соціально-юридичні потреби суспільства.

«Нашій команді та лекторському складу важливо привносити новизну та практичність в навчальний процес, актуалізувати освітні програми до викликів сьогодення. Вища школа адвокатури відкрита до співпраці, розширює співробітництво з міжнародними партнерами, вітчизняними правозахисними організаціями. Ми високо цінуємо довіру ініціаторів та учасників заходів, безмежно вдячні за ефективну спільнодію в розбудові правоосвітнього простору та підвищення рівня надання професійної правничої допомоги в Україні» - підкреслила Лариса Гретченко.

📌Дізнатися більше про тренінг: http://surl.li/kewsp