Правовий супровід волонтерської діяльності
15 вересня у Львові розпочав свою роботу тренінг «Правовий супровід волонтерської діяльності», який зібрав вмотивованих адвокатів покращити свої знання та навички в питаннях правових нюансів здійснення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану
Гретченко Лариса
15.09.2023

15 вересня у Львові розпочав свою роботу тренінг «Правовий супровід волонтерської діяльності», який зібрав вмотивованих адвокатів покращити свої знання та навички в питаннях правових нюансів здійснення волонтерської діяльності в умовах воєнного стану.

Захід організовано у співпраці Вищої школи адвокатури НААУ з Радою адвокатів Львівської області.

Відкрила тренінг Уляна Ковна – в.о. Голови Ради адвокатів Львівської області, яка підкреслила значимість теми та важливість ролі адвоката у забезпечення правового супроводу волонтерської діяльності. У вітальному слові відзначено вмотивованість адвокатівдо тематичного підвищення кваліфікації та висловлено вдячність за приділену увагу і час для участі в тренінгу.

«Захід став можливим завдяки співпраці Ради адвокатів Львівської області з Вищою школою адвокатури НААУ, юридичним факультетом ЛНУ ім. Івана Франка, Представником Уповноваженого ВРУ з прав людини у Львівській області та Офісом підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей при Львівській ОВА. Це вияв готовності партнерів ділитися досвідом та об’єднувати зусилля задля забезпечення якісною правовою допомогою волонтерського руху» — наголосила Уляна Ковна.

Володимир Бурдін, декан юридичного факультету ЛНУ ім. Івана Франка відзначив символічність проведення заходу в стінах закладу, адже юридичний факультет славиться своєю історією, і чимало адвокатів є його випускниками. Волонтерство дійсно потребує правової підтримки і в умовах війни цей запит значно актуалізувався.

«Поряд з волонтерством мають місце прояви псевдоволонтерства, незаконного використання гуманітарної допомоги та інші прояви зловживань, що потребує як теоретичного переосмислення, так і здобуття нових практичних навичок» - зазначив у промові Володимир Бурдін.

За словами Тараса Подвірного, представника Уповноваженого у Львівській області, адвокати перебувають на передньому краї захисту волонтерського руху і знання тренінгу допоможуть запобігти дискредитації благодійних починань та скеровувати їх реалізацію у відповідності до закону.

Ярослав Жукровський, відповідальний за юридичний напрям роботи Офісу підтримки військовослужбовців та членів їхніх сімей підтримав колег у думці щодо важливості та актуальності теми заходу. Він висловив заінтересованість до участі в тренінгу з огляду на широкий спектр запитів на правову допомогу та намір ділитися набутими знаннями у подальшій діяльності.

«Волонтерство відіграє значну роль в захисті держави і згуртовує громадян в боротьбі з ворогом. Цей тренінг, передусім, про правомірність засад провадження волонтерської допомоги та надання благодійної допомоги, упередження ризиків настання негативних наслідків для волонтерів і запобігання застосуванню санкцій під час перевірок зі сторони контролюючих органів» - підреслила у виступі Лариса Гретченко, керівник проєктів і програм Вищої школи адвокатури НААУ.

За словами Лариси Гретченко програмне наповнення тренінгу орієнтоване на практичні виклики, з якими можуть зіштовхнутися суб’єкти волонтерської діяльності та ключові аспекти їх правового супроводу.

У перший день тренінгу учасники заходу удосконалили професійні знання та опанували алгоритми реєстрації неприбуткової організації, договірну роботу та відповідальність за невиконання договірних зобов'язань, правила документування та оподаткування в умовах воєнного стану, проаналізували найбільш поширені помилки при провадженні волонтерської діяльності та отримали відповіді на запитання.

Другий день тренінгу включатиме системний огляд законодавства і судової практики щодо відповідальності за неповернення в Україну волонтерами, які перевозили гуманітарний вантаж, правові основи соціальних гарантій волонтерів, про що ми поділимося новиною завтра.

Лариса Гретченко Адвокат Ярослав Жукровський