Право дітей (студентів) на аліменти та інші форми утримання, вплив обставин, обумовлених онлайн-навчанням: Лариса Гретченко
Онлайн-освіта в умовах воєнного стану
Гретченко Лариса
25.12.2022

Під час фахової дискусії: «Онлайн-освіта в умовах воєнного стану: виклики, ризики та ефективні способи захисту прав учасників освітнього процесу», Лариса Гретченко, керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ, представила доповідь на тему: «Право дітей (студентів) на аліменти та інші форми утримання, вплив обставин, обумовлених онлайн-навчанням».

В умовах воєнного стану змінами до Закону України «Про освіту» організацію освітнього процесу в дистанційній формі або в будь-якій іншій формі, що є найбільш безпечною для його учасників, визнано однією з державних гарантій для здобувачів та працівників закладів освіти на особливий період.

Говорячи про право дитини на утримання, варто звернути увагу на спектр прав, які належать дитині, згідно положень Закону України «Про охорону дитинства», та є факторами, що впливають на утримання дитини а саме:

  • право дитини на достатній життєвий рівень (ст.8 );
  • право на виховання в сім’ї (ст.11, ст.12);
  • право на освіту (ст. 19);
  • право на працю (ст. 21);
  • право на підприємництво (ст.22)

Обов’язок батьків утримувати своїх неповнолітніх дітей і непрацездатних повнолітніх дітей передбачений приписами Конституції України та Сімейного кодексу України (далі – СК України).

Право на утримання може забезпечуватися:

  • добровільно, за домовленістю у грошовій чи натуральній формі (ст. 180 СК України);
  • шляхом стягнення аліментів за рішенням суду (ст. 181 СК України);
  • стягненням додаткових витрат на дитину (ст. 185 СК України);
  • обов’язком утримання повнолітніх дочки, сина, які продовжують навчання (ст. 199 СК України).

При цьому батьки можуть бути звільнені від обов’язку утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і забезпечує повністю її потреби (ст. 188 СК України).

До обставин, що впливають на розмір утримання під час онлайн-навчання відносяться такі як:

  • заняття з репетитором (вивчення мов, ПК);
  • оплата інтернету;
  • придбання ноутбука для дистанційного навчання;
  • інші витрати, пов’язані з розвитком здібностей дитини.

Під час воєнного стану найбільш поширеним є онлайн-навчання, саме цей аспект впливає на обґрунтування заявлених вимог щодо присудження коштів на утримання дитини. У сфері освіти формується нова категорія справ, коли до відшкодування заявляються послуги, надані третіми особами, з допомоги у влаштуванні на навчання до закордонних закладів. Відповідно такі послуги також є складовою витрат, що заявляються до відшкодування, і закордонний аспект навчання впливає на розмір витрат, які присуджуються до стягнення.

До особливих обставин, які зумовлюють додаткові витрати на дитину, у контексті статті 185 СК України, відносять випадки, коли дитина, яка знаходиться на утриманні батьків, потребує додаткових витрат на неї у зв’язку із розвитком певних її здібностей чи то страждає на тяжку хворобу.

У практиці Верховного Суду (Постанови ВС/КЦС від 04.12.2019 року у справі № 320/383/19 та від 14.01.2019 року у справі № 751/4312/16-ц) неодноразово наголошувалося на тому, що такі особливі обставини можуть бути зумовлені:

  • негативними факторами (хвороба);
  • позитивними факторами (схильність дитини до музики, що потребує купівлі музичного інструменту, або до певного виду спорту, що вимагає додаткових матеріальних витрат, або дитина потребує оздоровлення та відпочинку біля моря чи на гірському курорті).

Визначення таких особливих обставин відноситься до компетенції суду, і вони є індивідуальними в кожному конкретному випадку.

Однак судова практика з цього питання не є сталою, оскільки стягнення додаткових витрат на утримання дитини залежить не стільки від доказів, скільки від обґрунтування судів і правильності застосування саме норм Сімейного кодексу. Нерідко має місце помилкове застосування статті 185 СК України, що тягне відмову у задоволенні позову.

Зокрема, Постановами Сумського апеляційного суду від 11.11.2021 року у справі № 585/1114/21 та Волинського апеляційного суду від 11.08.2021 р. у справі № 161/6635/21 придбання ноутбука визнано додатковими витратами на дитину, оскільки вони зумовлені запровадженням дистанційної форми навчання, що є загальновідомим фактом та не потребує додаткового доведення.

Натомість Постановою ВС від 12.03.2020 у справі №520/12681/17 визначено, що придбання планшета не розглядається як додаткові витрати, якщо необхідність такого придбання не зумовлена особливими обставинами. У Постановах Запорізького апеляційного суду від 14.06.2021 № 311/2743/20 та Рівненського апеляційного суду від 18.02.2021 № 569/15413/20 у частині вимог щодо стягнення додаткових витрат на придбання коштовного комп’ютера (ноутбука) пдтримано висновки судів 1-ї інстанції про відмову у задоволенні позову.

Іншою формою утримання також є стягнення аліментів на повнолітніх дочку/сина. Крім певних умов, коли другий з батьків повинен мати можливість надавати таку допомогу з утримання, необхідно доказово підтвердити, що дитина, яка продовжує навчання, потребує допомоги від батьків. Доказами на підтвердження можуть бути:

  • довідка з навчального закладу про перебування повнолітньої дочки/сина на навчанні;
  • довідка про вартість навчання, підручників та проїзду до навчального закладу;
  • довідка про вартість проживання у гуртожитку;
  • довідка про вартість харчування в їдальні в навчальному закладі, тощо.

Розмір аліментів на повнолітніх дочку/сина може визначатися як у відсотках, так і фіксовано.

Трансляція фахової дискусії доступна для перегляду: https://bit.ly/3Hxtphi

Підсумки фахової дискусії: https://bit.ly/3BXBs3D