Правнича допомога в справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця та суміжних спорах
Лариса Гретченко, адвокат, Голова комітету сімейного права НААУ
Гретченко Лариса
11.11.2023

Вища школа адвокатури НААУ провела захід з підвищення кваліфікації на тему “Правнича допомога в справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця та суміжних спорах” у стінах юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.

Спікеркою заходу виступила Лариса Гретченко, адвокат, Голова комітету сімейного права НААУ.

Участь у заході взяли адвокати та консультанти Лабораторії практичного права “Юридична клініка”, які консультують клієнтів у зазначеній сфері.

Захід розпочався вступним словом декана юридичного факультету, професора Володимира Бурдіна, який наголосив на актуальності тематики зустрічі.

Володимир Миколайович зазначив, що неоднозначність судової практики та реалії сьогодення щодо встановлення факту смерті військовослужбовців потребують детального вивчення та вироблення спільних алгоритмів щодо вирішення проблем, що можуть виникати в професійній діяльності за запитами клієнтів.

Лариса Гретченко окреслила проблематику особливостей судового провадження в справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця та “дорожню карту” правового супроводу заявника.

Спікерка звернула увагу учасників на правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин відповідно до Закону не позбавляє її родичів або інших осіб права звернення до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Були обговорені питання, пов’язані із доказами, що підтверджують обставини смерті (загибелі) смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, а також перелік інструментів щодо збору відомостей, які можуть бути використані в справі як докази.

За відгуками студентів та представників юридичного факультету, клініцисти Юридичної клініки отримали неоціненний досвід, який слугуватиме подальшою базою для вдосконалення правового супроводу клієнтів у професійній діяльності. З публікацією студентів можна ознайомитись за посиланням: https://is.gd/6NPjY2

Дякуємо Львівському національному університету імені Івана Франка, Раді адвокатів Львівської області та кожному адвокатові, які інвестує свій час в навчання!

Лариса Гретченко