Дослідження УГСПЛ «Повернення українських депортованих дітей батьками»
13 вересня Українська Гельсінська спілка з прав людини презентувала аналітичне дослідження
Гретченко Лариса
18.09.2023

13 вересня Українська Гельсінська спілка з прав людини презентувала аналітичне дослідження «Повернення українських депортованих дітей батьками: чи існують ризики звинувачення у колабораційній діяльності?».

Експерти УГСПЛ під час роботи над дослідженням прагнули виявити проблеми, з якими зіштовхуються сім’ї, чиїх дітей примусово вивезли на територію Росії. Для цього вони опитали батьків та інших законних представників, яким вже вдалося повернути малечу в Україну.

Дослідження мало на меті роз’яснення і доведення інформації саме до батьків і родичів дітей, яких депортували, що саме порушує Росія і за що батьків в жодному випадку не можуть звинуватити.

Від Вищої школи адвокатури до участі у презентації долучилися керівниця та члени Центру «Адвокат дитини», незмінним вектором діяльності якого є згуртування осередку правозахисників дитини та об’єднання в темі дитячого права мультидисциплінарної аудиторії правників, освітян, службовців органів влади, громадських діячів, міжнародних партнерів та всіх осіб, зацікавлених проблематикою захисту дітей.

Відгуком про участь у презентації поділилися керівниця Центру Лариса Гретченко, відзначивши на важливості проведеного експертами дослідження, яке стосується надзвичайно чутливої теми, повʼязаної з перебуванням на території РФ примусово вивезених українських дітей, пошуком батьками шляхів їх повернення в Україну, ризиком суспільного осуду та можливих звинувачень в протиправності дій через контакти з органами влади держави - агресора.

«Участь у заході дала можливість глибинно зануритися в проблемну тему, поспілкуватися з учасниками подій та широким колом експертів, почути думки представників органів влади, правозахисників та громадськості, зробити висновки та обдумати пропозиції і подальші кроки» - відзначила адвокат.

Керівник юридичного департаменту ГО «Десяте квітня», член Центру «Адвокат дитини» Анастасія Шепеленко підкреслила на необхідності привернення уваги суспільства до пласту проблем, пов’язаних із поверненням українських дітей батьками, що є невід’ємним етапом розуміння і вирішення цієї складної соціальної ситуації. Як зазначає, правозахисниця тут важливо дотримуватися найкращих інтересів дитини, забезпечити фізичний, психологічний, юридичний захист дітей у процесі повернення, допомогти зберегти сімейні зв’язки. Окрему увагу звичайно потрібно приділяти психологічній підтримці таких дітей, а також соціальній інтеграції дітей в суспільство.

На недосконалості чинного законодавства та відсутності ефективного механізму повернення депортованих/незаконно переміщених дітей на територію Російської Федерації або на тимчасово окуповані території наголосила адвокат Олена Дришлюк, відзначивши, що такий стан речей призводить до наявності остраху і розбудові певних міфів у батьків таких дітей щодо притягнення їх до відповідальності за колабораційну діяльність у зв’язку із поверненням дітей. Зазначене, безумовно, не сприяє дотриманню найкращих інтересів дитини при реалізації процедури повернення дитини. Тому сьогодні є над чим працювати, що вдосконалювати і запроваджувати, задля дітей і їх найкращих інтересів, які в умовах сьогодення мають найвищий рівень потреби у захисті.

Експертами УГСПЛ за результатами проведеного дослідження напрацьовані рекомендації, зокрема:

• щодо внесення змін до законодавства України з метою визначення понять «депортація» та «незаконне переміщення»;

• вироблення ефективного механізму повернення депортованих/незаконно переміщених дітей у відповідності до Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни;

• посилення зусиль з розшуку дітей, які були депортовані;

• сприяння батькам у поверненні дітей, та за запровадження програм психологічної підтримки дітей та їх сімей для подолання наслідків отриманої психологічної травми дитини та батьків, спричиненої обставинами депортації чи незаконного переміщення дитини;

• забезпечення проведення серед населення інформаційної, роз’яснювальної роботи з питань, що стосуються колабораційної діяльності з метою мінімізації побоювань і чуток серед населення та активізації роз’яснювальної роботи серед батьків щодо алгоритмів дій та вирішення процедурних питань у випадку депортації дитини або її переміщення на територію Російської Федерації чи в межах тимчасово окупованих територій;

• сприяння недопущенню в суспільстві стигматизації та проявів булінгу по відношенню до дітей, які зіткнулися із трагедією депортації/незаконного переміщення та їх сімей.

Рекомендації направлені з одного боку на вдосконалення законодавства, а з іншого на інформативну та психологічну підтримку батьків і дітей, що має призвести до напрацювання ефективних механізмів повернення дітей, розуміння алгоритму дій та подолання психологічних наслідків трагедії депортації/незаконного переміщення.

Більше про Аналітичне дослідження «Повернення депортованих українських дітей батьками: чи існують ризики звинувачення у колабораційній діяльності?» можна дізнатися за посиланням: https://tinyurl.com/yuzas5dx

Трансляція заходу доступна за посиланням: https://tinyurl.com/2s4a957k

Лариса Гретченко Елена Дришлюк Анастасія Шепеленко