Окремі питання відповідальності медичних працівників за шкоду, завдану здоров’ю дитини через призму судової практики
Лариса Гретченко, адвокат, медіатор, заступник Голови Комітету НААУ з сімейного права, член Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики, лектор Вищої школи адвокатури НААУ, тренер курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» У справі 202/22132/13-к (№ 1кп/0202/116/2013) Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська дійшов висновку про доведеність вини […]
Гретченко Лариса
09.07.2020

Лариса Гретченко,
адвокат, медіатор, заступник Голови Комітету НААУ з сімейного права,
член Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики,
лектор Вищої школи адвокатури НААУ, тренер курсу програми Ради Європи HELP
«Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини»

У справі 202/22132/13-к (№ 1кп/0202/116/2013) Індустріальний районний суд м. Дніпропетровська дійшов висновку про доведеність вини обвинуваченої в занятті лікувальною діяльністю без спеціального дозволу, здійснюване особою, яка не має належної медичної освіти, що спричинило тяжкі наслідки для хворого, а саме у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 138 КК України.

Як слідує з обставин кримінального провадження, обвинувачена відповідно до диплома молодшого спеціаліста за спеціальністю «Медико-профілактична справа», у 2009 році здобула кваліфікацію помічника санітарного лікаря та лікаря епідеміолога, але з 01 квітня 2012 року, не маючи відповідної спеціальної медичної освіти (диплома медичної сестри), без відповідних єдиних кваліфікаційних вимог, тобто не відповідно до документально посвідченої спеціальності, незаконно займалася лікувальною діяльністю, працюючи на посаді медичної сестри Центру комплексної медицини для дітей.

13 вересня 2012 року близько 09 години, обвинувачена, знаходячись в кабінеті для проведення фізіотерапевтичних процедур Центру, не маючи відповідної спеціальної медичної освіти, яка б відповідала єдиним кваліфікаційним вимогам, незаконно займаючись лікувальною діяльністю, недбало і необережно провела процедуру "парафінові аплікації" малолітній особі, в порушення вимог наказу МОЗ від 26.07.2006 року № 521 "Про затвердження Протоколів діагностики та лікування захворювань та травм опорно-рухового апарату у дітей", замість призначених лікарем "парафінових аплікацій", застосувала гелієві грілки "Nexcare Cold Hot". При цьому, під час проведення вказаної процедури, порушуючи порядок надання малолітній ОСОБА_4 якісної та кваліфікованої медичної допомоги, недотримала вимоги до розігріву та застосуванню вказаної грілки, наклала гелієві грілки "Nexcare Cold Hot" на область сідниць малолітньої особи. Після того, протягом кількох хвилин, не реагуючи на неспокійний стан та плач малолітньої дитини, обвинувачена проводила зазначену процедуру. В цей час, мама, турбуючись за стан своєї малолітньої дитини, зняла з тіла малолітньої ОСОБА_4 гелієві грілки, таким чином припинила проведення обвинуваченою вказаної процедури.

Своїми діями обвинувачена спричинила малолітній тілесні ушкодження у вигляді опікових ран, що відносяться до середнього ступеню тяжкості.
Вироком суду від 02 вересня 2013 року медичного працівника визнано винною в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 138 КК України з призначенням їй покарання, а також визнано обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі, цивільний позов потерпілої про відшкодування моральної шкоди в сумі 28 000 грн.
Про факти виявлених порушень судом доручено довести до відома прокурора Індустріального району м. Дніпропетровська та міністра Міністерства охорони здоров'я України.
(Повний текст судового рішення: http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/33646797)

Особливості правового статусу дитини — пацієнта, законних представників та членів сім’ї, медичних працівників та їх відповідальності в програмі курсу «Дитина в медичних правовідносинах», що відбудеться у Вищій школі адвокатури НААУ 1-2 серпня 2020 р.

Деталі та реєстрація: https://bit.ly/36t5CKS
Онлайн – трансляція: https://bit.ly/2XKSnmb