Лектори ВША та НШСУ провели тренінг для суддів Хмельниччини
24 листопада 2023 року у м. Хмельницький відбувся тренінг для суддів апеляційного й місцевих судів Хмельниччини «Судова медіація
Гретченко Лариса
28.11.2023

24 листопада 2023 року у м. Хмельницький відбувся тренінг для суддів апеляційного й місцевих судів Хмельниччини «Судова медіація. Врегулювання спору за участю судді», який провели Лариса Гретченко – адвокат, медіатор, лектор Вищої школи адвокатури НААУ, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права, та Максим Ходаківський – суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська, викладач-тренер Національної школи суддів України, член правління GEMME Ukraine (Асоціації суддів з медіації).

Захід організований у співпраці Вищої школи адвокатури з Громадським центром правосуддя у Хмельницькому (Ukrainian Coalition for Legal Aid), Хмельницьким апеляційним судом та Національною школою суддів України за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми «Справедливість для всіх».

Разом з тренерами учасники заходу розбиралися у питаннях правового регулювання медіації у національному законодавстві, процедурі й особливостях медіації в окремих видах спорів, аналізували співвідношення й відмінність інституту врегулювання спору за участі судді від медіації.

Під час тренінгу значну увагу приділено аналізу Закону України «Про медіацію», якому 16 листопада виповнилося два роки з дня прийняття, учасникам запропоновано до ознайомлення дослідження на тему «Два роки застосування Закону України «Про медіацію»: здобутки та виклики», підготовлене Луїзою Романадзе, президенткою Української академії медіації та Світланою Сєргєєвою, віцепрезиденткою зазначеної Академії.

В огляді законодавства та судової практики тренери детально розглянули національний досвід застосування процедури медіації в цивільному, господарському та адміністративному судочинстві, а також особливості застосування медіації в кримінальних провадженнях на прикладі реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Окрему увагу приділили темі медіаційних навичок, які можуть підвищити ефективність роботи судді під час застосування інструментів медіації. Наголошено, що саме судді відіграють вирішальну роль у вихованні культури дружнього вирішення спорів, тому важливо, аби судді володіли повноцінними знаннями й розумінням процесу та переваг медіації. За словами тренерів, у процесі знаходження індивідуальних рішень важливими є гнучкість та креативність, оскільки кожен випадок спору має унікальні аспекти та особливості.

Наголосили тренери на важливості правильного юридичного оформлення домовленостей за результатами медіації, розглянувши форми узагальнення і закріплення досягнутих домовленостей, основні принципи досягнутих домовленостей, складові елементи структури угоди та її зміст.

Більше про медіацію можна дізнатися у наступних документах:

• Медіація у професійній діяльності юриста. Підручник за редакцією Н.Крестовської, Л.Романадзе. http://surl.li/nmobc

• Аналіз системи правосуддя щодо неповнолітніх, які перебувають у конфлікті з законом в Україні. http://surl.li/jxejo

• Посібник «Адвокат та медіація»: http://surl.li/jfycm

• Методичні рекомендації «Мирне вирішення сімейних спорів»: http://surl.li/mkggy

• Методичні рекомендації «Спори про міжнародне викрадення дітей» (розділ 10). http://surl.li/mkgii

Зареєструватися на захід з підвищення кваліфікації на тему «Як ефективно використати досудовий порядок вирішення спорів». https://tinyurl.com/4j33td9u

Maksym Khodakivskyi Лариса Гретченко