Ключові аспекти доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця
У рамках співпраці Вищої школи адвокатури з Кваліфікаційно — дисциплінарною комісією адвокатури Закарпатської області відбувся вебінар для адвокатів регіону, який провела лектор ВША НААУ, адвокат Лариса Гретченко
Гретченко Лариса
27.04.2023

Ключові аспекти доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця: відбувся вебінар для адвокатів Закарпатської області

26 квітня у рамках співпраці Вищої школи адвокатури з Кваліфікаційно — дисциплінарною комісією адвокатури Закарпатської області відбувся вебінар для адвокатів регіону на тему: «Доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця», який провела лектор ВША НААУ, адвокат Лариса Гретченко.

Програмою заходу охоплено законодавчі засади та практичні аспекти доказування у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця за тематичними блоками:

1. Законодавче спрощення порядку встановлення фактів смерті в умовах воєнного стану:

• тематичне національне законодавство і нормативно - правові акти;

• зміни законодавства - 2022;

• відомчі інструкції з організації обліку особового складу Збройних Сил України

2. Особливості судового провадження у справах про встановлення факту смерті (загибелі) військовослужбовця:

• реєстрація смерті органами ДРАЦС і вплив письмової відмови на судовий спосіб захисту прав;

• процедури, наслідком яких є судового рішення, на підставі якого органами ДРАЦСу може бути видано свідоцтво про смерть;

• порівняльний аналіз умов визнання особи померлою vs встановлення факту смерті, переваги та правові наслідки;

• недоліки заяв про встановлення факту, спір про право, виявлений в окремому провадженні і їх наслідки.

3. Докази, що підтверджують обставини смерті (загибелі) смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України.

• збір відомостей, які можуть бути використані у справі;

• примірний перелік доказів в огляді прикладів судової практики;

• тематичні правові позиції Верховного Суду та суміжні спори.

В умовах повномасштабної війни актуальність окресленої тематики та високий рівень надання правової допомоги є особливо актуальними, адже саме з державною реєстрацією смерті (загибелі) військовослужбовця залежить набуття та реалізація членами сім’ї чи близькими родичами військовослужбовців відповідних прав і гарантій. Необхідність встановлення факту смерті в судовому порядку покликана забезпечити державну реєстрацію акту цивільного стану та дає можливість отримати свідоцтво про смерть на підставі судового рішення про встановлення відповідного факту.

Нагадаємо, що питання поглиблення співпраці та об’єднання зусиль в організації навчальних заходів регіонального рівня було предметом спільної зустрічі, організованої Вищою школою адвокатури з представниками Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, Рад адвокатів регіонів та інших органів адвокатського самоврядування.

Під час зустрічі визначено питання, які потребують вивчення та реагування, і досягнуто домовленості щодо продовження діалогу й пошуку спільних рішень задля покращення організації заходів з підвищення професійної кваліфікації адвокатів (https://cutt.ly/G5nvEzq).