Як ефективно захистити права неповнолітніх: у ВША НААУ відбулася відкрита онлайн-консультація до Всесвітнього дня дитини
За ініціативи активу Центру «Адвокат дитини» відбулася відкрита онлайн-консультація «Як ефективно захистити права неповнолітніх: роз’яснює адвокат дитини», яку провели Лариса Гретченко, Голова Комітету з сімейного права НААУ, та Світлана Савицька, заступник Голови зазначеного Комітету
Гретченко Лариса
21.11.2023

Як ефективно захистити права неповнолітніх: у ВША НААУ відбулася відкрита онлайн-консультація до Всесвітнього дня дитини

У рамках Всесвітнього дня дитини у Вищій школі адвокатури НААУ за ініціативи активу Центру «Адвокат дитини» відбулася відкрита онлайн-консультація «Як ефективно захистити права неповнолітніх: роз’яснює адвокат дитини», яку провели Лариса Гретченко, Голова Комітету з сімейного права НААУ, та Світлана Савицька, заступник Голови зазначеного Комітету.

Захід покликаний обговорити виклики, з якими сьогодні стикається дитина в умовах воєнного стану та роль адвоката в застосуванні ефективних інструментів правового захисту, забезпеченні найкращих інтересів та врахування думки дитини при вчиненні дій та прийнятті рішень у справах за участі неповнолітніх.

Лариса Гретченко в огляді міжнародних стандартів прав дитини підкреслила на важливості забезпечення сприятливих умов, можливостей для розвитку дитини та принципу найкращих інтересів дитини, про які наголошено у двох основоположних міжнародно-правових документах – Декларації прав дитини від 20.11.1959 року та Конвенції про права дитини від 20.11.1989 р. Зі слів адвоката, конвенційна «формула» щасливого дитинства, орієнтована, перш за все, на дитину як суб’єкта правовідносин, її право на самовизначення, закріплює широкоспектральність прав та інтересів дитини і пріоритет забезпечення найкращих інтересів дитини.

Говорячи про правосуддя, дружнє до дитини, адвокат звернула увагу на основоположні принципи та підходи, які застосовуються у системі правосуддя з метою забезпечення якнайкращих інтересів дитини, зокрема правосуддя має відповідати віку дитини, зрілості або рівню її розвитку, бути адаптованим до потреб дитини, поважати права дитини, бути швидким та доступним, застосовувати практики відновного правосуддя.

Світлана Савицька схарактеризувала основні ризики для дітей в умовах воєнного стану в Україні крізь призму реалізації права на сім’ю, сімейне виховання та утримання. Адвокат серед категорій справ, що зачіпають права та інтереси дитини та є поширеними у практиці, зазначила справи про повернення дітей в Україну, про возз’єднання членів сім’ї, про усиновлення, передачу дітей під тимчасову опіку, про аліменти, стягнення витрат, пов’язаних з особливими потребами дітей, видачу обмежувальних приписів судом, кримінальне переслідування винної особи.

Продовжуючи оцінку ризиків, Лариса Гретченко порівняла способи захисту при реалізації дітьми права на охорону здоров’я, зазначивши, що на теперішній час поширеними є випадки звернення до суду із вимогами про відшкодування шкоди, завданої здоров’ю, компенсації витрат на лікування, відшкодування моральної шкоди. Говорячи про освітні послуги та реалізацію права на навчання, серед звернень, з якими найчастіше звертаються діти та їх батьки, виділено оскарження рішення про онлайн-форму навчання, вимоги про повернення оплати за ненадані освітні послуги, правомірність відрахування учня з закладу освіти, звільнення педагогічних працівників тощо. Адвокат підкреслила, що ефективність та можливість застосування способу захисту залежить від конкретної ситуації та індивідуальних обставин, у яких перебуває дитина та її сім’я, характеру освітнього спору, готовності сторін домовлятися чи примиритися.

Розглядаючи питання захисту прав дітей в умовах воєнного стану, Лариса Гретченко звернула увагу на проблему «задвоєння» статусів дітей, зокрема, внутрішньо переміщеної особи та дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. У якості ефективного способу захисту адвокат виділила можливість упередження відмови через єдиний підхід всіх органів державної влади діяти злагоджено в питаннях надання неповнолітнім соціально-правового статусу, спричиненого впливом збройної агресії.

Окремий блок заходу стосувався професійних засад надання правничої допомоги адвокатом у справах за участі дітей. Світлана Савицька зазначила, що права та інтереси дітей за законом захищають їх законні представники, які мають право на укладення договору про надання правничої допомоги від імені дитини. Однак досить часто на практиці виникають ситуації, коли між батьками відсутнє погодження щодо вибору адвоката, дитина потрапляє у конфлікт між батьками та її інтереси нівелюються. В огляді практичних ситуацій, Світлана Савицька наголосила на праві дітей отримати первинну та вторинну консультацію як в центрах безоплатної правничої допомоги, так і в будь-якого правника, який дотичний до захисту прав дитини.

Детальну увагу приділено етичним аспектам взаємодії адвоката з неповнолітнім клієнтом, відзначивши, якщо клієнт є неповнолітнім й інтереси клієнта, відповідно, представляє законний представник (або опікун, піклувальник), який свідомо для адвоката діє на шкоду законним інтересам неповнолітнього (підопічного), адвокат повинен:

- відмовитись від прийняття (або, відповідно, продовження виконання) доручення, яке може завдати шкоди інтересам неповнолітнього (підопічного);

- вжити всіх доступних йому заходів для захисту законних інтересів клієнта;

- поставити органи опіки та піклування до відома щодо зазначених дій опікуна (піклувальника) недієздатного (обмежено дієздатного) клієнта або законних представників (опікуна) неповнолітнього.

Говорячи про право дитини на безоплатну правничу допомогу і гарантії його реалізації в умовах сьогодення, Лариса Гретченко наголосила на змінах, внесених Законом України від 10 квітня 2023 року № 3022-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» (набрав чинності 03.08.2023 р.), якими, зокрема, знижено віковий ценз до 14 років для самостійного звернення дітей про надання БВПД з питань, звернення з якими до суду дозволяється з вказаного віку.

Адвокат також підкреслила на важливості розрізнення підстав надання професійної правничої допомоги та відмінності залучення до консультування дітей, які надаються штатними юристами закладу освіти, охорони здоров’я, органу державної влади чи місцевого самоврядування, юристами на прохання батьків, педагогів, службами у справах дітей, у соціальних мережах, телеграм каналах та під час проведення публічних правоосвітніх заходів.

Під час заходу також було сфокусовано увагу на питанні найкращих інтересів дитини у сімейних, освітніх та медичних відносинах крізь призму правових аспектів турботи батьків і важелів державної підтримки.

Відеофрагмент із заходу доступний за посиланням: https://tinyurl.com/3229753d

Зареєструватися на найближчі заходи у сфері захисту прав та інтересів дитини:

• Сімейні спори за участі дітей в умовах воєнного стану: актуальна судова практика. https://tinyurl.com/44pxpkvt

• Право дитини на спадок: законодавчі привілеї та договірний аспект. Виклики воєнного часу. https://tinyurl.com/454fm36a

• Визначення місця проживання дитини з одним з батьків після 24.02.2022: нові виклики. https://tinyurl.com/mrx6k77e

• Права дитини та гарантії доступу до правосуддя, в т.ч. через систему БПД, в умовах воєнного стану (Захід для адвокатів, які надають БВПД). https://tinyurl.com/b869625d

 

Лариса Гретченко