Як ефективно захищати права дітей і чому важлива ювенальна спеціалізація правників дізнавалися студенти НаУКМА
Зустріч зі студентам 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА керівника Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, Лариси Гретченко
Гретченко Лариса
22.05.2023

Як ефективно захищати права дітей і чому важлива ювенальна спеціалізація правників дізнавалися студенти НаУКМА під час зустрічі з керівником Центру “Адвокат дитини” Ларисою Гретченко

Охорона дитинства в Україні - стратегічний загальнонаціональний пріоритет, що має важливе значення для забезпечення національної безпеки України. З метою реалізації прав дитини на життя, охорону здоров’я, освіту, соціальний захист, всебічний розвиток та виховання в сімейному оточенні, діяльність системи державних органів та громадських організацій, вчинюваних ними заходів, дій та рішень має ґрунтуватися на принципі забезпечення найкращих інтересів дитини.

Про Центр «Адвокат дитини», його діяльність, особливості правового статусу дитини, потребу юридичного захисту неповнолітніх та практичні аспекти реалізації права на правову допомогу, розповіла під час зустрічі зі студентам 4 курсу факультету правничих наук НаУКМА Лариса Гретченко, керівник Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.

“Адвокат дитини” чи “Дитячий адвокат”? - про спільні риси та відмінність організаційно - правового статусу розмірковували здобувачі освіти у порівнянні наведених спікером прикладів світового досвіду розбудови системи захисту прав дітей. Ознайомившись з історією створення Центру “Адвокат дитини”, реалізації правоосвітнього проєкту “Адвокат дитини: від новачка до профі”, напрацюваннями членів команди Центру та програмою подальший дій, учасники зустрічі були єдиними в думці та висловили переконання “Адвокату дитини бути в Україні!”.

В обговоренні приділено увагу вітчизняному досвіду реформування системи юстиції щодо дітей, потребі ухвалення законопроєкту стосовно правосуддя, дружнього до дитини, упровадження стандартів спеціалізації фахівців, що працюють з дітьми

“Дитина - це особистість, суб’єкт правовідносин, що потребує індивідуального ціннісного підходу з урахуванням віку, психологічного й інтелектуального розвитку, в найкращих її інтересах. Гарантоване державою право кожної дитини на рівний доступ до безоплатної правової допомоги не повинне бути залежним від недоліків законодавства, фінансових, логістичних чи інших факторів.” - відзначила під час зустрічі Лариса Гретченко.

Предметом дискусії стали питання захисту прав українських дітей в умовах воєнного стану та нові виклики, з якими зіштовхнулася адвокати при наданні правової допомоги сім'ям з дітьми.

Чи може неповнолітня дитина укласти договір з адвокатом? - одне з питань, відповідь на яке шукали студенти в системному аналізі міжнародних стандартів, конвенційних засад, національного законодавства та правових позицій Верховного Суду.

Чи врегульовані етичні аспекти взаємодії адвоката з неповнолітнім клієнтом, а також які права дітей продовжують реалізуватися та потребують захисту з досягненням повноліття? - питання, які викликали жвавий обмін думками учасників зустрічі.

“Мені важливо було дізнатися про діяльність Центру “Адвокат дитини” ВША НААУ, а разом з тим і дослідити різницю понять “Дитячий адвокат”, “Адвокат дитини” та “Адвокат з захисту прав дітей”. В обговоренні я зрозуміла, наскільки цінним є вміння адвоката виявити інтереси дитини, комунікувати з нею, застосовувати дієві механізми захисту прав та їх відновлення” - поділилася думками студентка Ольга Стеценко.

Сергій Некрасов у відгуку відзначив наскільки важливо отримати новий досвід з питань захисту дітей.

“Мою увагу та зацікавленість привернули дієві практики щодо протидії булінгу в закладах освіти, а також правові поради, як вирішувати конфлікти з батьками, педагогами, однолітками, з найменшими втратами для дитини. Завдяки зустрічі з адвокатом дитини усвідомив складність та потребу спеціальних знань для надання правової допомоги дітям, які опинилися у конфлікті чи у контакті з законом” - додав студент.

На думку Вікторії Обиход, дійсний стан реалізації прав дитини в умовах воєнного часу свідчить про потребу посилення їх правового захисту та спеціалізації адвокатів, юристів інших спеціальності.

“Прикро дізнаватися про випадки, коли справи стосовно дитини вирішуються без врахуванн її найкращих інтересів. Як наслідок - дитина позбавлена права вибору, права на здорові стосунки з обома батьками, належних їй по закону аліментів або інших коштів на утримання. Через вікову та соціальну вразливість неповнолітні мають бути забезпечені правовою допомогою адвоката дитини” - переконана студентка.

Учасники зустрічі були єдиними в думці, що відчуття безпеки та захищеності робить людей більш щасливими, впевненими в собі та в завтрашньому дні. Студенти впевнені, що у майбутній професійній діяльності докладатимуть всіх зусиль, знань і вмінь, щоб допомогти дітям, які перебувають у складних життєвих умовах, потребують правової допомоги і захисту.

Більше новин про практику студентів НаУКМА: https://cutt.ly/nwqwzCYw

Долучитись до Центру «Адвокат дитини» у Facebook: https://cutt.ly/Dwqwz0f9