«Дитина у медичних правовідносинах»: новий правоосвітній проєкт у Вищій школі адвокатури НААУ
Навчальний курс є спільним професійним доробком Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики, очолюваного Іриною Сенютою, та Комітету НААУ з сімейного права під головуванням Ганни Гаро, потужно реалізованим на платформі Вищої школи адвокатури НААУ з можливістю аудиторної участі чи в режимі онлайн – трансляції за вибором слухачів.
Гретченко Лариса
03.08.2020

Дводенний навчальний курс «Дитина у медичних правовідносинах» розпочав серпневий марафон заходів з підвищення кваліфікації для адвокатів у Вищій школі адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

Питання збереження здоров’я дитини, особливості захисту прав та інтересів маленького пацієнта є вкрай важливими і актуальними на сьогоднішній день, що обумовило запуск тематичного правоосвітнього проєкту, орієнтованого на широку аудиторію правників, медичних працівників, батьків та всіх небайдужих до проблематики правозахисту дітей у сфері охорони здоров’я.

Навчальний курс є спільним професійним доробком Комітету НААУ з медичного і фармацевтичного права та біоетики, очолюваного Іриною Сенютою, та Комітету НААУ з сімейного права під головуванням Ганни Гаро, потужно реалізованим на платформі Вищої школи адвокатури НААУ з можливістю аудиторної участі чи в режимі онлайн – трансляції за вибором слухачів.

Викладачами Курсу виступили адвокати – члени вищезгаданих Комітетів, тренери онлайн – курсу програми Ради Європи HELP «Основні принципи захисту прав людини у сфері біомедицини» Вікторія Валах, Тетяна Водоп’ян, Лариса Гретченко, Юлія Савелова, які поділяють думку, що кожен може привнести в покращення життя суспільства, маючи певний досвід, знання та успішні практики готові поділитися ними з колегами задля покращення надання професійної правничої допомоги.

Правоосвітній проєкт «Дитина у медичних правовідносинах» поєднує для лекторів та учасників дві сфери особливого професійного інтересу: медичне право та захист прав дитини. Жваві дискусії, обговорення, питання – відповіді, репліки, доводи, аргументи адвокатів та лікарів з поміж першого набору учасників курсу засвідчують професійну зацікавленість та потребу спільного напрацювання усталеної практики правозастосування у цій сфері.

Пілотний дводенний захід відбувся в конструктивній взаємодії викладачів та учасників, гармонійному поєднанні навчального матеріалу в складі міжнародного права та національного законодавства у сфері охорони здоров’я і захисту прав дитини, практики ЄСПЛ та вітчизняних судів з прикладами врегулювання медичних спорів і конфліктів у повсякденному житті шляхом самозахисту, адміністративного оскарження звернення до правоохоронних органів та до суду, а також з застосуванням процедури медіації та переговорів у позасудовому порядку.

Про мотивацію до участі, очікування, враження від навчального курсу «Дитина у медичних правовідносинах» та наміри подальшого використання набутих знань з нами поділилися учасники:

Ірина Андрюшко, адвокат, кандидат юридичних наук, м. Южне Одеської області, учасник онлайн – трансляції, мотивацію навчання пояснила через усвідомлення того, що дитина – зернятко, із якого проростає колос громадянського суспільства, а право слугує тією матерією, що захищає його еволюцію. Материнство, покликання служити букві закону та духу права, а також занепокоєння зростанням кількості сімейних спорів за участі дітей, що потребують професійної правової допомоги, обумовили її участь в Курсі. Сповнена позитивних вражень, окрилена новими професійними ідеями, продовжуватиме правозахисну діяльність з використанням набутих знань та практичного досвіду.

Оксана Тригубчак, лікар генетик вищої категорії, м. Київ, мотивацією особистої участі в Курсі відзначила потребу професійного розвитку практикуючого лікаря та прагнення набути впевненості у щоденній роботі з пацієнтами завдяки знанням з медичного права. Найбільші враження від зрозумілості і практичного спрямування Курсу, включаючи тонкощі генетики, репродуктивних технологій, акушерства, педіатрії, надання медичної допомоги дитині амбулаторно та в умовах стаціонару, практики Європейського суду з прав людини, а також можливості аудиторного спілкування з викладачами і учасниками, що сприяє глибокому засвоєнню навчального матеріалу. Переконана в потребі використання набутих знань в щоденній роботі лікаря, вважає робочий зошит учасника курсу – настільною книгою з вкрай важливими нормами законодавства у медицині і практикою їх застосування.

Ольга Одосій, адвокат, м. Київ, реєструючись на захід з підвищення кваліфікації керувалася необхідністю отримання нових знань у сфері захисту прав дитини у медичних правовідносинах в професійних інтересах та для застосування в особистому житті. Вважає очікування від курсу виправданими «стовідсотково» з огляду на комунікацію з досвідченими викладачами та колегами –учасниками, послідовну побудов, зрозумілість та легкість сприйняття навчального матеріалу, зокрема тематичного законодавства, структурованих алгоритмів та практичних порад щодо захисту прав дитини до та під час народження, в медичних спорах за участі маленьких пацієнтів, а також у пов’язаних з цим сімейних та освітніх правовідносинах.

Схвальні відгуки та висока оцінка Курсу учасниками оффлайн та онлайн–трансляції, численні запити від адвокатів та лікарів щодо повторного набору слухачів, мотивують продовжити правоосвітній проєкт з правозахисту дитини у медичних правовідносинах, що найближчим часом буде включено до розкладу заходів Вищої школи адвокатури НААУ.