Адвокати підвищили кваліфікацію з питань правового супроводу волонтерської діяльності: у Вінниці завершився тренінг
Дводенний тренінг «Правовий супровід волонтерської діяльності» відбувся 16-17 червня у м. Вінниці
Гретченко Лариса
19.06.2023

Адвокати підвищили кваліфікацію з питань правового супроводу волонтерської діяльності: у Вінниці завершився тематичний тренінг

Дводенний тренінг «Правовий супровід волонтерської діяльності» відбувся 16-17 червня у м. Вінниці. До участі долучилися адвокати, які сферою професійного інтересу мають надання правової допомоги учасникам волонтерського руху в Україні. Захід організовано у співпраці Вищої школи адвокатури НААУ, Комітету з питань взаємодії з громадянським суспільством, що діє у складі НААУ та Благодійної організації «Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги».

Як зазначила тренер заходу, адвокат Жанна Грушко, приводом для його проведення стали численні запити адвокатів щодо розмежування таких понять як «благодійна допомога», «волонтерська допомога», «гуманітарна допомога»; доцільності реєстрації благодійної організації або громадської організації; алгоритму реєстрації таких неприбуткових організацій; підтвердження статусу волонтера — фізичної особи; договірної діяльності у волонтерській сфері; документування, бухгалтерської звітності та нюансів оподаткування волонтерської (гуманітарної) допомоги; правил перетинання кордону гуманітарним вантажем, в тому числі транспортними засобами; соціальних гарантій волонтерів; відповідальності за незаконне здійснення волонтерської допомоги тощо.

На думку адвоката Максима Менчука, який виступив тренером заходу, сьогодні волонтерам та юристам, які супроводжують волонтерську діяльність, важливо бути обізнаними у питаннях юридичної відповідальності за незаконне здійснення волонтерської діяльності, незаконне використання гуманітарної допомоги, суміжні правопорушення.

«Учасники заходу отримали відповіді на всі порушені за темою питання. Крім того, колеги обмінювалися своїм професійним досвідом, виконували практичні завдання. Це дало змогу окреслити чіткі механізми приведення волонтерської діяльності у правове поле. Атмосфера заходу сприяла мотивації і натхненню адвокатів для впровадження нових знань і навиків у своїй діяльності. З огляду на це, вмотивованість, професіоналізм та високоморальні якості учасників тренінгу дають впевненість у надійному захисті та забезпеченні прав усіх учасників волонтерської діяльності» - підкреслила тренер Жанна Грушко.

Учасниця тренінгу Аліна Загурська вважає, що в нинішніх умовах нові виклики - це невід’ємна частина життя і роботи кожного. Волонтери виконують надзвичайно важливу місію, тому адвокати мають забезпечити належний правовий супровід їхньої діяльності.

«Переоцінити важливість даного заходу, зважаючи на актуальність тематики, важко. Маючи відповідні знання і досвід, вважаю своїм прямим обов’язком допомагати тим, хто всіляко наближає нашу Перемогу. Дякую за можливість покращити свої знання у даній сфері, за можливість навчатися у кращих і в подальшому ділитися набутими знаннями з тими, хто так само цікавиться даною тематикою» - прокоментувала по завершенню тренінгу адвокат Аліна Загурська.

Позитивними враженнями від участі в тренінгу та словами вдячності за його організацію поділилася учасниця Катерина Бєломар.

«Вдячна організаторам та лекторам тренінгу за плідну працю, доступність, лаконічність та змістовність інформації. Отримані знання та досвід стануть в нагоді для надання кваліфікованої правової допомоги учасникам волонтерського руху та можливістю ділитися ними з колегами. За два дні тренінгу я отримала також високу мотивацію» — додала адвокат Катерина Бєломар.

Учасниця тренінгу Тетяна Демидова переконана в актуальності теми та нагальній необхідності володіти знаннями щодо провадження волонтерської діяльності.

«Дякую організаторам, лекторам за такий змістовний актуальний тренінг! Обмінялися з колегами практичним досвідом актуалізувала свої знання в сфері правового супроводу волонтерської діяльності. З цього заходу їду до дому натхненна і вмотивована допомагати волонтерам. Наближаємо нашу перемогу!» - поділилася враженнями адвокат Тетяна Демидова.

Успішну участь в тренінгу завершено врученням учасникам сертифікатів. Переконані, що набуті знання і новий досвід будуть корисні колегам у професійній діяльності, також вони долучаться до проведення серії регіональних заходів для правників з питань правового супроводу волонтерської діяльності.

Детальніше про день 1 тренінгу: http://surl.li/idbzj