2023 рік має стати роком завершення реалізації Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей
Захист прав дітей у воєнний час: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання
Гретченко Лариса
23.03.2023

 

2023 рік має стати роком завершення реалізації Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей – Лариса Гретченко

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну національне законодавство у сфері охорони дитинства зазнає динамічних змін, розширюючи категорії дітей – постраждалих внаслідок воєнних дій.

Проте цих змін недостатньо, враховуючи масштаб проблеми у сфері захисту прав дітей в Україні. Фактично кожна дитина зазнає порушення її прав в умовах війни. Ці порушення вимагають правового регулювання та захисту з боку як національних, так і міжнародних інституцій.

На цьому наголосила керівник Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ Лариса Гретченко під час круглого столу «Захист прав дітей у воєнний час: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання», який відбувся 20 березня 2023 року.

У заході взяла участь делегація Національної ради адвокатів Франції, яка на запрошення Національної асоціації адвокатів України з робочим візитом перебуває в Україні з моніторинговою місією стану захисту прав дітей з фокусом у воєнному часі. Дискусію відкрила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

Під час свого виступу Лариса Гретченко детально окреслила аспекти законодавства у сфері захисту прав дітей, а також торкнулась проблеми недосконалості системи надання безоплатної правової допомоги дітям.

Зокрема, вона зазначила, що держава гарантує всім дітям рівний доступ до безоплатної правової допомоги, необхідної для забезпечення захисту їхніх прав, на підставах та в порядку, встановлених законом, що регулює надання безоплатної правової допомоги. Проте звернення про надання БПД подаються особами, які досягли повноліття або подаються їх законними представниками. Такі обмеження на практиці часто ведуть до неможливості отримання дитиною необидної правової допомоги.

Лариса Гретченко вважає, що 2023 рік має стати роком завершення реалізації Національної стратегії реформування системи юстиції щодо дітей, яке стартувало у 2019 році.

Стратегія обумовлює забезпечення професійного підходу осіб, уповноважених на роботу із дітьми, та співпрацю між державними органами і громадськими організаціями, впровадження найкращих практик та методів захисту прав і свобод дітей.

Пріоритетом стратегії є саме спеціалізація адвокатів, прокурорів, поліцейських, тобто ювенальна спеціалізація. Реформа передбачає навчання всіх спеціалістів системи захисту прав дітей по єдиних запроваджених стандартах, в тому числі, міжнародних.

Центр «Адвокат дитини» ВША НААУ активно реалізовує освітні проєкти на основі міжнародних стандартів у сфері захисту прав дітей, в тому числі, і в період дії воєнного стану, додала Лариса Гретченко.