Тактика захисту щодо обґрунтування ухвалення судом виправдувального вироку у зв’язку з відсутністю події
Горох Олексій
19.12.2023

Тактика захисту щодо обґрунтування ухвалення судом виправдувального вироку у зв’язку з відсутністю події або складу кримінального правопорушення: адвокат Олексій Горох

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Тактика захисту щодо обґрунтування ухвалення судом виправдувального вироку у зв’язку з відсутністю події або складу кримінального правопорушення», лектором якого виступив Олексій Горох, адвокат, доктор юридичних наук, доцент кафедри кримінального та кримінального процесуального права Національного університету «Києво-Могилянська академія», заступник голови Комітету з кримінального права та процесу НААУ.

Судове рішення, у якому суд вирішує обвинувачення по суті, викладається у формі вироку (ч. 1 ст. 369 КПК).

Виправдувальний вирок ухвалюється при встановленні судом підстав для закриття кримінального провадження: 

 

  •  встановлена відсутність події кримінального правопорушення (п. 1 ч. 1 ст. 284 КПК);

  •  встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення (п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК).

Виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що:

  •  вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа (п. 1 ч. 1 ст. 373 КПК);

  •  кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим (п. 2 ч. 1 ст. 373 КПК);

  •  в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення (п. 3 ч. 1 ст. 373 КПК).

Відсутність події кримінального правопорушення може визнаватися у випадках, якщо встановлено, що:

не було самого факту, для розслідування якого почате провадження;

 сама подія мала місце, однак її не можна визнати кримінальним правопорушенням:

а) адміністративне правопорушення;

б) результат дії стихійного лиха,

в) результат невинної дії (фізіологічних процесів, рефлекторних дій)

сама подія мала місце, проте не була кримінальним правопорушенням, оскільки пов’язана з діями потерпілого, а не третіх осіб:

а) самогубство,

б) нещасний випадок на підприємстві.

👨‍💼Олексій Горох розглянув ситуації ухвалення виправдувального вироку при встановленні судом відсутності події кримінального правопорушення, а саме, коли:

мало місце адміністративне правопорушення, за яке особу притягнуто до адміністративної відповідальності;

встановлено обставини, що виключають злочинність діяння;

встановлено малозначність діяння.

Лектор детально розглянув ухвалення виправдувального вироку при встановленні відсутності складу кримінального правопорушення, а саме:

Виправдувальний вирок при встановленні судом відсутності предмета кримінального правопорушення у таких кримінальних правопорушеннях:

Стаття 307 КК України (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів)

Якщо на момент судового розгляду зі списку особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено, Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого постановою Кабінету міністрів України (КМУ) від 06.05.2000 № 770, виключено речовину, гомолог якої був предметом незаконного обігу, то кримінальна відповідальність особи за ст. 307 кримінального кодексу (КК) виключається. До такого висновку дійшов Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду, розглянувши касаційну скаргу прокурора на вирок місцевого суду від 10.12.2018 та ухвалу апеляційного суду від 28.03.2019 у кримінальному провадженні за обвинуваченням особи у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 307 КК у справі № 333/7457/16.

Частина 4 ст. 296 КК України (хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, якщо вчинені із застосуванням іншого предмета, спеціально пристосованого або заздалегідь заготовленого для нанесення тілесних ушкоджень)

Використання обвинуваченим вогнегасника, який він узяв безпосередньо під час хуліганських дій на місці вчинення кримінального правопорушення та яким фактично одразу завдав удару потерпілій особі, жодним чином для цього його не пристосовуючи, свідчить про те, що умисел на використання вогнегасника в обвинуваченого виник спонтанно та ситуативно. Це вказує, що вогнегасник не був предметом, спеціально пристосованим для нанесення тілесних ушкоджень під час хуліганства (Постанова ВС від 07.02.2022 у справі № 761/39916/18 (провадження № 51-3981км21).

Виправдувальний вирок при встановленні судом відсутності діяння як ознаки кримінального правопорушення

Відсутність діяння як ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 176 КК «Порушення авторського права і суміжних прав».

Продаж обвинуваченим телевізійних приставок, налаштованих на несанкціоноване відтворення програм мовлення телевізійних каналів, трансляція яких здійснювалася через мережу Інтернет, не утворює складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 176 КК.

Відсутність діяння як ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 361 КК «Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж».

Об’єктивна сторона кримінального правопорушення, передбаченого у ст. 361 КК, охоплює не будь-які дії, що призвели до витоку, втрати, підробки, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації або до порушення встановленого порядку її маршрутизації. Кримінальна відповідальність за цією статтею настає виключно у випадку, якщо такі наслідки настали в результаті несанкціонованого втручання в роботу ЕОМ (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку (Постанова ККС від 09.12.2020 у справі № 726/2173/18 (провадження № 51-2077км20).

Відсутність шахрайства (ст. 190 КК)

У діях особи (отримувача допомоги по догляду за особою з інвалідністю внаслідок психічного розладу, яка, за висновком лікарської комісії, потребує постійного стороннього догляду), яка виїхала за межі території України, не повідомивши про це орган, що проводить виплату такої допомоги, та продовжуючи її отримувати, немає складу шахрайства (ст. 190 КК) з огляду на те, що законодавство не містить конкретного переліку обставин, які можуть вплинути на отримання зазначеної допомоги, а ця особа забезпечувала догляд за особою з інвалідністю іншою особою, якій вона оплачувала кошти, маючи намір продовжувати такий догляд (Постанова ВС від 24.11.2022 у справі № 445/836/21 (провадження № 51-1748км22).

Виправдувальний вирок при встановленні судом відсутності бездіяльності як ознаки кримінального правопорушення

Відсутність бездіяльності як ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 135 КК «Залишення в небезпеці»

Якщо смерть малолітньої особи, яка внаслідок психічного захворювання перебуває у небезпечному для життя стані та позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження, настала після залишення її без нагляду медичною сестрою для того, щоб виконати законне розпорядження безпосереднього керівника, однак останньою було вжито всіх заходів для забезпечення належного нагляду за психічно хворою особою, то медична сестра не підлягає відповідальності за залишення у небезпеці (ст. 135 КК) (Постанова ВС від 29.10.2020 у справі № 351/749/16-к9 (провадження № 51-37км20).

Відсутність бездіяльності як ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК «Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період»

Якщо відсутні дані про вручення повістки військовозобов’язаній особі, а в разі відмови цієї особи в її отриманні – дані про фіксування вказаної відмови у передбаченому законом порядку, то у такому випадку і відсутні дані про доведеність винуватості у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК (Постанова ВС від 28 січня 2020 р. Верховний Суд у справі № 759/5435/16-к).

Виправдувальний вирок при встановленні судом відсутності наслідку як ознаки кримінального правопорушення

Відсутність наслідку як ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 КК «Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу»

Згідно з приміткою до ст. 246 КК, істотною шкодою вважається така шкода, яка у 2000 і більше разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, або інша істотна шкода, завдана навколишньому природному середовищу в частині забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та відтворення лісів. З 01 січня 2019 року діяння, в якому обвинувачується засуджений, перестало бути кримінально караним, оскільки, заподіяна ним шкода не могла вважатися істотною (Постанова від 07.08.2019 у справі № 180/290/18 (провадження № 51-2671км19).

Виправдувальний вирок при встановленні судом відсутності причинного зв’язку як ознаки кримінального правопорушення

Відсутність причинного зв’язку як ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ст. 286 КК «Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами»

Кримінальна відповідальність водія за ст. 286 КК виключається, якщо інший водій допустив порушення ПДР, яке перебуває у причинному зв’язку з наслідками, що настали, а також якщо дорожня обставина (наприклад, наявність відповідних дорожніх знаків) давала підстави водію розраховувати на додержання правил іншим водієм (Постанова ВС від 07.07.2020 у справі № 632/313/16-к (провадження № 51-2113км19).

Про ухвалення виправдувального вироку при встановленні судом відсутності суб’єкта

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/4wnr5eju

Цікаві публікації лектора:

Тактика захисту щодо закриття кримінального провадження під час підготовчого судового засідання. https://tinyurl.com/bdfjj48e

Система досудових видів уникнення кримінальної відповідальності та проблеми їх застосування. https://tinyurl.com/y9yxuw5n

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

Дисциплінарна відповідальність судді за проступки у кримінальному провадженні. https://tinyurl.com/3782npkt

Дисциплінарна відповідальність прокурора за проступки у кримінальному провадженні. https://tinyurl.com/5feh2exb

Звільнення від відбування покарання з випробуванням: проблеми адвокатської та судової практики. https://tinyurl.com/4j7uv9du

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ.