Система досудових видів уникнення кримінальної відповідальності та проблеми їх застосування: адвокат Олексій Горох
Олексій Горох, адвокат, доктор юридичних наук, заступник голови Комітету з кримінального права та процесу НААУ
Горох Олексій
23.11.2023

Система досудових видів уникнення кримінальної відповідальності та проблеми їх застосування: адвокат Олексій Горох

У Вищій школі адвокатури НААУ відбувся захід з підвищення кваліфікації адвокатів на тему: «Тактика застосування адвокатом досудових видів уникнення кримінальної відповідальності», який провів для колег Олексій Горох, адвокат, доктор юридичних наук, заступник голови Комітету з кримінального права та процесу НААУ.

На початку заходу лектор зазначив, що кримінальна відповідальність:

– один із видів юридичної відповідальності;

– полягає у передбачених Кримінальним кодексом України обмеженнях прав і свобод особи, яка вчинила кримінальне правопорушення;

– індивідуалізується в обвинувальному вироку суду.

Кримінальна відповідальність настає з моменту набрання законної сили обвинувальним вироком суду (рішення КСУ у справі про депутатську недоторканність від 27 жовтня 1999 р. № 9-рп/99).

Формами уникнення кримінальної відповідальності під час досудового розслідування є:

• не настання кримінальної відповідальності;

• звільнення від кримінальної відповідальності.

Олексій Горох окреслив систему досудових видів уникнення кримінальної відповідальності:

1. Норми про виключення кримінальної відповідальності за відсутності в діянні ознак кримінального правопорушення:

- відсутність протиправності ("алібі", висновки експертів і спеціалістів тощо);

- відсутність суспільної небезпеки (адміністративне або дисциплінарне правопорушення);

- відсутність вини (казус, непереборна сила);

- малозначність;

- обставини, що виключають кримінальну протиправність діяння.

2. Норми про виключення кримінальної відповідальності за відсутності в діянні складу кримінального правопорушення:

- відсутність об’єктивних ознак кримінального правопорушення;

- відсутність суб’єктивних ознак кримінального правопорушення.

3. Норми про виключення кримінальної відповідальності внаслідок відсутності заяви потерпілого у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення

4. Норми про звільнення від кримінальної відповідальності

Детально лектор розглянув норми про виключення кримінальної відповідальності під час досудового розслідування за відсутності в діянні ознак кримінального правопорушення або складу кримінального правопорушення.

Подія кримінального правопорушення – це діяння особи, вчинення якого заборонено законом і яке законодавцем визнається кримінальним правопорушенням.

1) вчинення особою діяння, яке є кримінальним правопорушенням;

2) вчинення особою діяння, яке має бути кваліфіковане як таке, що є подією кримінального правопорушення;

3) наявність у вчиненому діянні події кримінального правопорушення.

Згідно з Постановою ВС від 24.07.2019 у справі № 361/4314/16-к, провадження № 51-172км19), відсутність події кримінального правопорушення може визнаватися у випадках, якщо встановлено, що:

1. не було самого факту, для розслідування якого почате провадження;

2. сама подія мала місце, однак її не можна визнати кримінальним правопорушенням:

а) адміністративне правопорушення;

б) результат дії стихійного лиха;

в) результат невинної дії (фізіологічних процесів, рефлекторних дій).

3. сама подія мала місце, проте не була кримінальним правопорушенням, оскільки пов’язана з діями потерпілого, а не третіх осіб:

а) самогубство;

б) нещасний випадок на підприємстві.

Говорячи про малозначність діяння, Олексій Горох звернув увагу на спірні питання судової практики:

1. Яка межа суспільної небезпеки у кримінальних правопорушеннях, конструкція складів яких передбачає конкретно визначений розмір спричиненої шкоди?

Постанова Судової палати у кримінальних справах Верховного Суду України від 24 грудня 2015 року у справі № 5-221кс15 (рішення про неправильну кваліфікацію крадіжки як малозначного діяння)

Закріплене у частині другій статті 11 КК положення передбачає встановлення малозначності лише в тому разі, коли законодавець вирішення питання про межі заподіяної шкоди залишає на розсуд правозастосувача (суду). Щодо злочинів, конструкція складів яких передбачає конкретно визначений розмір спричиненої шкоди, констатація малозначності діяння виключається. Оцінка суспільної небезпеки діяння, передбаченого частиною другою статті 15, частиною першою статті 185 КК, не може визначатись за правилом, закріпленим у частині другій статті 11 КК, оскільки суспільно небезпечні наслідки цього складу злочину мають чітко визначену мінімальну межу шкоди, яка може бути завдана власнику майна.

2. Чи є малозначним завдання незначної шкоди у кримінальних правопорушеннях, конструкція складів яких не передбачає конкретно визначений розмір спричиненої шкоди?

Постанова Верховного Суду у складі Перша судова палата Касаційного кримінального суду від 13 листопада 2018 року у справі № 401/2807/16-к провадження № 51-2816км18

Згідно з вироком ОСОБА_2 визнано винуватим та засуджено за те, що він 17 липня 2016 року о 20-ій годині 37 хвилин, перебуваючи в приміщенні торгівельного залу в магазині ПП «ІНФОРМАЦІЯ_2» по АДРЕСА_2, за обставин, встановлених судом та наведених у вироку, відкрито викрав дві пляшки пива марки «Жигулівське» об’ємом по 2 літра та пачку цигарок «Прилуки Класичні 12 (25) червоні», після чого утримуючи викрадене, вийшов з торгівельного залу та зник з місця вчинення злочину, розпорядившись майном на свій розсуд, чим спричинив фізичній особі-підприємцю ОСОБА_3 матеріальну шкоду на суму 66 гривень 92 копійки.

ВС зазначив, що визнаючи діяння малозначним, суду потрібно враховувати не тільки фактично заподіяну шкоду, але й те, на що було направлено діяння і до яких втрат могло це призвести. Хоча для такого злочину як грабіж не встановлено нижньої межі шкоди, яка може бути завдана власнику майна, проте ця обставина лише свідчить про підвищену суспільну небезпечність цього злочину.

3. Чи є малозначним незаконне зберігання патрону?

Постанова ВС від 10.02.2022 у справі № 523/8553/16-к (провадження № 51-4224км21)

Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут без передбаченого законом дозволу одного патрона, що є бойовим припасом, хоча формально і містить ознаки складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК, однак за відсутності в особи зброї для відстрілу цього патрона, що унеможливлює його використання як бойового припасу за цільовим призначенням, є малозначним діянням (ч. 2 ст. 11 КК).

4. Чи є малозначним незаконне зберігання 6 патронів?

Постанова колегії суддів Третьої судової палати ККС ВС від 26.07.2023 у справі № 350/1941/19

Незаконне зберігання особою 6-ти патронів, придатних для стрільби з вогнепальної зброї, вказує на те, що це діяння не є таким, яке через малозначність не становить суспільної небезпеки, що виключає закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК за малозначністю (ч. 2 ст. 11 КК).

ККС зазначив, що зберігання такої кількості боєприпасів суб’єктивно спрямоване на заподіяння істотної шкоди, та крім цього кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 263 КК відповідно до вимог ст. 12 КК є тяжким злочином, тому апеляційний суд правильно зазначив, що вказане діяння не є таким, яке через малозначність не становить суспільної небезпеки, та обґрунтовано визнав безпідставними доводи апеляційної скарги прокурора про закриття кримінального провадження за ч. 1 ст. 263 КК щодоОСОБА_9 на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК за малозначністю (ч. 2 ст. 11 КК).

Відеофрагмент доступний для перегляду на сторінці Вищої школи адвокатури НААУ у Facebook: https://tinyurl.com/5n8u4bas

Виклад матеріалу на сторінці Advokat Post: https://is.gd/jNvnsM

Цікаві публікації лектора:

• Порушення стандартів поведінки прокурора та норм прокурорської етики як підстава дисциплінарної відповідальності. https://tinyurl.com/45xjr9d8

• Порушення норм суддівської етики та стандартів поведінки як підстава дисциплінарної відповідальності судді. https://tinyurl.com/ketttzyy

Зареєструватися на найближчі заходи лектора:

• Дисциплінарна відповідальність судді за проступки у кримінальному провадженні. https://tinyurl.com/3782npkt

• Тактика застосування адвокатом судових видів звільнення від покарання. https://tinyurl.com/42kmkwj2

• Тактика захисту щодо закриття кримінального провадження під час підготовчого судового засідання. https://tinyurl.com/bp6d76f5

• Дисциплінарна відповідальність прокурора за проступки у кримінальному провадженні. https://tinyurl.com/5feh2exb

• Звільнення від відбування покарання з випробуванням: проблеми адвокатської та судової практики. https://tinyurl.com/4j7uv9du

• Тактика захисту щодо обґрунтування ухвалення судом виправдувального вироку у зв'язку з недоведеністю вини. https://tinyurl.com/3shkdwcz

• Тактика захисту щодо обґрунтування ухвалення судом виправдувального вироку у зв'язку з відсутністю події або складу кримінального правопорушення. https://tinyurl.com/4ryxcrzb

• Тактика захисту щодо укладання угод та повернення обвинувального акта у кримінальному провадженні під час підготовчого судового засідання. https://tinyurl.com/4xv5za4v

Більше про заходи з підвищення кваліфікації адвокатів у розкладі Вищої школи адвокатури НААУ: https://cutt.ly/g9AAiVQ

Олексій Горох