Незабезпечення права пацієнта на інформовану згоду. Прийнято рішення по справі «Майборода проти України»
Микола Гнатовський, суддя Європейського суду з прав людини від України
Гнатовський Микола
14.04.2023

Незабезпечення права пацієнта на інформовану згоду: суддя ЄСПЛ від України Микола Гнатовський повідомив про прийняте рішення по справі «Майборода проти України»

Микола Гнатовський, суддя Європейського суду з прав людини від України, на своїй сторінці у Facebook повідомив про ухвалення рішення у справі «Майборода проти України» (заява № 14709/07) від 13.04.2023 року, заяві по якій була подана ще 15 березня 2007 року.

Як зазначає Микола Гнатовський, у справі, окрім шокуючих обставин (заявниці видалили нирку та навіть не повідомили її про це під час виписки з лікарні) були поставлені проблеми спілкування лікарів із пацієнтами та їхніми родичами - як у частині отримання інформованої згоди на медичне втручання, так і в частині інформування про результати такого втручання.

У пресрелізі ЄСПЛ зазначено наступне:

«У сьогоднішньому рішенні Палати у справі Mayboroda v. Ukraine (заява № 14709/07) Європейський суд з прав людини одноголосно постановив, що мало місце порушення статті 8 (право на повагу до приватного і сімейного життя) Європейської конвенції з прав людини в частині незабезпечення права пані Майбороди на інформовану згоду. Справа стосувалася твердження заявниці про те, що її нирка була видалена без її згоди або навіть знання під час невідкладної операції з приводу внутрішньої кровотечі в березні 2000 року. Втручання було проведено у Львівській обласній клінічній лікарні. Через кілька місяців вона дізналася з анонімного телефонного дзвінка, що її ліву нирку "вкрали". Офіційне розслідування дійшло висновку, що нирка була видалена для порятунку її життя, а цивільний позов, який вона подала, мав результатом присудження їй відшкодування збитків проти лікаря, який її консультував.

Суд, зокрема, встановив, що органи влади не перевірили, чи була можливість отримати згоду на видалення нирки від пані Майбороди до операції або від її родичів під час операції, і що держава не створила належної нормативно-правової бази для захисту права пані Майбороди на інформовану згоду.».

Текст рішення, який заслуговує на увагу тих, хто цікавиться медичним правом: https://cutt.ly/77JZguj