Вебінар “Порушення законів та звичаїв війни: кваліфікація злочину та роль захисника”
Ірина Гловюк, д.ю.н., проф., заслужений юрист України, адвокат, медіатор, член комітету з кримінального права та процесу НААУ, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, член Комісії з питань правової реформи
Гловюк Ірина
31.10.2023

У Вищій школі адвокатури НААУ відбудеться вебінар “Порушення законів та звичаїв війни: кваліфікація злочину та роль захисника”

Звірства, які вчиняють російські військові та найманці на території України, є серйозними порушеннями норм міжнародного гуманітарного права і являють собою воєнні злочини через контекстуальний елемент – міжнародний збройний конфлікт, який триває з 2014 року через неспровоковану агресію російської федерації. Україною поки що не ратифіковано Римський Статут, і для кваліфікації воєнних злочинів застосовується ст. 438 КК України.

Українська правоохоронна та судова система мають досвід розслідування та судового розгляду проваджень з ст. 438 КК України. Утім, через її міжнародно-правову бланкетність є потреба у додаткових знаннях для адвокатів стосовно тлумачення та застосування цієї статті, адже ефективна правнича допомога є невід’ємним елементом конвенційного права на справедливий суд.

Особливо це важливо в умовах спеціального досудового розслідування та судового провадження (а такі вироки за ст. 438 КК України наявні), адже КПК України прямо прописує, що у разі ухвалення вироку за наслідками кримінального провадження, у якому здійснювалося спеціальне досудове розслідування або спеціальне судове провадження (in absentia), суд окремо обґрунтовує, чи були здійснені стороною обвинувачення всі можливі передбачені законом заходи щодо дотримання прав підозрюваного чи обвинуваченого на захист та доступ до правосуддя з урахуванням встановлених законом особливостей такого провадження (ст. 374).

У межах вебінару «ПОРУШЕННЯ ЗАКОНІВ ТА ЗВИЧАЇВ ВІЙНИ: КВАЛІФІКАЦІЯ ЗЛОЧИНУ ТА РОЛЬ ЗАХИСНИКА (ЗАХІД ДЛЯ АДВОКАТІВ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВНИЧУ ДОПОМОГУ У СИСТЕМІ БВПД)» будуть розглянути питання:

  • стосовно воєнних злочинів у міжнародному кримінальному праві, у тому числі Римському Статуті Міжнародного кримінального суду;
  • особливості підстав та меж криміналізації діянь у ст. 438 КК України;
  • питання кореляції каталогу злочинів у Римському Статуті Міжнародного кримінального суду та форм об’єктивної сторони злочину порушення законів та звичаїв війни у національному праві;
  • проаналізовано особливості об’єктивної сторони злочину порушення законів та звичаїв війни у національному праві;
  • розглянуто практики формулювання вироків та проаналізовано деякі вироки за ст. 438 КК України.

Лектор: Ірина Гловюк, д.ю.н., проф., заслужений юрист України, адвокат, медіатор, член комітету з кримінального права та процесу НААУ, член Науково-консультативної ради при Верховному Суді, член Комісії з питань правової реформи.

Детальніше про захід та реєстрація: https://is.gd/guzExs

Зареєструватися на Захід з підвищення кваліфікації за 2022 рік. “Особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану”, лектором якого виступить Ірина Гловюк https://is.gd/AyqtiO