Політична нейтральність прокуратури та відвід прокурора у кримінальному провадженні: проблемні питання
Ірина Гловюк
Гловюк Ірина
23.08.2023

Шановні колеги, пропонуємо ознайомитися із науковою статтею Ірини Гловюк, доктора юридичних наук, професора, Заслуженого юриста України, професора кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ, на тему: «Політична нейтральність прокуратури та відвід прокурора у кримінальному провадженні: проблемні питання».

Стаття присвячена дослідженню сутності принципу політичної нейтральності як засади діяльності прокуратури та його впливу на застосуванню інституту відводу прокурора у кримінальному провадженні.

Проаналізовано міжнародно-правову та національну регламентацію цього питання, у тому числі у контексті етичної поведінки прокурора, доктринальні підходи, досліджено підстави відводу прокурора, наведено приклади з судової практики.

Підтримано позицію про функціональний, а не організаційний, характер цієї засади, указано проблемні питання співвідношення з принципом незалежності прокурорів.

На основі аналізу судової практики зазначено, що у контексті відводу прокурора у кримінальному провадженні мають бути враховані такі аспекти:

• по-перше, відсутність політичної нейтральності потребує належної ідентифікації;

• по-друге, прояви відсутності політичної нейтральності потребують оцінки у кожному конкретному випадку;

• по-третє, відсутність політичної нейтральності як порушення вимог стосовно несумісності матиме дисциплінарні наслідки і може мати процесуальні наслідки у конкретному кримінальному провадженні.

Доведено, що принцип політичної нейтральності прокуратури, хоча і сформульований як такий у Законі України «Про прокуратуру», сам по собі не має організаційного характеру, а має функціональний характер і стосується суто діяльності прокурорів, зокрема, хоча і не тільки, етичного аспекту діяльності. Відсутність політичної нейтральності може бути підставою для відводу за п. 3 ч. 1 ст. 77 КПК України (якщо він особисто, його близькі родичі чи члени його сім’ї заінтересовані в результатах кримінального провадження або існують інші обставини, які викликають обґрунтовані сумніви в його неупередженості), якщо ця обставина має бути належним чином доведена.

➡️ Детально ознайомитися із статтею можна за посиланням: http://surl.li/khett

📝Зареєструватися на вебінари Ірини Гловюк:

"Оскарження судових рішень за кримінальними провадженнями на підставі угод: судова практика". http://surl.li/kjdup

"Кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством: кваліфікація та доказування". http://surl.li/iacbo