НШСУ підкреслила нешаблонний характер проведеного дослідження для представників правничих професій
Гловюк Ірина
20.12.2023

Національна школа суддів України підкреслила нешаблонний характер проведеного дослідження, його практичну орієнтованість та корисність для представників правничих професій

Одним із механізмів притягнення індивідів до відповідальності за воєнні злочини є національна кримінальна юстиція та основою для кваліфікації воєнних злочинів виступає стаття 438 КК України. Проблеми формулювання цієї статті полягають у такому: бланкетний характер, невизначеність форми об’єктивної сторони «інші порушення законів та звичаїв війни», відсутність окремої норми щодо відповідальності командирів, посилання лише на міжнародні договори, неврахування серйозності порушення, заниженість санкцій порівняно з деякими «загальнокримінальними» злочинами (за якими була б кваліфікація у разі, якщо злочин вчинявся не в умовах збройного конфлікту).

Проведене Іриною Гловюк дослідження є унікальним, оскільки містить характеристику вироків, постановлених з 24.02.2022, виокремлює найбільш поширені питання, які виникають при кваліфікації вчинених рф воєнних злочинів за ст. 438 КК, а також вказує на те, що важливо для вироків за ст. 438 КК України.

З огляду на практичну корисність та новизну дослідження, його направлено для ознайомлення та детального вивчення Національній школі суддів України, яка у відповідь на лист надала позитивний відгук та окреслила важливі аспекти здійсненого дослідження.

Національною школою суддів України позитивно схарактеризовано емпіричну базу дослідження: автором опрацьовано 48 вироків, оприлюднених в Єдиному державному реєстрі судових рішень станом на 20 жовтня 2023 року, ґрунтовно проаналізовано характеристику їх змісту та надано їх детальний аналіз за формами об’єктивної сторони ст. 438 КК. У результаті проведеного дослідження Іриною Гловюк визначено й аргументовано низку положень, висновків і рекомендацій, які мають важливе теоретичне та практичне значення.

Також на увагу заслуговують висновки про важливість відображення у вироку, який ухвалюється судом, вичерпного переліку порушень міжнародного гуманітарного права із посиланням на те, які саме норми порушено, оскільки в ст. 438 КК України йде мова про міжнародні договори, особливо – для форми «інші порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України»; вказівки на захищений статус жертви/об’єкта за міжнародним гуманітарним правом (якщо це має місце) тощо.

Автором серед рекомендацій зазначено про необхідність належного мотивування встановлення і доведення контекстуального елементу, який має важливе значення для цієї категорії справ, як-то усвідомлення виконавцем існування збройного конфлікту та зв’язку діяння зі збройним конфліктом (у тому числі та усвідомлення захищеного статусу жертви/ об'єкта за міжнародним гуманітарним правом) тощо.

Національна школа суддів України зазначила про розроблені нею дотичні рекомендації (семінари «Особливості написання судових рішень у справах, пов’язаних з війною» та «Особливості кримінального процесу в умовах воєнного стану», тренінг «Базовий курс щодо найтяжчих міжнародних злочинів»), що свідчить про синергію методичного, теоретичного та практичного підходів щодо кваліфікації злочинів за ст. 438 КК України, що є дуже важливим для сучасного етапу розвитку і становлення юридичної практики в Україні.

Підсумовуючи, у відгуку підкреслено нешаблонний характер проведеного дослідження, його практичну орієнтованість та корисність для представників правничих професій, оскільки доробок присвячений актуальним питанням, які виникають при кваліфікації вчинених рф воєнних злочинів за ст. 438 КК.

Детально ознайомитися із дослідженням можна за посиланням: https://tinyurl.com/yfe75zw2

Відгуки про проведене дослідження:

«Безперечною перевагою проведеного дослідження є його всебічність та комплексність» — Денис Олєйніков. https://tinyurl.com/4mt9yhuy

«Проведене дослідження є надзвичайно цінним для адвокатів-практиків та науковців» – Артем Коваленко. https://tinyurl.com/2axpch2f.