Курс «Права дітей: основні виклики (UKR)» на платформі HELP власний досвід Ірини Гловюк
Ірина Гловюк, заслужений юрист України, адвокат, доктор юридичних наук, професор, член НКР при Верховному Суді, професор кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ, розповіла про свій досвід проходження курсу програми Ради Європи HELP
Гловюк Ірина
11.09.2023

Ірина Гловюк, заслужений юрист України, адвокат, доктор юридичних наук, професор, член НКР при Верховному Суді, професор кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ, розповіла про свій досвід проходження курсу програми Ради Європи HELP.

Курс «Права дітей: основні виклики (UKR)» на платформі HELP я обрала, зважаючи на те, що цікавлюся охороною та захистом прав дітей у кримінальному процесі, викладаю курс «Ювенальна юстиція», входжу до Центру «Адвокат дитини» ВША НААУ.

Курс невеликий і зосереджений на двох важливих напрямках:

1. Захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, та

2. Права дитини в цифровому середовищі.

Розділ «Захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства» побудований на викладі міжнародних стандартів та стандартів ЄС у цій сфері. Детально проаналізована Лансаротська конвенція, зокрема за аспектами: матеріальне кримінальне право; розслідування та процесуальне право; зловживання у колі довіри (тобто у сімейному середовищі).

Розділ «Права дитини в цифровому середовищі» характеризує цифрове середовище, його ризики та можливості, розкриває положення міжнародних стандартів у цій сфері. Наголошується на тому, що у цифровому середовищі необхідно враховувати п’ять основних принципів та прав: найкращі інтереси дитини, можливості у розвитку дитини, право на недискримінацію, право бути почутим, обов’язок залучати інші заінтересовані сторони. Сформульовано непрості питання для роздумів та кейси й приділено увагу ключовим правам дитини в цифровому середовищі. Розглянуто шарентинг.

Окрема увага приділена проблемі сексуальної експлуатації та зловживанням в Інтернеті, розглянуто форми поведінки, що мають бути криміналізовані в межах зобов’язань за Лансаротською конвенцією. Є кейс та юридичні питання стосовно секстингу та грумінгу. Окремо наведено шляхи захисту дитини, якщо її права було порушено в цифровому середовищі.

Завершується курс тестуванням, і питання не є простими, але правильна / неправильна відповідь відразу пояснюється.

Висновок: рекомендую. Буде корисним для усіх, дотичних до охорони та захисту прав дітей, хто хоче систематизувати та поглибити знання у напрямках захисту дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, та прав дитини в цифровому середовищі.

З побажань: зробити курс на більшу кількість годин.

Курси освітньої програми HELP з захисту прав дитини

Курс Правосуддя, дружнє до дитини (Child friendly Justice)

про курс http://surl.li/kkxhv

реєстрація http://surl.li/kkhdm

Звертаємо увагу, що версія курсу 2023 року доступна лише англійською мовою. 2017 року - українською

Модуль Права дитини - ключові виклики (Children's Rights - Key Challenges)

Модуль було розроблено в рамках курсу HELP із сімейного права та прав людини. Його можна пройти як частину цього курсу (де він відображається як модуль 5), або як окремий модуль.

Модуль має два розділи:

1. Захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (з упором на Лансаротську конвенцію Ради Європи)

2. Права дитини в цифровому середовищі.

реєстрація http://surl.li/kkhdb

Діти біженці та мігранти (Refugee and Migrant Children)

про курс http://surl.li/kbkqv

реєстрація http://surl.li/kkiao

Модуль Перехід дітей-мігрантів та дітей-біженців до дорослого життя (англ.)

про модуль http://surl.li/kkxjn

реєстрація http://surl.li/kbkpy