«Дослідження дозволяє сфокусуватися на загальновизнаних підходах, уникнути типових прогалин та помилок»
Дослідження Ірини Гловюк «Вироки за ст. 438 КК України: порушення законів та звичаїв війни (з 24 лютого 2022 року)»
Гловюк Ірина
02.01.2024

           Актуальність дослідження реалізації кримінальної відповідальності за ст. 438 КК України «Порушення законів та звичаїв війни» сумнівів не викликає. Жорстокість злочинів та тяжкість заподіяння шкоди українцям військовими рф викликають шок та потребують відповідної реакції.

 Особливості кримінальної відповідальності за порушення законів та звичаїв війни,  проблеми формулювання ст. 438 КК України активно обговорюються в наукових колах, тому з огляду на наукову цінність дослідження Ірини Гловюк «Вироки за ст. 438 КК України: порушення законів та звичаїв війни (з 24 лютого 2022 року)», його було направлено до вищих навчальних закладів України.

 Результати дослідження добре знайомі науково-педагогічним працівникам Львівського державного університету внутрішніх справ, оскільки Ірина Василівна працює на посаді головного наукового співробітника відділу організації наукової роботи та за сумісництвом професоркою кафедри кримінально-правових дисциплін Інституту права Львівського державного університету внутрішніх справ.

 Як зазначають в університеті, свій доробок Ірина Гловюк вже презентувала у вигляді мінікурсу для здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії» з 18 по 20 жовтня 2023 року.

 Також зазначена праця використовується для підготовки методичного забезпечення та у процесі викладання навчальних дисциплін кримінально-правового спрямування для здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівня ОПП «Право» та «Право (поліцейські)».

 Використовується дослідження і в науковій роботі наукових, науково-педагогічних працівників та здобувачів ЛьвДУВС. Зокрема, для підготовки навчального посібника «Міжнародне кримінальне право» за авторством науково-педагогічних працівників кафедр кримінально-правових дисциплін та кримінального права і кримінології, а також дисертації здобувача кафедри кримінально-правових дисциплін Миколи Зубанського на тему: «Кримінальна відповідальність за порушення законів та звичаїв війни».

 Керівництво Львівського державного університету внутрішніх справ підкреслило злободенність, потрібність, наукову та практичну цінність дослідження для широкого кола правників: науковців, суддів, прокурорів та осіб, які здійснюють досудове розслідування у провадженнях відповідного виду, адже дозволяє сфокусуватися на загальновизнаних підходах, уникнути типових прогалин та помилок.

 Детально ознайомитися із дослідженням можна за посиланням: https://tinyurl.com/yfe75zw2

 Відгуки про проведене дослідження:

 

· «Безперечною перевагою проведеного дослідження є його всебічність та комплексність» – Денис Олєйніков. https://tinyurl.com/4mt9yhuy

·  «Проведене дослідження є надзвичайно цінним для адвокатів-практиків та науковців» – Артем Коваленко. https://tinyurl.com/2axpch2f

·  «Дослідження є важливим внеском в узагальнення практики українських судів за ст. 438 КК України» – Микола Пашковський. http://tinyurl.com/e2bwtjeb

· НШСУ підкреслила нешаблонний характер проведеного дослідження для представників правничих професій. http://tinyurl.com/pmay9t8n

·  Офіс Генпрокурора відзначив актуальність та ґрунтовність проведеного дослідження. http://tinyurl.com/36b7bv3c