Застосування адвокатом медіаційних навичок у сімейних спорах: справа про визначення місця проживання дитини
Адвокат та медіація
Гаро Ганна
25.09.2023

Фабула:

Ініціатор — чоловік. З дружиною перебуває в процесі розлучення, проживають окремо. Виник спір щодо визначення місця проживання дитини.

Мати бажає прописати дитину разом із собою, а не з батьком і визначити місце проживання дитини з нею, із цією метою звернулася до органів опіки та піклування, зазначаючи, що батько дитини (який зареєстрований в АР Крим, але наразі мешкає в Києві) не має можливості визначити місце проживання дитини і зареєструвати її місце проживання на материковій частині країни. Крім того, мати планує обмежити зустрічі батька із сином до однієї зустрічі на тиждень без ночівлі та отримувати значні аліменти на утримання дитини. Але батько хоче брати участь у житті дитини, бачитися з нею набагато частіше, мати можливість їздити на відпочинок за кордон та загалом вважає, що дитина повинна сама обирати, з ким вона хоче проживати.

Вчинені адвокатом дії:

На першій зустрічі з клієнтом після озвученого запиту на правову допомогу адвокат ставить три питання на уточнення інтересів, які стоять за позицією клієнта — «я проти реєстрації дитини за місцем проживання її матері»: «1. Скажіть, будь ласка, чи знаєте Ви, що юридично означає, що дитина зареєстрована за конкретною адресою? 2. У випадку загострення спору щодо місця проживання дитини та її зникнення, чи дасть Вам офіційна реєстрація дитини можливі гарантії вимагати в правоохоронних органів або суду повернення дитини за офіційним місцем її проживання? 3. Чи знаєте Ви, скільки часу та як проходить процедура вирішення спору про місце проживання дитини?» «Я зрозумів Вас, — відповів клієнт, — тим більше, вона сказала, що якщо я погоджуся, вона відкличе заяву про спір щодо місця проживання дитини».

Результат: Батьки подали до суду одночасно дві заяви: чоловік — згоду на реєстрацію дитини за місцем проживання матері, мати — про відкликання заяви щодо визначення місця проживання дитини. Наразі спору про місце проживання дитини між подружжям немає.

Джерело: Адвокат та медіація / Г. Гаро, А. Зернова, Г. Єременко, Р. Коваль, С. Погоріла, В. Поліщук, О. Помазановська, Л. Романадзе, М. Саєнко, В. Ситюк. 2022. 112 с.

Ознайомитися із посібником можна за посиланням: https://shorturl.at/CIT07