Що змінить Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану» ( р.н. № 7310)
Експертний коментар підготувала Ганна Гаро, адвокат, сімейний медіатор, кандидат юридичних наук, Голова Комітету з сімейного права НААУ керівник Центру сімейного права ВША НААУ
Гаро Ганна
05.05.2022

Законодавча ініціатива стосується спрощення процедури встановлення юридичного факту народження та смерті особи у період воєнного стану.

Навесні 2021 року до порядку реєстрації народження та смерті особи були внесені зміни щодо спрощення процедури отримання відповідного свідоцтва на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Сьогодні, на жаль, питання спрощення реєстрації юридичного факту — народження та смерті особи, все більше є необхідністю на всій території України.

21 квітня 2022 року у Верховній Раді України було зареєстровано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей встановлення юридичних фактів в умовах воєнного чи надзвичайного стану» № 7310.

Відповідно до пояснювальної записки до Законопроекту метою його прийняття, окрім, запровадження спрощеного порядку встановлення фактів народження або смерті особи в межах території, на якій діє воєнний чи надзвичайний стан, є більш чітке формулювання підстав для надання пільг при сплаті судового збору заявниками у таких справах.

Що змінить законопроект № 7310?

Сьогодні й досі, як і раніше на всій території України, окрім ТОТ, процедура встановлення згаданих вище юридичних фактів передбачає низку етапів, а саме:

1) звернення до органів державної реєстрації актів цивільного стану задля отримання відмови в проведенні такої реєстрації;

2) звернення до суду за місцем реєстрації заявника з відповідною заявою та доданою відмовою органів РАЦС;

3) повторне звернення до органів РАЦС задля реєстрації рішення суду та отримання свідоцтва.

Проект Закону № 7310 передбачає можливість подання заяви про встановлення факту народження або смерті особи родичами або законним представником відразу до будь-якого суду незалежно від місця реєстрації заявника. Тобто, попереднє звернення до органів РАЦС задля отриманні відмови – стає непотрібним, а відтак заявник швидше може отримати необхідне свідоцтво. Крім того, такі справи мають розглядатися невідкладно, а ухвалене судом рішення підлягає негайному виконанню. Воно може бути оскаржене, втім це не зупинятиме виконання рішення.

Отже, прийняття згаданого законопроекту сприятиме реалізації та захисту прав громадян України та дозволить забезпечити належну реєстрацію фактів народження і смерті в період воєнного чи надзвичайного стану на всій території України.

Текст законопроекту та супровідні документи: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39471