Навіщо звертатися до адвоката перед укладенням шлюбу та розлученням з іноземним елементом
Авторський колектив, Г. Гаро, А. Архіпова, Р. Куриленко, О. Віцюк, М. Бабішена. Х, Поєдинок О.
Гаро Ганна
02.11.2023

Інститут шлюбу привертає до себе значну увагу, оскільки кількість шлюбів, які реєструються з іноземцями, має стійку тенденцію до збільшення. Беручи до уваги закріплений у Конституції України європейський та євроатлантичний курс, діючий безвізовий режим із країнами Європейського Союзу та прагнення нашої країни стати його членом, можна прогнозувати лише подальше зростання у майбутньому кількості шлюбів українців і українок з громадянами інших держав. За даними українського журналу НВ станом на 2018 рік, у 2008 році в Україні було зареєстровано 11,4 тис. змішаних шлюбів, а в 2017-му – вже 15,5 тис., тобто якщо в 2008 році з іноземцями полягав кожен 30-й шлюб, то в 2017-му – кожен 15-й. Крім того, у Польщі з 2016 по 2018 рік число шлюбів, укладених між громадянами Польщі та України зросло більше ніж удвічі: з 400 до 1 тис.

У 2016 році Міністерство юстиції України запустило проєкт «Шлюб за добу». З моменту запровадження цього сервісу по жовтень 2020 року було зареєстровано 32 319 шлюбів з іноземцями.

Значний вплив на кількість шлюбів з іноземним елементом матиме й вимушене перебування українців у європейських країнах, пов’язане із повномасштабним військовим вторгненням російської федерації, оскільки не всі з наших громадян повернуться до України, а деякі з них створюватимуть сім’ї вже за кордоном.

Трапляються випадки, коли канони сімейного права іншої держави суперечать українським законам, оскільки умови укладання шлюбу в різних державах досить часто можуть не співпадати, внаслідок чого шлюб, укладений з дотриманням усіх вимог в межах певного правопорядку, зовсім не обов’язково буде визнаний у іншому.

Особи, які в одній країні вважаються подружжям, в іншій країні можуть розглядатися як такі, що спільно проживають поза шлюбом, а це породжує різні правові наслідки.

Таке явище виникає через відмінності в колізійному і матеріальному праві, що регулюють питання укладання шлюбу.

У більшості випадків розірвання шлюбу з іноземцем вимагає судового розгляду.

Український суд компетентний розглядати справи про розірвання як шлюбів, зареєстрованих між особами, що є громадянами різних держав, так і шлюбів між громадянами України, відповідно до сімейного законодавства України й у випадку, коли обоє одружених проживають за кордоном.

Для того, щоб відстояти свої права необхідна висококваліфікована допомога досвідченого сімейного адвоката, який добре орієнтується, зокрема і у міжнародному праві та законодавстві іноземних держав.

Кожну конкретну ситуацію українському адвокату потрібно розглядати відповідно до норм права, що регулюють сімейні відносини і правила підсудності спору про розірвання шлюбу іноземних громадян, зокрема це: СК, Закон України «Про міжнародне приватне право», Закон України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства», двосторонній договір про правову допомогу між державою Україна та країною, громадянином якої є інший з подружжя (або один з подружжя), Конвенція про стягнення аліментів за кордоном 1956 року тощо.

Пропонуємо Вам ознайомитись з Методичними рекомендаціями підготовлені колективом авторів, які практикують і консультують у сфері сімейного права, зокрема з питань правовідносин із іноземним елементом: https://is.gd/p1chjx

Авторський колектив, Г. Гаро, А. Архіпова, Р. Куриленко, О. Віцюк, М. Бабішена. Х, Поєдинок О.