Чи прийме суд до розгляду позовну заяву про розірвання шлюбу без оригіналу свідоцтва про шлюб? Чи можна такі позови подавати через електронний суд?
Матеріал підготували Ганна Гаро, адвокат, медіатор, Голова Комітету з сімейного права НААУ, лектор ВША НААУ та Світлана Кухарук, помічник адвоката.
Гаро Ганна
12.10.2022

Відповідь: Суди, вказуючи на необхідність додавати до позову/заяви про розірвання шлюбу оригінал свідоцтва про шлюб, зазвичай посилаються на положення п. 4 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 11 від 21.12.2007 року «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя».

Однак, відповідні положення Постанови Пленуму Верховного суду України відповідали нормам цивільного процесуального законодавства того часу. Так, ч. 2 ст. 64 ЦПК України (в редакції від 16.06.2007 року) визначала, що «письмові докази, як правило, подаються в оригіналі. Якщо подано копію письмового доказу, суд за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, має право вимагати подання оригіналу».

Відтак, на момент її прийняття, Постанова Пленуму Верховного Суду України № 11 відображала обґрунтовану позицію судів щодо необхідності подання саме оригіналів письмових доказів, зокрема, й оригіналу свідоцтва про шлюб.

Чинна редакція ЦПК України встановлює вже інші положення щодо письмових доказів. Так, відповідно до ст. 95 ЦПК України:

«Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Учасники справи мають право подавати письмові докази в електронних копіях, посвідчених електронним підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до закону. Електронна копія письмового доказу не вважається електронним доказом…

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу…

Якщо подано копію (електронну копію) письмового доказу, суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може витребувати у відповідної особи оригінал письмового доказу. Якщо оригінал письмового доказу не подано, а учасник справи або суд ставить під сумнів відповідність поданої копії (електронної копії) оригіналу, такий доказ не береться судом до уваги».

Як бачимо, чинні норми ЦПК України не надають перевагу оригіналам доказів, а залишають це питання на розсуд особи, яка їх подає (якщо інше прямо не визначено законом).

Детальний аналіз та обґрунтування можна прочитати в матеріалі, створеному адвокатом Ганною Гаро та помічником адвоката Марією Бабішеною за посиланням https://bit.ly/3MsFTr3

До слова, відтепер замовити дублікат або витяг документів можна на порталі Дія, просто заповнивши форму. https://bit.ly/3rLwr8R

Серед іншого, можна замовити дублікати й документа про реєстрацію шлюбу. Отримати документ Ви зможете в ДРАЦС або замовивши доставку Укрпоштою.

Відповідаючи на другу частину запитання, позовну заяву про розлучення можна подати через систему електронного суду. Якщо ж Ви подаєте позовну заяву про розірвання шлюбу, але не маєте оригіналу свідоцтва про шлюб, то слід додати копію свідоцтва й обов'язково вказати, що його оригінал є у наявності, наприклад, у відповідача (або іншої особи). Вимога щодо вказання у позовній заяві, у кого знаходяться оригінальні докази викладена у п.8 ч.3 ст.175 ЦПК України, а саме вказано, що у позовній заяві має бути зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви. Тобто, якщо ви не маєте оригіналу свідоцтва про шлюб, то слід зазначити, в кого наразі знаходиться оригінал цього документа.