Як бути стягувачу із стягненням аліментів з боржника, якщо відсутній РНОКПП боржника?
Ольга Філатова, сімейний адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ, керуючий АБ «Філатова та Партнери»
Філатова Ольга
06.03.2023

Як бути стягувачу із стягненням аліментів з боржника, якщо відсутній РНОКПП боржника, він проживає в Україні, але постійно змінює адресу проживання в межах території України, цим самим ухиляється від свого обов’язку з утримання дитини?

У наявності – рішення суду про стягнення аліментів і додаткових витрат на утримання дитини. Стягувач – гр. України в інтересах дитини – гр. України, Боржник – гр. Сирії, який з 2014 р. проживає в Україні за Довідкою про звернення за захистом в Україні. Аліменти не платить, дитиною не цікавиться (батьківство визнав через 8 років після народження дитини в суд. порядку).

Саме по собі рішення суду про стягнення аліментів, яке є на руках у стягувача, не є підставою для стягнення аліментів з боржника в примусовому порядку.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження», підлягають примусовому виконанню рішення на підставі виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень.

У Вашому випадку, необхідно звернутися до суду першої інстанції, який розглядав справу із заявою про видачу Вам виконавчого листа.

Після отримання виконавчого документа, а саме виконавчого листа, Вам необхідно пред’явити його на виконання до органів державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Відповідно до п. 1 ст. 24 Закону України «Про виконавче провадження», виконавчі дії провадяться державним виконавцем за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцезнаходженням його майна. Право вибору місця відкриття виконавчого провадження між кількома органами державної виконавчої служби, що можуть вчиняти виконавчі дії щодо виконання рішення на території, на яку поширюються їхні функції, належить стягувачу.

Відсутність у виконавчому листі відомостей про дату народження боржника, реєстраційний номер облікової картки платника податків та його паспортні дані не є обов’язковою підставою для повернення державним виконавцем виконавчих документів без прийняття до виконання і не позбавляє виконавця скористатися своїм правом та отримати таку інформацію у відповідних установах (такий правовий висновок викладений в постанові Верховного Суду від 27 грудня 2018 року у справі № 469/1357/16-ц (провадження № 61-32698св18, https://cutt.ly/28xxOKr, прийнятий колегією суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду).

У постанові № 469/1357/16-ц від 27 грудня 2018 року Верховний Суд посилався на ч. 3 ст. 18 Закону України «Про виконавче провадження», якою передбачено, що виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право з метою захисту інтересів стягувача одержувати безоплатно від державних органів, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, посадових осіб, сторін та інших учасників виконавчого провадження необхідні для проведення виконавчих дій пояснення, довідки та іншу інформацію, в тому числі конфіденційну.

Відповідно до ст. 195 СК України, заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

Тобто, якщо у боржника відсутні доходи та він не працює, поряд з тим у виконавця відсутні відомості про сплату аліментів, він нараховуватиме заборгованість, виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості, де відкрито та перебуває на виконанні виконавче провадження.

Відповідь на питання підготувала Ольга Філатова, сімейний адвокат, член Комітету з сімейного права НААУ, керуючий АБ «Філатова та Партнери»