Земельні спори: добірка оглядів судової практики від адвоката Дмитра Навроцького
Судова практика стосовно земельних спорів
Навроцький Дмитро
27.01.2023

Шановні колеги, представляємо вашій увазі добірку оглядів судової практики стосовно земельних спорів від адвоката Дмитра Навроцького.

1. Стосовно не підписання акту погодження меж сусіднім власником земельної ділянки як підстави для скасування прийнятих органом місцевого самоврядування рішень – Постанова ВС КАС від 01.08.2022 року у справі № 619/1415/19.

«Саме по собі непідписання позивачем як суміжним землекористувачем акта погодження меж земельної ділянки не є підставою для визнання цього рішення недійсним».

Детально за покликанням: https://cutt.ly/h9clwWa

2. Стосовно підсудності спорів, пов’язаних із оскарженням рішень про відмову в наданні дозволу на виготовлення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд – Постанова ВС КАС від 01.08.2022 року у справі №1.380.2019.000106.

«Правомірність набуття третіми особами права власності на земельну ділянку, на яку претендує позивачка, має оспорюватися за правилами цивільного судочинства, адже адміністративний суд позбавлений правових (законодавчих) можливостей установлювати (визнавати) належність речового права на земельну ділянку».

Детально за покликанням: https://cutt.ly/29clJom

3. Стосовно того, що дозвіл на розробку проєкту землеустрою не створює будь-яких речових прав на землю – Постанова ВС КАС від 08 серпня 2022 року у справі №240/16949/20.

«Отримання дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність або у користування є лише першою стадією у процедурі вирішення питання про передачу земельної ділянки зацікавленій особі.

Надання дозволу на розробку проєкту землеустрою не є правовстановлюючим актом і не гарантує особі чи невизначеному колу осіб набуття права власності чи користування на земельну ділянку. Такий висновок щодо застосування норм права наведено у постанові Великої Палати Верховного Суду від 17.10.2018 у справі №380/624/16-ц».

Детально за покликанням: https://cutt.ly/29clJom

Більше публікацій на тему земельного права у Звіті Центру земельного права ВША НААУ 2022 рік за покликанням: https://cutt.ly/19cxrHh

Нові публікації лектора:

• Захист прав суддів на суддівську винагороду: адвокат Дмитро Навроцький. https://cutt.ly/r9cxE7s

• Про законодавчі зміни та практику земельних відносин в умовах воєнного стану. https://cutt.ly/n9cxOev

Якщо ви адвокат і маєте бажання розвиватися у сфері земельного права - запрошуємо до закритої професійної групи у ФБ: https://cutt.ly/H9ccqkf