Захист прав суддів на суддівську винагороду: адвокат Дмитро Навроцький
Про захист прав суддів на суддівську винагороду під час круглого столу: «День трудового права: підсумки 2022 року», що відбувся 10 січня, розповів адвокат, член Комітету з трудового права НААУ, Дмитро Навроцький
Навроцький Дмитро
23.01.2023

Серед проблем, пов’язаних із суддівською винагородою, доповідач виділив наступні:

1. Виплата належного рівня суддівської винагороди у разі проходження кваліфікаційного оцінювання

Розмір суддівської винагороди та порядок її нарахування визначається у статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Відповідно до статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддівська винагорода регулюється саме цим Законом та не може визначатись іншими нормативно-правовими актами.

У редакції закону, яка почала діяти з 02.06.2016 року, окремі аспекти нарахування суддівської винагороди у разі проходження кваліфікаційного оцінювання визначаються у пунктах 23, 34 Перехідних положеннях до Закону. Відповідно виникала проблема з нарахуванням суддівської винагороди – 10 чи 30 мінімальних заробітних плат.

2. «Ковідні обмеження»

Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13 квітня 2020 року № 553-ІХ розмір суддівської винагороди було обмежено 10 мінімальними заробітними платами. Однак такі обмеження не узгоджуються з Конституцією України та статтею 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Серед проблемних питань виділено:

• Належний відповідач (ТУ ДСА чи ДСА України);

• Спосіб захисту (стягнення чи зобов’язання нарахувати та виплатити заробітну плату);

• Касаційне оскарження рішень у даній категорії справ;

• Неузгодженість судової практики.

3. Виплата суддівської винагороди («середньої суддівської винагороди») під час дії воєнного стану

Оскільки з початку повномасштабного вторгнення військ країни агресора в Україну багато суддів вступили до лав ЗСУ, гостро постало питання виплати суддівської винагороди.

Під час дії воєнного стану були Рада суддів України прийняла два відправні Рішення, якими врегульовано питання виплати суддівської винагороди, а саме:

1. Окремі рекомендації організації роботи судів та суддів в умовах воєнного стану, затверджені Рішенням РСУ від 14.03.2022 року № 10;

2. Рішення РСУ «Щодо виплати суддівської винагороди, надання відпустки суддям в умовах воєнного стану» від 05.08.2022 року № 24.

У своїх Рішеннях Рада суддів України зазначає наступне. У частині третій статті 119 Кодексу законів про працю України слова «зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток» замінені на слова «зберігаються місце роботи і посада». Тобто середній заробіток як соціальна гарантія для працівників на час виконання державних або громадських обов’язків перестав існувати в національному законодавстві.

З огляду на внесені законодавцем зміни виникає питання щодо виплати суддівської винагороди суддям.

Адже судді, які не здійснюють правосуддя у зв’язку з припиненням правосуддя внаслідок тимчасового зупинення роботи суду, зберігають місце роботи, посаду та отримають суддівську винагороду, а судді, які не здійснюють правосуддя у зв’язку з призовом на військову службу і не здійснюють правосуддя внаслідок цих обставин - таку винагороду можуть не отримувати.

Відповідно до статті 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» суддівська винагорода регулюється саме цим Законом та не може визначатись іншими нормативно-правовими актами. Закон передбачає вичерпний перелік обмежень у виплаті суддівської винагороди і перебування на військовій службі не належить до таких випадків.

Рада суддів України вважає військову агресію Російської Федерації проти України обставиною, яка не залежить від суддів і не обумовлена їх поведінкою, адже саме ця обставина призвела до того, що окремі судді перестали відправляти правосуддя.

З огляду на це та з урахуванням конституційних гарантій незалежності суддів, пріоритетності норм Конституції України та Закону України «Про судоустрій і статус суддів України» над іншими нормами законодавства Рада суддів України приходить до висновку, що суддям, увільненим від виконання обов’язків з відправлення правосуддя у зв’язку із призовом на військову службу під час мобілізації суддівська винагорода має виплачуватися у повному обсязі.

Серед проблемних питань, які постають, виділено:

• Відсутність судової практики;

• Способи захисту;

• Належні відповідачі;

• Що стягувати середній заробіток чи суддівську винагороду?

Трансляція круглого столу доступна за посиланням: http://bit.ly/3kc1tGm

Ознайомитися з тематичними публікаціями за наслідками круглого столу можна за наступними посиланнями:

• Алла Андрушко. Призначення трудового права у державі під час воєнного стану: адвокат Алла Андрушко https://bit.ly/3CNxSth

• Наталія Матвійчук. Відрядження працівників під час дії воєнного стану https://bit.ly/3ITGv9x

• Катерина Цвєткова Договори з фрілансерами та особливості їх укладення. http://bit.ly/3WoeRVl

• Ганна Лисенко «Призупинення дії трудового договору»: http://bit.ly/3QPdyxe

• Вікторія Поліщук «Звільнення за прогул»: http://bit.ly/3XNCtUf

Нагадаємо, що під час круглого столу анонсовано про відкриття Центру трудового права ВША НААУ – експертної платформи, ключові напрямки розвитку якої охоплюють міжнародне та вітчизняне трудове право, право соціального забезпечення. Більше про подію можна дізнатися за посиланням: http://bit.ly/3Ztj7FL

Приєднатися до команди Центру можна, направивши резюме та мотиваційний лист на адресу: info@hsa.org.ua до 25 січня 2023 року